Klikker vagy szociális jutalmazás – melyik a stílusod?

Cikk: 122., Dátum: 2022. november 17., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

agresszió a kutyáknál

A kutyaoktatás elkezdése előtt mindenkinek választania kell az alkalmazott módszer, a jutalmazás-büntetés típus, a hozzánk közel álló közlési mód, azaz a

nekünk tetsző stílus tekintetében.

A büntetés területén köztudott , hogy korábban a pozitív büntetés (pl. fenyítés, tiltás) volt nagy divat. A kényszerítés, a félelem alapú oktatás mára már háttérbe szorult a kedvezőtlen megítélése miatt, helyette inkább a negatív büntetésen (pl. falatelvonás, játékmegvonás) van inkább most a hangsúly. A frusztráció, a szorongás, az elkerülő magatartás a kutyánál persze ez esetben is jelentkezhet. A cél itt továbbra is ugyanaz: gátolni a kutyát a helytelen cselekedetben.

„ Fontos, hogy a büntetés, tiltás mindig ehhez a cselekvéshez kapcsolódjon.”

( Dr. Németh Anikó )

A jutalmazás alapú képzési technikák előre törése nem meglepő. Célja a helyes cselekvések megerősítése, támogatása. Ezt is lehet különböző módon megvalósítani. A negatív jutalmazás esetében elvonunk a kutyánktól valamilyen kellemetlen tényezőt (pl.: pórázhúzás, ignorálás megszüntetése). Kétségtelen, hogy ennek a kutya valóban örül.

klikker vagy szociális jutalmazás

A pozitív jutalmazás ehhez képest egy olyan dolog adása, ami a kutyának értékes. Ez lehet tárgyi (pl.: jutalomfalat), szociális (pl.: verbális, non verbális , tevékenység ), vagy pszeudo ( pl.: klikker).

„Számos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a megerősítésnek (jutalmazás, dicséret) milyen nagy szerepe van a viselkedés befolyásolásában. ”

( Zsolnai Anikó )

A jutalmazási rendszer kialakításánál érdekes összefüggésekre lehetünk figyelmesek. Ugyanis nem mindegy, hogy hogyan alkalmazzuk a különböző jutalmakat. Egy kedves dicséret, egy pozitív elismerés, vagy egy tárgyi jutalom akkor igazán értékes, ha vele együtt adunk egy gyengéd érintést, egy szeretetteljes simogatást, vagy követi egy kis közös játék.

„ A verbális és a külső jutalomnak mindig együtt kell járnia a nonverbális jutalommal, azonban a nonverbális jutalom önmagában is alkalmazható.”

( Dr. Németh Anikó )

Ha igazán hatékonyak akarunk lenni a kutyánk oktatásánál, akkor feltétlenül érdemes alkalmaznunk a szociális jutalmakat. Hiszen ezek mindig helyettesíthetik az egyéb jutalmakat, de

fordítva ez soha nem igaz.

Ebből is látszik, hogy a kutyák mennyire szociális lények, valamint az is, hogy mennyire értékes számukra a gazdival való kapcsolat. A jó kutyának egy szerető tenyér még az éltető faltnál is fontosabb lehet. Nekünk pedig azért fantasztikus szociálisan jutalmazni a kutyát, mert vele együtt mi magunk is megéljük közben a pozitív érzelmeket.

klikker vagy szociális jutalmazás

„ Ismert az is, hogy a materiális és a szociális jutalmazás, illetve a büntetés közül a szociális megerősítés a leghatékonyabb.”

( Zsolnai Anikó )

Teljesen egyértelmű, hogy amennyiben egy hamis, vagy ál (pl.: klikker) megerősítést alkalmazunk rendszeresen kedves érintés vagy simogatás nélkül, akkor pont elvonjuk (negatív büntetés) a kutyától a szociális jutalmazás lehetőségét. Ezért nem meglepő, hogy a kutyánk ezt nem a legjobb érzéssel éli meg. Nem hiába gondolhatjuk azt, hogy egy klikker bizony a szociális büntetés modern eszköze is lehet.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Kutyasuli képek