Foglalkozz a kutyával  - helyes jutalmazás

Cikk: 108., Dátum: 2022. január 23., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

jutalmazás

Vannak régi kutyafajták, melyeket soha sem volt egyszerű irányítani, mint például a vérbeli pásztor kutyákat. Aki közelebbről ismer mondjuk egy pörgősebb mudit,  pulit, sváb májzlit, az pontosan tudja, hogy a „tüzessége” miatt mit is érthetett az öreg pásztor azon, hogy bizony „bot alatt kell irányítani”.

jutalmazás

Ilyen kutyának különösen nagy kihívás a városi élethez alkalmazkodni, de nem csak a mozgásigénye miatt, nem a munka elhivatottsága miatt. Azért igazán nehéz, mert a vidéki pusztában még jól működő irányítási módszerek és eszközök már nem vállalhatóak a divatos városi körülmények között. Így a „bot” alkalmazása helyett feltétlenül találni kell más, működő szemléletet. Ezért talán az lenne a legjobb megoldás, ha olykor, mi gazdik tanulnánk meg

jutalmazni helyesen.

Vannak esetek, mikor rá kell, hogy jöjjünk: a városi divat számunkra egyáltalán nem előnyös. Így fogjuk és megszabadulunk attól, ami gátat szabhat a valódi sikereinknek. Hát pont ezt kell sajnos tennünk a klikkerrel is.

Aki azt gondolja, hogy egy önfejű, öntörvényű, vagy önmagával is alig bíró kutyának majd kattintgat egy kicsit és azzal rendbe is teszi vele a kis lelkét, az bizony -nagy valószínűség szerint- a tapasztalatai miatt csalódni fog. Egy kutya, mely folyamatosan hallatja a saját hangját, mást ezen kívül már hallani nem nagyon tud.

jutalmazás

Az öreg pásztor nagyon jól tudta, hogy a kutya félelmeit a villámlástól és dörgéstől könnyen el lehet űzni. Pont így kell nekünk is tudnunk, hogy a városi forgalom zajától létrejött érzelmeket hogyan lehet legyőzni egyszerűen. Nekünk kell tudni jutalmazni helyesen és nem a hang lesz ebben sikeres elem.

A motivációban a jutalom megválasztása

a kulcsfontosságú dolog.

Rá kell találni arra a dologra, ami a saját kutyának valóban értékes lehet. Teljes magabiztossággal állíthatjuk, hogy ezt Te is gyorsan megtalálhatod, ha tudatosan keresed. Ehhez a saját szemléletmódodat kell csak finomítani, meg egy kicsit a hétköznapi viselkedésedet!

„az ember irányít, a kutya szót fogad”

Még egy városi kutya számára is alapelv, hogy tisztelnie kell az ételt. No, és különösen az ételt adó kezet! Nem a bot vagy a klikker van egy jó városi gazdi kezében, hanem az éltető falat. Mert egy városi kutyának is tudnia kell, hogy mit jelent valóban az igazi jutalomfalat.

jutalmazás

Mit tegyünk, ha egy kutyának ez még kevés lenne, mert többre vágyik, vagy csak az ösztönös elvárásai magasabbak egy kicsit? Hát ez sem okozhat gondot egy családban, mert segítségül hívhatjuk a bevált családi recepteket. Adjunk csak a kutyának abból, ami számára leginkább értékes lehet.

Önmagunkkal jutalmazni

ez lehet egy magányos, funkcióját vesztett kutya számára a leghelyesebb.

Foglalkozz vele türelmesen és szorgalmasan! Adj neki a hétköznapi cselekvéseidben kitartóan és következetesen egy-egy rá szabott feladatot! Legyen esélye mindig arra, hogy az életed fontos és hasznos részese legyen.

A legfontosabb pedig, amit soha nem szabad elfelejtened, hogy a kutyádnak feltétlenül tudnia kell: egy veled töltött pillanat a világon a legértékesebb. A legalapvetőbb ösztöne miatt egy pásztor kutya nagyon jól tudja , hogy „pásztor nélkül” a városban ő csak „nyáját vesztett” kutya lehet.

 

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek