Kutya és a láthatatlan "Szellem" - a kötődés ereje

Num: 11 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
2019

minden jog fenntatva

Csányi Vilmos közismert kutyaetológus egyik mondata így szól:

"A kutyáknak igenis van természetes környezetük: az emberi család."

Ez a ma viszonylag könnyen elfogadható mondatnak a hátterében hatalmas szemléletmód-változás (farkasfalkától az embercsoportig) áll, mely végigkíséri a kutyák háziasításának nagyon hosszú folyamatát. Négylábú kedvenceink igen régóta élnek már az emberrel együtt, így a kapcsolatuk is régóta formálódik, alakul.

Mára megszoktuk, hogy a kutyák velünk együtt élnek, és fontos részévé is váltak az életünknek. Azaz mind fizikai érintkezéseinkben, mind érzelmi életünkben teljesen természetessé vált a kutya jelenléte. Valóban hasznos társa lett az embernek, része az emberi életünk legalapvetőbb közösségének, mely nem más, mint a család.  A közösen megélt hosszú időnek köszönhetően így születhetett meg egy olyan különleges lény, melyet ma csak úgy nevezünk: a családi kutya.

A kutya genetikája, a fejébe kódolt gondolat, a viselkedésének minden fő rezdülése egy törvényt követ, mégpedig azt, hogy az életben maradása, a túlélése sikeresebb lehet akkor, ha együtt tud működni mással, mintha azt egyedül tenné. Ennek az együttműködésnek pedig kiváló partnere lehet az ember.

"a domesztikáció során a hozzánk vonzódó, az emberi kommunikációt legjobban megértő, a szociális viszonyainkhoz leginkább alkalmazkodó állatok utódait tenyésztettük tovább" /Csányi Vilmos/

Mi az oka annak, hogy a kutya a mi emberi, családi közösségünkbe oly sikeresen be tud illeszkedni? A válasz egyszerű: a kutya eredetéből fakadóan társas lény. Soha nem élt önálló életet, mindig közösségben élő állat volt. De nem csak ez a tény teszi valóban sikeressé az emberrel való kapcsolatát, hanem a hűség képessége!


Ha olyan komoly döntést hozunk, hogy kutyát fogadunk magunk mellé, azaz belevágunk a kutyatartás oly szép és örömteli világába, akkor csak egyetlen egy dolgot kell minden egyes pillanatban a fejünkben tartanunk: Bármit tesz, mutat, csinál, próbál, akar a mi kis négylábú Kedvencünk, akkor sem tud minket becsapni, mert mi pontosan tudjuk, hogy alapvető szükséglete, hogy együttéljen velünk.

Nem csak az embernek "létfontosságú" az, hogy egy közösségben éljen, ez a kutya túléléséhez is szükséges! Soha nem szabad ezt elfelejtjük! Pedig pont ez az apró kis tény lesz az ember-kutya kapcsolat egyik fontos kritériuma. Mi teremtjük meg magunknak és neki is a megélhetést. Nekünk ennek tekintetében kell vállalnunk ezt kapcsolatot felelősen és lelkiismeretesen.

"a kutya az a kivételes állat, amely eltaszítását az emberhez, az embergyerekhez hasonlóan éli meg" /Csányi Vilmos/

És bármennyire is mutat mást Nekünk, bármennyire is próbál Minket megtéveszteni, bármennyire is tűnik másképpen, azért Mi magabiztossággal tudjuk, hogy a kutya csoportállat! Őt mindig erre fogja kényszeríteni egy erős belső hang, egy teljesen láthatatlan erő, a kötődés ereje.  

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58