Depresszió a kutyánál – vegyél tiszta tükröt!

Cikk: 103., Dátum: 2021. november 26., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

depressziós kutya

Egy családi kutya az emberi környezetben él, ez számára a természetes. Annak minden jóságával és bajával együtt. Ilyenek problémák lehetnek a sokunk által ismert civilizációs betegségek, mint például a depresszió. Egy nagyon mély-, negatív érzés.

"Általánosan elfogadott, hogy a komplex betegségek esetében, mint például a magas vérnyomás, cukorbetegség, különböző rákos megbetegedések és a legtöbb magatartási kórkép, a kialakulás hátterében számos gén megváltozott működése áll."

Ne arra gondoljunk, hogy a kutya egyszer búslakodik, vagy épp rossz kedve van. A rövid hangulatváltozást okozhatja az időjárás kedvezőtlen változása, egy helyváltozás, egy álterhesség, vagy akár a kutya "tüzelése" is. Ezek rövid idő alatt megoldódnak, általában a kutya segítség nélkül is túlteszi rajta magát.

Semmiképpen ne keverjük össze ezt azzal, ha a kutya nyugodt, vagy idős. Egy kiegyensúlyozott állapotba bőven belefér, ha a kutya inaktív, lelassult állapotban van. Főleg abban az időszakban, amikor pihen.  Hatalmas hiba pont az lenne, ha azt várnánk a kutyától, hogy folyamatosan pörgős, aktív, vagy bohókásan vidám legyen.

kutyaképzés

A depresszió kialakulása általában hosszú időt vesz igénybe, aminek az alapja mindig a genetikai hajlam. Nem két-három nap az ideje, mint inkább hosszú-, stresszes-, nyugtalan-, szorongó-, nyomasztó hónapok, évek. Persze van, hogy visszavezethető a kiinduló ok egy kezdeti traumára  (pl. haláleset, társ elvesztése, elhagyás), vagy egy környezetváltozásra (pl. költözés, család bővülése), de a fő ok, hogy maga az érzés, ami állandósodik az

tartósan van jelen.

A tünetek lehetnek viselkedésbeliek, mint az étvágytalanság/habzsolás, a motiválhatatlanság/érdeklődés elvesztése, koncentrációcsökkenés/lassabb reagálás, az elbújás/rejtőzködés, a fáradékonyság/aluszékonyság, a lábnyalás/önrágás … Valamint lehetnek fizikai jellegűek (általában hosszabban elhúzódó esetekben), mint emésztési problémák, szervi elégtelenségek, gyulladásos tünetek, szőrzet kopása, szőrhullás, foltokban kopaszodás …

„a problémák a legtöbb esetben szintén érzelmi természetűek”

A megoldáshoz komoly elkötelezettség és kitartás kell, ami sok esetben a gazdi életvitelének a jelentős megreformálásával is jár. Az alap egy biztonságot és védelmet nyújtó, stresszmentes otthon, ehhez jön egy kiszámítható napirend, kell a napi foglalkozás, a feloldó játék és nem árt, ha van kutyára szabott feladat.

kölyökkutya képzés

Jó a napi egészségügyi séta, az új élmények, de még valami új tanulása is. Csak arra figyelj, hogy ezek egyensúlyba legyenek és egyik se legyen túl megterhelő, még a gazdi kényeztetése se! És semmiképpen ne legyen túl gyors, azonnali változás.

„átveszi a gazda lelkiállapotának változásait, sőt még utánozni is igyekszik mesterét"

Van, aki a gyógyszeres kezelésben hisz. Van, aki az alternatív gyógymódokban. De az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy amennyire a kutya genetikai hajlama befolyásolja ezt a civilizációs betegséget, legalább annyira

az otthoni környezete is.

Így az első dolog, amit megtehetünk a kutyánk gyógyulása érdekében, hogy kezünkbe veszünk egy tiszta tükröt - van, aki a kutyát is épp ennek tartja- és még a problémakezelés előtt - hasznosan - tartunk egy kis őszinte önvizsgálatot. Érdekes lenne, ha esetleg kiderülne, hogy a probléma gyökere igazság szerint pont belőlünk, saját viselkedésünkből fakad.

Ha mindez nem megy egyedül, kérj bátran mástól önzetlen segítséget! Hisz problémakezelés nélkül sajnos lehet, hogy a depressziós kutyádat végleg elveszítheted!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Karen L. Overall: A kutya kóros viselkedése - Magyar Tudomány - A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata 2006/2. szám

Kutyasuli képek