Alapozd meg a kutya nevelését! - érzelmi stabilitás

Num: 14 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
2019

minden jog fenntatva

Bíró-Győri-de Pott trió mutat rá A kutya nevelése és kiképzése című tankönyvben: "néha még a legjobb kiképzővel is előfordulhat, hogy hibát követ el". Ez a nagyon is alázatra intő gondolat nyújt alapot egy felismerésre: Talán velünk sincs ez másképp?

Bizony van, hogy érdemes számadást vetnünk a kutyanevelési dolgainkról és egy kicsit önkritikusan szembenéznünk a valós helyzetünkkel. Szokták mondani: "a hiba beismerése, már fél siker!" Legyünk önmagunkra is figyelmesek!

A kutya nevelési és oktatási problémáinak az oka általában nem a kutyában keresendő! Ezt nem egyszerű elfogadni, viszont attól még igaz. Ugyanis az esetek nagy többségében "emberi eredetű" a probléma forrása. A jó hír: a hiba nem gond, mert bizony ki lehet javítani.

A megoldás egy egyszerű gondolaton alapul, ami úgy szól: ha képes vagyok a változásra, akkor a kutyám is biztos változni fog. Mégpedig a jó, azaz a kívánt irányba! Persze valakinek ez könnyen megy, valakinek nehezebben és sajnos van, akinek egyáltalán nem megy. Hát mi sem vagyunk egyformák, de ismerjük a kulcsszavakat:

szorgalom, kitartás, türelem.

Egy biztos: tudni kell, hogy a kutyának igaza van! Azaz a hibás viselkedése, magatatása, cselekvése valójában nem az! Hiszen nem véletlenül alakultak ki így a viselkedési megnyilvánulásai. Ezeknek megvannak az okai, és meg is lesznek a következményei. Ha megelégeltük a négylábú Kedvencünk viseletes dolgait, akkor itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjünk! Tegyük helyre a dolgokat! No ekkor szokott elhangzani egy fontos kérdés: De hogyan?

A kutyanevelésünk egyik legfontosabb feladata, hogy rendezzük először is a viszonyokat!

"A lényeg, hogy a kutya tudja és elfogadja azt, hogy mi parancsolunk neki."

/Csányi Vilmos/

Ha rendelkezésre áll a kellő bizalom ember és kutya között, akkor a Gazdi fő teendője, hogy -a kutya logikájának megfelelően- felállítja a csoportban a sorrendet. Ez nem bonyolult dolog. Egy kutyás közösségben mindig van egy vezető, aki irányít. No és Ki legyen ez a közösség tagjai közül? Nekünk az lenne erre a válaszunk, hogy hát természetesen az ember! De miért is gondolná ugyanezt a kutya? Főleg akkor, ha mi tévedünk.

A szeretett Kedvencünk ösztönösen fog dönteni, nem bízza ezt a véletlenre, sem az ígéretekre, sem a vágyainkra, sem a tévedéseinkre. A kutya profi ebben a kérdésben!

A dolog technikája egyszerű: a kutya szerint az lesz a legitim vezető, aki erre a leginkább alkalmas. És pont! Senki más, ebben sajnos kérlelhetetlen. Hiába is magyaráznánk neki mást.

Persze tudni kell, hogy nem feltétlenül a legerősebb, a legkeményebb, vagy a legokosabb, a legintelligensebb ... egyed lesz a "főnök". Más a titok nyitja! Ehhez egy vezérszemélyiség kell! A közösség túlélését csak Ő képes a legjobban biztosítani. És ki az?

Az, aki a legtöbb helyzetben érzelmileg a legstabilabb!

"a problémák a legtöbb esetben szintén érzelmi természetűek"

/Csányi Vilmos/

Hát igen, most már csak valóban egy kérdés maradt, akkor Hogyan alapozd meg a kutya nevelését?

A válasz: nagyon egyszerűen úgy, hogy ne legyél túlságosan félős, feszült, dühös, haragos, agresszív, erőszakos, nyájas, túlszerető, türelmetlen, kapkodó, bizonytalan, ... különösen váltakozva nem!

Persze az embernek is vannak érzései, mint minden érző lénynek, de nem szükséges, hogy minden pillanatban az érzelmeink határozzanak meg minket. Az ember képes felülkerekedni az érzésein, türelmes elfogadással, csendes megéléssel, érzelmeinek kontrollálásával.

Törekedj arra, hogy érzelmileg higgadt, nyugodt legyél és ha lehet mindig magabiztosan következetes! Jobb, ha az érzések helyet inkább a döntéseid határozzák meg a cselekvéseidet. Ennyi pont elég alapként a kutyának, a többi meg majd meglátod, hogy már biztosan menni fog.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58