Hogyan neveljem meg a kutyám 20 nap alatt?

Num: 14 by Csaladi Kutyasuli Tartalom:
Online Akadémia

minden jog fenntatva

Bíró-Győri-de Pott trió mutat rá A kutya nevelése és kiképzése című tankönyvben: "néha még a legjobb kiképzővel is előfordulhat, hogy hibát követ el". Ez a nagyon is alázatra intő gondolat nyújt alapot egy felismerésre: Talán velünk sincs ez másképp?

Bizony van, hogy érdemes számadást vetnünk a kutyanevelési dolgainkról és egy kicsit önkritikusan szembenéznünk a valós helyzetünkkel. Szokták mondani: "a hiba beismerése, már fél siker!" Legyünk önmagunkra is figyelmesek!

A kutya nevelési és oktatási problémáinak az oka általában nem a kutyában keresendő! Ezt nem egyszerű elfogadni, viszont attól még igaz. Ugyanis az esetek nagy többségében "emberi eredetű" a probléma forrása. A jó hír: a problémán lehet javítani.

A megoldás bizony egy régi mondáson alapul, ami úgy szól: "ha én képes vagyok a változásra, akkor a kutyám is változni fog". Mégpedig a jó, azaz a kívánt irányba!

Persze valakinek ez könnyen megy, valakinek nehezebben és sajnos van, akinek egyáltalán nem megy. Hát mi sem vagyunk egyformák, de ismerjük a két kulcsszót: az egyik a kitartás, a másik a türelem.

Egy biztos: tudni kell, hogy a kutyának igaza van! Azaz a hibás viselkedése, magatatása, cselekvése valójában nem az! Hiszen nem véletlenül alakultak ki így. Ezeknek megvannak az okai, és lesznek következményei. Ha megelégeltük a négylábú Kedvencünk viseletes dolgait, akkor itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjünk! Tegyük helyre a dolgokat! No ekkor szokott elhangzani egy fontos kérdés: De hogyan?

A kutyanevelésünk első és talán a legfontosabb feladata, hogy rendezzük a viszonyokat! Hát erre jó a viszonyrendezés 20 napos gyakorlata.

Ha rendelkezésre áll a kellő bizalom ember és kutya között, akkor a Gazdi fő teendője, hogy -a kutya logikájának megfelelően- felállítja a "falkában" a sorrendet. Ez nem bonyolult dolog.

Egy kutyás közösségben mindig kell egy vezető, aki irányítja a falkaéletet. Ő van a sorrend legtetején. No és Ki legyen ez a közösség tagjai közül? Nekünk az lenne erre a válaszunk, hogy hát természetesen az ember! De miért is gondolná ugyanezt a kutya?

A szeretett Kedvencünk ösztönösen fog dönteni, nem bízza ezt a véletlenre, sem az ígéretekre, sem a vágyainkra, sem a tévedéseinkre. A kutya profi ebben a kérdésben!

A dolog technikája egyszerű: a kutya szerint az lesz a legitim vezető, aki erre a leginkább alkalmas. És pont! Senki más, ebben sajnos kérlelhetetlen. Hiába is magyaráznánk neki mást napokon keresztül.

Persze tudni kell, hogy nem feltétlenül a legerősebb, a legkeményebb, vagy a legokosabb, a legintelligensebb ... egyed lesz a "főnök". Más a titok zárjának a nyitja! Ehhez egy vezérszemélyiség kell! A közösség túlélését csak Ő képes a legjobban biztosítani.

Bizony az a pár másodperc, ami egy találkozás pillanatában villámgyorsan eltelik pont elég egy ebnek, hogy ezt felmérje, megítélje. Nem több!

Hát igen, most már csak valóban egy kérdés maradt, akkor Hogyan neveljem meg a kutyám 20 nap alatt?

A válasz: nagyon egyszerűen úgy, hogy ne legyél félős, feszült, dühös, haragos, agresszív, erőszakos , türelmetlen, nyájas, túlszerető, kapkodó, bizonytalan, labilis ....

Hanem legyél érzelmileg stabil, kiegyensúlyozott, higgadt, nyugodt és mindig magabiztosan határozott! Ennyi pont elég a kutyának a helyes neveléséhez, a többi meg majd alakul.

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58