Kutya és a láthatatlan "Szellem"

Num: 11 by Csaladi Kutyasuli Tartalom:
Online Akadémia

minden jog fenntatva

Csányi Vilmos közismert kutyaetológus egyik mondatával vezetjük be a digitális kutyaiskolánk cikksorozatának első részét, mely szerint: "A kutyáknak igenis van természetes környezetük: az emberi család."

Ez a ma viszonylag könnyen elfogadható mondatnak a hátterében hatalmas szemléletmód-változás áll, mely végigkíséri a kutyák háziasításának nagyon hosszú (évezredek) folyamatát. Négylábú kedvenceink igen régóta élnek az emberrel együtt, így a kapcsolatuk is régóta fejlődik, erősödik, formálódik.

Mára nemcsak megszoktuk, hogy a kutyák velünk együtt élnek, hanem fontos részévé is váltak az életünknek. Azaz mind fizikai érintkezéseinkben, mind érzelmi életünkben teljesen természetessé vált a kutya jelenléte. Valóban hasznos társa lett az embernek, része az emberi életünk legalapvetőbb közösségének, mely nem más, mint a család.  A közösen megélt hosszú időnek köszönhetően így születhetett meg egy olyan különleges lény, melyet ma csak úgy nevezünk: a családi kutya.

Mi az oka annak, hogy a kutya a mi emberi, családi közösségünkbe viszonylag könnyen be tud illeszkedni? A válasz egyszerű: a kutya eredetéből fakadóan társas lény. Soha nem élt önálló életet, mindig közösségben élő állat volt. Ez a tény teszi oly sikeressé az emberrel való kapcsolatát is.

A kutya genetikája, a fejébe kódolt vezérgondolat, a viselkedésének minden fő rezdülése alapvetően egyetlen egy törvényt követ, mégpedig azt, hogy az életben maradása, a túlélése sikeresebb lehet akkor, ha együtt tud működni mással, mintha azt egyedül tenné. Az életben maradása pedig soha nem volt annyira sikeres, mint mikor az emberrel együtt alkot egy életközösséget.

Ha olyan felelős döntést hozunk, hogy kutyát fogadunk magunk mellé, azaz belevágunk a kutyatartás oly szép és örömteli világába, akkor csak egyetlen egy dolgot kell minden egyes pillanatban a fejünkben tartanunk: Bármit tesz, mutat, csinál, próbál, akar a mi kis négylábú Kedvencünk, akkor sem tud minket becsapni, mert mi pontosan tudjuk, hogy alapvetően Ő akar velünk együtt létezni.

Nem az embernek "létfontosságú" az, hogy egy közösségben éljen a kutyával, ez elsősorban a kutya túléléséhez szükséges ! Soha nem szabad ezt elfelejtjük! Pedig pont ez az apró kis tény lesz a helyes ember-kutya kapcsolat legfontosabb kritériuma. Mi megteremtjük magunknak és neki is a megélhetést.

Tehát a kérdés csak az: Vajon ki akarja jobban ezt a kapcsolatot? Az ember - vagy a kutya?

És bármennyire is mutat mást Nekünk, bármennyire is próbál Minket megtéveszteni, bármennyire is tűnik másképpen, azért Mi felelős magabiztossággal tudjuk, hogy a kutya falkaállat, legszívesebben közösségben él! Ezért Őt mindig erre fogja kényszeríteni egy erős belső hang, egy teljesen láthatatlan erő: „a falkaszellem”.  

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58