Egy csodálatos varázspálca

Num: 13 by Csaladi Kutyasuli Tartalom:
Online Akadémia

minden jog fenntatva

Kutyákról szóló Hasznos útmutatójában teszi fel a kérdést Hans-Günter Hertrich: "Hogyan képes megtanulni kutyánk a gyakorlatokat?" Valóban jó kérdés ez a lelkes kutyatartónak, ha szeretne pár dolgot megtanítani szeretett Kedvencének.

A legjobb döntés bizony az, ha először megpróbáljuk mi megérteni a kutyánkat és csak ezt követően teszünk kísérletet arra, hogy Ő megértsen bennünket. Itt a sorrend a lényeg! Sokszor tapasztaltuk már, hogy bosszankodik a kutyaoktató: miért nem akarja már megérteni a kutya azt, amit tanítani akarunk? Persze ez nem véletlen.

A hiba általában abból szokott adódni, hogy "nem a kutya fejével gondolkodunk"! Pedig az emberi gondolkodáshoz képest a négylábú Kedvencünké lényegesen egyszerűbb, kiszámíthatóbb. Egy kis idő ráfordításával könnyen megérthető.

A kutya születésétől fogva kíváncsi, azaz nyitott a közvetlen környezete információira. Ennek alapvető célja a külső környezeti feltételekhez való alkalmazkodás, ami ösztönösen segíti az életben maradást, javítja a túlélési esélyét. Ezért folyamatosan figyel és tapasztalatokat gyűjt. Majd ezek alapján formálja, javítja, módosítja a cselekedeteit. Aztán pedig újra és újra ...

Hogyan teszi ezt? Hát ezt szokták "próba-szerencse" módszernek hívni, vagyis folyamatos próbálgatással, kísérletezéssel.

A csoda pedig az, hogy az eb gyorsan képes rájönni arra, hogy melyik kísérlete volt eredményes és melyik sikertelen. Pontosabban ez tudatosul is benne! Ezért a saját tapasztalatai rendkívül fontosak a kutya teljes életében. Azt is mondják, hogy igazából a "jó kutya nem okos, hanem tapasztalt"!

A kutya tanulásában felfedezték, hogy főleg az eredményes próbálkozásokat jegyzi meg, azt fejleszti tovább. De ez nem minden kutyának megy egyformán. Valamelyik gyorsabban tanul, valamelyik lassabban. Ami viszont közös, hogy általában az többször ismétlődő sikeres dolgokat, a rendszeresen összetartozó jelenségeket "kapcsolatba tudja hozni. Azaz képes összefüggéseket felfedezni! És ez a számunkra a leginkább hasznos dolog a kis Kedvencünk tanítása érdekében!

Bár sokfajta képzési módszer létezik, sokszor keverik is őket. Mára azonban felismertük azt a tényt, hogy eredményesen (igazán jó minőségben) csak akkor tudunk kutyát tanítani, ha "együttműködik velünk". Ezt az együttműködést azonban nem lehet büntetéssel, vagy kényszerek sorozatával elérni. Ezek a gátlások kialakulásához vezetnek el. A tanításhoz más módszereket kell választani!

Ha ügyesek akarunk lenni, akkor úgy alakítjuk a képzési módszereinket, hogy a gyakorlataink során megkeressük -akár rávezetéssel is- a kutya beső késztetését, az ösztönös motivációit, majd amikor a kutya a próbálkozásainak sorában eltalálja a kívánt cselekvést azonnal jutalmazzuk. Mégpedig abban a szent- és ismételhetetlen pillanatban, az időzítés és a mérték ebben a fél siker!

Ez lehet egy hozzáadott dícséret, ételfalat, simogatás, paskolás vagy ezeknek az egyvelege. Ezután már csak egy dolgunk van: mindezt rendszeresen ismételni! Újra és újra. Kész is vagyunk!

Ha valaki képes belátni és türelmesen megvalósítani ennek a jutalmazó módszernek a sikerességét, annak birtokába kerül a kutya tanításának egy igazán csodálatos varázspálcája, amit egyszerűen csak úgy hívnak: " pozitív megerősítés".

De vigyázat, viszonyt ezzel nem lehet rendezni, a rangsor kialakításához más módszer kell.

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58