A kutya viselkedése - ösztönök és tapasztalat

Cikk: 12., Dátum: 2019. január 1., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Egyik könyvében azt írja Dr. Szinák János: "A kutya viselkedése sohasem ok nélküli. " Ez a rövid mondat bátoríthat minket arra, hogy megpróbáljuk értelmezni a négylábú Kedvencünk viselkedését. Mit- miért is tesz, és hogyan is lehetne bizonyos dolgokat befolyásolni, az általunk kívánt irányba terelni?

Sajnos régi igazság: ha valamin javítani szeretnénk, bizony annak a működését először meg kell értenünk. De hogyan működik a kutya? Mi határozza meg a viselkedését? Pont ezt kutatja ma a modern kutyaetológia. És bizony vannak nagyon érdekes kutatói felfedezések, amit néha "a kutyások" már sejtettek korábban is.

Ami biztos: a kutya élőlény, nem süket robot. Nem lehet távirányítóval irányítani, ki-be kapcsolni. És nem beszélő ember, mert nem tud annyira összetetten értelmezni és az elméjében konstruálni dolgokat.

A kutya az kutya.

"Az ember teremtette jókedvében a maga hasonlatosságára."

/Csányi Vilmos/

A kutyát több tényező is befolyásolja: egyrészt a belső állapota, másrészt a tanult viselkedése, valamint az őt körülvevő külső környezete. Ez utóbbit mi magunk is érzékeljük. Látjuk, halljuk, észleljük, értelmezzük a körülöttünk lévő dolgokat. Igaz, kicsit másképpen, mint a kutya.

"Az, hogy hogyan nevelünk egy kutyát, persze hatással van a viselkedésére,
de hát hatással van a természete is."

/Brian Hare/

A kutya belsejével azonban nagyobb gondunk van. Nem látunk bele! A kutya viselkedését így csak megfigyelések alapján tudjuk értelmezni, azaz következtetni tudunk. De a nagy igazság az, hogy minden kutya viselkedése egyedi, csak az adott kutyára jellemző! Sőt ez is sokszor csak az adott helyzetben értelmezhető.

Az ösztönök, örökölt motívumok

a kutya tapasztalaitól teljesen függetlenek.

Olyan belső késztetések, motivációk, melyet már a születésével együtt megkapott. Az a szerencsénk, hogy az általuk kiváltott cselekvéseket, mozgásokat általában "a faj minden egyes tagja lényegileg azonos módon végez". Ezért alapvetően kiszámíthatóak, sőt könnyen fel is használhatóak. Persze az mindig az ember felelőssége, hogy hogyan!

A kutya viselkedésének szintén meghatározója

a tanulás, szerzett tapasztalat.

A kutya életben-maradásának egyik legfontosabb kritériuma: a környezethez való sikeres alkalmazkodás. Ezért nemcsak a belső motívumaira hallgat, hanem életében "egyre nagyobb szerepet a kapnak a különböző tanulási folyamatok."

A fontos az, hogy megértsük: a kutya ösztönein soha nem lehet kitörölni, de az "ösztönreakcióinak a kiválthatóságán" bizony változtatni lehet! Azaz a kutyának egy helyzetben nem feltétlen kell egy adott viselkedési mintát mutatnia. És szó sincs arról, hogy egy kutya teljes viselkedése eleve meghatározott lenne!

"nem minden állat tanulja meg ugyanazokat a dolgokat, és nem is ugyanolyan módon tanul valamennyi"

/Brian Hare/

Tapasztalat szerzés útján igenis lehet a Kedvencüket egy kívánt, helyes viselkedés irányába terelni, pont úgy, mint ahogy az ösztöneinek felhasználásával el lehet könnyen vezetni egy helytelen irányba is. Hogyan?!

A mai etológia megállapításai szerint a kutya értelmi képessége alapján

megért nagyon sok mindent,

amit korábban nem is hittünk volna róla. Mondhatnánk azt, hogy természetes környezetéből fakadóan, vagy hogy "kommunikációs kényszerből". És ami nekünk ebben annyira hasznos, hogy a kutya igen hatékony

" az emberi viselkedési jelzések kommunikációs természetének felismerésében, mint például a mutatás, a tekintetkövetés és hasonlók."

/Csányi Vilmos/

"A kutyák zsenialitása az emberi kommunikáció megértésében áll,
és abban, milyen motiváltak a velünk való együttműködésre."

/Brian Hare/

Így egy családi kutyát sok gondos foglalkozás segítségével könnyen

rá lehet nevelni és rá lehet vezetni

az általunk kívánt irányba és helyes viselkedésre.

Mi csak azt kívánjuk, hogy ehhez szorgalmas és önzetlen tanítója legyen!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Brian Hare - Vanessa Woods: Az okos kutya - A kutyák sokkal többre képesek, mint gondolnád ISBN: 9786155373282

Kutyasuli képek