Süket robot vagy beszélő ember? - mai kutyás etológia

Num: 12 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
2019

minden jog fenntatva

Egyik könyvében azt írja Dr. Szinák János: "A kutya viselkedése sohasem ok nélküli. " Ez a rövid mondat bátoríthat minket arra, hogy megpróbáljuk értelmezni a négylábú Kedvencünk viselkedését. Mit- miért is tesz, és hogyan is lehetne bizonyos dolgokat befolyásolni, az általunk kívánt irányba terelni?

Sajnos régi igazság: ha valamin javítani szeretnénk, bizony annak a működését először meg kell értenünk. De hogyan működik a kutya? Mi határozza meg a viselkedését? Pont ezt kutatja ma a modern kutyaetológia. És bizony vannak nagyon érdekes kutatói felfedezések, amit néha "a kutyások" már sejtettek korábban is.
Ami biztos: a kutya élőlény, nem egy süket robot. Nem lehet távirányítóval irányítani, ki-be kapcsolni. És nem egy beszélő ember, mert nem tud túl összetetten értelmezni dolgokat. Nem "szelíd farkas", hanem "családi kutya".

"Az ember teremtette jókedvében a maga hasonlatosságára."

/Csányi Vilmos/

A kutyát több tényező is befolyásolja: egyrészt a belső állapota, másrészt a tanult viselkedése, valamint az őt körülvevő külső környezete. Ez utóbbit mi magunk is érzékeljük. Látjuk, halljuk, észleljük, értelmezzük a körülöttünk lévő dolgokat. Igaz, kicsit másképpen, mint a kutya.

A kutya belsejével azonban nagyobb gondunk van. Nem látunk bele! A kutya viselkedését így csak megfigyelések alapján tudjuk értelmezni, azaz következtetni tudunk. De a nagy igazság az, hogy minden kutya viselkedése egyedi, csak az adott kutyára jellemző! Sőt ez is sokszor csak az adott helyzetben értelmezhető.

Az örökölt motívumok a kutya tapasztalaitól teljesen függetlenek. Olyan belső késztetések, motivációk, melyet már a születésével együtt megkapott. Az a szerencsénk, hogy az általuk kiváltott cselekvéseket, mozgásokat általában "a faj minden egyes tagja lényegileg azonos módon végez". Ezért alapvetően kiszámíthatóak, sőt könnyen fel is használhatóak. Persze az mindig az ember felelőssége, hogy hogyan!

A kutya viselkedésének legalább annyira (néha még jobban is) meghatározója a szerzett tapasztalat. A kutya életben-maradásának egyik legfontosabb kritériuma: a környezethez való sikeres alkalmazkodás. Ezért nemcsak a belső motívumaira hallgat, hanem életében "egyre nagyobb szerepet a kapnak a különböző tanulási folyamatok."

A fontos az, hogy megértsük: a kutya ösztönein soha nem lehet kitörölni, de az "ösztönreakcióinak a kiválthatóságán" bizony változtatni lehet! Azaz a kutyának nem feltétlen kell egy adott viselkedést mutatnia. És szó sincs arról, hogy egy kutya teljes viselkedése eleve meghatározott lenne!

Tapasztalat szerzés útján igenis lehet a Kedvencüket a kívánt, a helyes viselkedés irányába terelni, pont úgy, mint ahogy az ösztöneinek felhasználásával el lehet könnyen vezetni egy helytelen irányba is. Hogyan?!

A mai etológia megállapításai szerint a kutya értelmi képessége alapján megért nagyon sok mindent, amit korábban nem is hittünk volna róla. Teljesen természetesen. És ami nekünk annyira hasznos ebben, hogy hatékony

" az emberi viselkedési jelzések kommunikációs természetének felismerésében, mint például a mutatás, a tekintetkövetés és hasonlók."

/Csányi Vilmos/

"A kutyák zsenialitása az emberi kommunikáció megértésében áll,
és abban, milyen motiváltak a velünk való együttműködésre."

/Brian Hare/

Így egy családi kutyát szorgalmasan, sok gondos foglalkozás segítségével könnyen rá lehet nevelni és rá lehet vezetni az általunk kívánt irányba és helyes viselkedésre.

Mi csak azt kívánjuk, hogy ehhez jó tanítója legyen!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58