Kutyavezetési alap - érzelmi stabilitás

Num: 14 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
2019

minden jog fenntatva

Bíró-Győri-de Pott trió mutat rá A kutya nevelése és kiképzése című tankönyvben: "néha még a legjobb kiképzővel is előfordulhat, hogy hibát követ el". Ez a nagyon is alázatra intő gondolat nyújt alapot egy felismerésre: Talán velünk sincs ez másképp?

A kutya nevelési és oktatási problémáinak az oka általában nem a kutyában keresendő! Ezt nem egyszerű elfogadni, viszont attól még igaz. Ugyanis az esetek nagy többségében "emberi eredetű" a probléma forrása.

A megoldás egy egyszerű gondolaton alapul, ami úgy szól: ha képes vagyok a változásra, akkor a kutyám is biztos változni fog. Mégpedig a jó, azaz a kívánt irányba! Persze valakinek ez könnyen megy, valakinek nehezebben és sajnos van, akinek egyáltalán nem megy. Hát mi sem vagyunk egyformák, de ismerjük a kulcsszavakat:

szorgalom, kitartás, türelem.

Egy biztos: tudni kell, hogy a kutyának igaza van! Azaz a hibás viselkedése, magatatása, cselekvése valójában nem az! Hiszen nem véletlenül alakultak ki így a viselkedési megnyilvánulásai. Ezeknek megvannak az okai, és meg is lesznek a következményei. Ha megelégeltük a négylábú Kedvencünk viseletes dolgait, akkor itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjünk! Tegyük helyre a dolgokat! No ekkor szokott elhangzani egy fontos kérdés: De hogyan?

A kutyanevelésünk egyik legfontosabb feladata, hogy

rendezzük először is a viszonyokat!

"A lényeg, hogy a kutya tudja és elfogadja azt, hogy mi parancsolunk neki."

/Csányi Vilmos/

Ha rendelkezésre áll a kellő bizalom ember és kutya között, akkor a Gazdi fő teendője, hogy -a kutya logikájának megfelelően- felállítja a csoportban az alapvető szerepeket. Ez nem bonyolult dolog. Egy közösségben mindig van egy vezető, aki irányít. És van, aki követ. No és Ki legyen a vezető a kutyás közösség tagjai közül? Nekünk az lenne erre a válaszunk, hogy hát természetesen az ember! De miért is gondolná ugyanezt a kutya?

A szeretett Kedvencünk ösztönösen fog dönteni, nem bízza ezt a véletlenre, sem az ígéretekre, sem a vágyainkra, sem a tévedéseinkre. A kutya profi ebben a kérdésben!

"A rangsor nem szilárd, hanem változik az aktuális helyzettől és

az egyedek aktuális állapotától függően."

/Csányi Vilmos/

A dolog technikája egyszerű: a kutya szerint az lesz a legitim vezető, aki erre a leginkább alkalmas. És pont! Senki más, ebben sajnos kérlelhetetlen. Hiába is magyaráznánk neki mást.

Persze tudni kell, hogy nem feltétlenül a legerősebb, a legkeményebb, vagy a legokosabb, a legintelligensebb ... egyed lesz a "főnök". Más a titok nyitja! Ehhez egy vezérszemélyiség kell! A közösség túlélését csak Ő képes a legjobban biztosítani. És ki az?

Az, aki a legtöbb helyzetben

érzelmileg a legstabilabb!

"a problémák a legtöbb esetben szintén érzelmi természetűek"

/Csányi Vilmos/

Hát igen, most már csak valóban egy kérdés maradt, akkor: hogyan alapozd meg a kutya vezetését?

A válasz: nagyon egyszerűen úgy, hogy ne legyél túlságosan félős, feszült, dühös, haragos, agresszív, erőszakos, nyájas, túlszerető, türelmetlen, bizonytalan, ... különösen folyamatosan váltakozva nem!

Persze az embernek is vannak érzései, mint minden érző lénynek, de nem szükséges, hogy minden pillanatban csak az érzelmeink határozzanak meg minket. Az ember képes felülkerekedni az érzésein, türelmes elfogadással, csendes megéléssel,

érzelmeinek kontrollálásával!

Törekedj arra, hogy lehetőleg érzelmileg higgadt, nyugodt legyél és ha lehet mindig magabiztosan következetes! Jobb, ha az érzések helyet inkább a döntéseid határozzák meg a cselekvéseidet. Ennyi pont elég alapként a kutyának, a többi meg majd türelmesen meglátod, hogy biztosan menni fog.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58