Az örökölt mozgatórugó

Num: 12 by Csaladi Kutyasuli Tartalom:
Online Akadémia

minden jog fenntatva

Egyik könyvében azt írja Dr. Szinák János: "A kutya viselkedése sohasem ok nélküli. " Ez a rövid mondat bátoríthat minket arra, hogy megpróbáljuk értelmezni a mi négylábú Kedvencünk viselkedését. Mit- miért is tesz, és hogyan is lehetne bizonyos dolgokat befolyásolni, az általunk kívánt irányba terelni?

Sajnos régi igazság: ha valamin javítani szeretnénk, bizony annak a működését először meg kell értenünk. De hogyan működik a kutya? Mi határozza meg a viselkedését?
A kutya élőlény, nem egy robot. Nem lehet távirányítóval irányítani, ki-be kapcsolni.

A kutyát két alapvető tényező befolyásolja: egyrészt a belső állapota, valamint az őt körülvevő külső környezete. Ez utóbbit mi magunk is érzékeljük. Látjuk, halljuk, észleljük a körülöttünk lévő dolgokat. Igaz, kicsit másképpen, mint a kutya. Mondhatjuk azt, hogy a négylábú Kedvencünk érzékszervei kifinomultabbak, érzékenyebbek.

A kutya belsejével azonban nagyobb gondunk van. Nem látunk bele! Pedig milyen egyszerű dolgunk lenne, ha nagyító alatt meg tudnánk vizsgálni. De ez sajnos nem megy, más utat kell választanunk a kutyánk megértéséhez.

A kutya viselkedését csak megfigyelések alapján tudjuk értelmezni, azaz következtetni tudunk, összefüggéseket keresünk, ok-okozati kapcsolatokat állítunk fel. De a nagy igazság az, hogy minden kutya viselkedése egyedi, csak az adott kutyára jellemző.

Ennek alapvetően az az oka, hogy a Kedvencünk viselkedését két fő dolog alakítja. Az egyik a "veleszületett" motívumok, a másik a tapasztalat alapján "szerezett" információk.

Az örökölt viselkedésmód a kutya tapasztalaitól teljesen független. Olyan belső késztetések, motivációk, melyet már a születésével együtt megkapott. Az a szerencsénk, hogy az általuk kiváltott cselekvéseket, mozgásokat "a faj minden egyes tagja lényegileg azonos módon végez". Ezért kiszámíthatóak, sőt könnyen felhasználhatóak. Persze az mindig az ember felelőssége, hogy hogyan!

Az örökölt motívumok önmagukban nem magyarázzák a kutya viselkedését, azt mindig adott helyzetben, adott körülmények között, adott egyedre vonatkozóan lehet csak értelmezni. Így egyféle következtetés elhibázott lehet.

A kutya viselkedésének legalább annyira (néha még jobban is) meghatározója a szerzett tapasztalat. A kutya életben-maradásának egyik legfontosabb kritériuma: a környezethez való sikeres alkalmazkodás. Ezért nemcsak a belső motívumaira hallgat, hanem "egyre nagyobb szerepet a kapnak a különböző tanulási folyamatok."

Az ember a kutya oktatásánál ezt a kettőt együtt alakalmazza. Hiszen úgy foglalkozunk vele, hogy mindig a belső motivációit használjuk fel egy új viselkedésforma rögzítésénél. így a kutya nem külső kényszerből dolgozik velünk, hanem belső késztetésből, mondhatnánk szabad akaratából fog együttműködni.

Csak néha fel kell ébreszteni és néha el kell altatni a belső ösztönkésztetéseit.

A fontos az, hogy megértsük: a kutya ösztönein soha nem lehet változtatni, de az "ösztönreakcióinak a kiválthatóságán, az ösztönmozdulatok egymásutániságán" bizony lehet! Azaz a kutyának nem feltétlen kell egy adott viselkedést mutatnia. És szó sincs arról, hogy egy kutya teljes viselkedése eleve meghatározott lenne!

Tapasztalat szerzés útján igenis lehet a Kedvencüket a kívánt, a helyes viselkedés irányába terelni. Tehát a kutya az örökölt mozgatórugóinak, vagyis az "ösztöneinek" felhasználásával nagyon jól tanítható.

És hogy a kutya csak önmagától kontrollálja ezeket kellő etikával? Valljuk be őszintén, ez még az embernek sem igen egyszerű dolog.

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58