Reaktív kutya – ingerlékenység kezelése

Cikk: 115., Dátum: 2022. május 12., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

reaktív kutya

Egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a kifejezéssel, hogy reaktív kutya, bár maga a jelenség egyáltalán nem új. Találhatunk erre egyéb kifejezéseket is úgy, mint ingerült, heves, impulzív, aktívan reagáló, … kutya. Amit takar, az abszolút nem kellemes viselkedés, sőt akár

veszélyes is lehet.

Azon lehet vitázni -bár nem igazán érdemes-, hogy ezt agressziónak tekinthetjük, vagy sem. Van, hogy csak morog, vagy ugat a kutya valamit, illetve valakit. Esetleg a pórázt rángatja, vagy feszíti a kezedben. És van, hogy már támad, vagy harap! Hogy ezt a kutya teszi, az sem kétséges. Nem is gondolkodik rajta, azonnal megtörténik a dolog!

reaktív kutya

A kiváltó inger bármi lehet, van, hogy még megérteni se lehet. Egy vélt veszély, ami lehet egy tárgy, egy állat, egy ember, akár egy hang, egy árny… Bármi, ami a kutyád számára félelemkeltő, vagy frusztráló lehet. Sőt lehet ezek együttese, ami már túl nagy belső feszültséget, idegi terhet jelet és kiváltja az ingerült reakciót.

„a problémák a legtöbb esetben szintén érzelmi természetűek”

Amit tényleg fontos megjegyezni, hogy a gazdinak jogilag komoly felelősségre vonhatósága van ez ügyben. A kutya szempontjából meg azt illik tudni, hogy amennyiben emberre támad –teljesen függetlenül az októl- azonnal kioltható az élete!

No, ha már kellő figyelemmel vagyunk a téma iránt, akkor érdemes belemélyedni egy kicsit. Vizsgáljuk meg ennek az ingerlékenységnek, aktív reagálásnak a lehetséges okait.

A kutya idegrendszere, genetikája mindig a viselkedés vizsgálatánál az alap. Érdemes megfigyelni, hogy mennyire terhelhető, és milyenek a kialakult viselkedésmintázatok. Látni fogjuk, hogy ingerlékeny kutyáknál már kisebb ingereknél is kiváltódhat egy nagyon rossz válasz, amit általában félelemből, érzelmi indulatból ered.

Ez kialakulhat egy megélt traumából, betegségből, szocializálatlanságból, akár helytelen megerősítésből, vagy tanítás hiányából, ... is.

reaktív kutya

Ma éles szemléletbeli eltérés van abban, hogy ennek kezelése hogyan is történjen. Van, aki ezt azonnali tiltással oldja meg, amit általánosságban hatékonynak tekinthetünk. Még akkor is, ha önmagában ezzel nem szüntetjük meg az ingerlékenység kialakulását. Viszont gátolni, megakadályozni a kutyát egy támadásban, harapásban így valóban sikeresen lehet.

Van, aki a megelőző pozitív tréningben hisz, mondván így változtatni lehet a kutya asszociációin, képzettársításain, válaszreakcióin. Ez valóban segíthet a kutya érzéketlenítésében, illetve a közömbösségének növelésében. De azt is meg kell jegyezni, hogy ez rendkívül munkaigényes, fokozatosságot igényel és sok időt vesz igénybe. Ezen kívül sajnos kudarcok is lehetnek a folyamatban, ezért a hatékonysága adott helyzetben nem garantálható. Bármikor érheti a kutyát egy nagyobb, vagy összetett inger, amire még nincs felkészülve és sajnos kiváltódhat a heves reakció.

A választás leginkább egyéni ízlés és személyes beállítódás kérdése, ki-melyiket érzi magának elfogadhatóbbnak. Foglalkozni mindenképpen kell a problémával. Tétlenül elnézni, figyelmen kívül hagyni ezt semmi esetre sem szabad.

reaktív kutya

Természetesen azt is meg lehet próbálni, hogy egy épp heves kitörésben lévő kutyának valamilyen jutalmat (appetitív ingert) kínálunk fel, de ne legyünk attól nagyon elkeseredve, ha a dolog ekkor hatástalan marad és kudarcba fullad a kedves kísérletünk.

Amin feltétlenül érdemes elgondolkodni:

Vajon miért nem érzi magát biztonságban Te melletted a kutyád? Miért gondolja azt, hogy nem neked kell kezelni a vélt veszélyeket? Miért nem vesz figyelembe Téged? Miért nem olyan irányba mozog, amerre Te vezeted?

„az ember irányít, a kutya szót fogad”

Az kétség nélkül biztos, hogy egy kutyának sincs kellemesebb inger a

gazda jó szándékának megnyilvánulása mellett, mint
az ember rendíthetetlen magabiztossága és egészséges önbizalma.

Ha ezekkel tudod társítani a kutyád félelmi helyzeteit és cselekvően útmutatást is adsz neki  - akár jól betanult rutinok szerint- , akkor sikeresen kezelheted az impulzív reakciókat. Tehát a megoldásokért Te igen is sokat tehetsz!

reaktív kutya

Amit mi javaslunk:

Ne önmagától oldja meg ezeket a váratlan eseteket, hanem a Te segítségeddel! Ne a belső érzései határozzák meg a reakcióit, hanem a Te útmutatásod! Ne az ingerlő inger legyen a figyelmének középpontjában, hanem a Te személyed! Ne a kutyára bízd a helyzet megoldását, hanem legyen a kulcs a Te aktivitásod!

Bízz magadban és azonnal cselekedj!

Egy segítő gondolat a magabiztosság erősítéséhez:

- Emlékezz arra, hogy minden helyzetben sokkal jobb egy határozott döntés –még ha az rossz is-, mint egy bizonytalan!

Egy egyszerű gyakorlat a túlterhelt helyzet kezeléséhez:

- Sarkon fordulok és a kutyát elvezetem, utána már nyugodtan jutalmazhatom!

Egy bevált tapasztalat az ingerült viselkedés megelőzéséhez:

- Sok gyakorlással, rutin kialakításával, fokozatos terheléssel, tudatos előrelátással és proaktivitással el is lehet kerülni sok ilyen helyzetet.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek - ISBN: 9789633101513

Kutyasuli képek