Fokozottan "Veszélyes terület"!

Num: 15 by Csaladi Kutyasuli Tartalom:
Online Akadémia

"De gustibus non est disputandum" - az ízlésről nem lehet vitatkozni említi a mondást dr. Kováts Zsolt egyik sikeres kutyaképzési könyvében. Való igaz, tényleg így van ez a kutyaoktatásban is.

Nagy dilemma előtt áll az a Gazdi, aki rászánta magát, hogy végre a tettek mezejére lép és beadja szeretett Kedvencét egy ebtanodába. De melyiket is válasszam? Hangozhat el a kérdés. Nem egyszerű erre választ adni! Bizony pár dolgot ilyenkor érdemes átgondolni.

A fő kérdés, hogy mit is szeretnénk kezdeni a kutyánkkal? Hogyan élje Kedvencünk a mindennapjait? Mivel erre igen sok lehetőség választható, ezért - leegyszerűsítve - alapvetően 3 fő terület közül lehet választani.

A kutya lehet /szolgálati/ munkakutya , vagyis aktívan dolgozni fog velünk - akár még a pénzkeresést is elősegítve. Esetleg sportkutyát nevelünk belőle, így a Gazdival az aktív sportélet közös örömeit éli meg a mindennapjaiban. A harmadik lehetőség, hogy /szociális/ segítőkutya lesz belőle, ezért fontos támogatója lesz az embernek.

Egyik választás sem rossz! A gond inkább akkor van, ha igazából a kutyánknak nincs is konkrét funkciója, így tudatosan semelyik irányba sem neveljük. Szokták mondani: azért van, hogy legyen!

Mára azt tapasztalhatjuk, hogy egyre növekszik azoknak a kutyáknak a száma, melyeket kizárólag kedvtelésből tartják az emberek, különösebb elképzelés nélkül. Nem véletlen, hiszen a kutya sikeres háziasítása révén érzelmileg egyre szorosabb kapcsolatba került az emberrel, így szerves része lett a legalapvetőbb emberi közösségnek: a családnak. Megszületett a családi kutya kategóriája.

A lényeg: az teljesen mindegy, hogy milyen céllal akarjuk tartani a Kedvencünket, egy engedelmességi, szófogadó képzés minden kutyánál fontos. Elkerülhetetlen, sőt létfontosságú egy konfliktus nélküli ember-kutya kapcsolat kialakításához és sikeres működtetéséhez! Ezt általában bármelyik kutyaiskolában elvégezhetjük. Tegyük is hát meg!

Persze utána jön a következő kérdés: Hogyan tovább? No ekkor jöhetnek a valós kockázatok!

Az egyik ilyen kockázatos terület az őrzés és védés kérdésköre. Hát bizony ez egy igen kényes téma a mai kutyaoktatásban. Az igazság az, hogy a klasszikus "szolgálati" kutyaiskolák pont erre a területre szakosodtak, és hagyományosan ebből a tőből fejlődtek ki a sport- ill. munkakutya iskolák. Ápolva hobby szinten a szolgálati kutyaképzésnek -így az őrző / védő kutyaoktatásnak- a szellemiségét, és a technikáját.

A kutyaképzés másik alapvető iránya a szociális kutyaoktatás. Ide soroljuk a segitő- és terápiás kutyák képzésének megvalósítását. Mivel a modern társadalmakban szerencsére a szociális érzékenység egyre nő a segítségre szorulókkal szemben (vakvezetés-, rohamjelzés-, tanulás- és mozgás fejlesztés, ...), így az ilyen típusú iskolák száma is mára már növekszik.

Bár általában a kutyasulikban az engedelmességi képzés közel hasonló alapokon nyugszik, ám a ráépülő képzési irány, egyben a kutyaképzés szemléletének módja, illetve az oktatás attitüdjei bizony egészen más jellegűek!

A kulcskérdés az a védőösztön tényezője! Ugyanis, amíg az őrző-védő típusú kutyaoktatásban ezt erősíteni, fejleszteni, aktivizálni kell, addig a szociális képzésben pont ellenkezőleg gyengítjük, felszín alatt tartjuk. És nem véletlenül van ez így!

Családi kutyák esetében nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a lehetőségeinkkel és a döntéseink kockázataival! Legyen tudatos és felelős döntés a kutyaképzési választásunk! Bárhogy is döntünk Nekünk kell vállalni a következményeit!

Ne dőljünk be a mosolygós kézlegyintéseknek, mert a kutyaoktatás nem minden mozzanata játék! Találjuk inkább olyan szabadidő tevékenységet, ami kockázat- mentes és a tényleges kutyaoktatási/-nevelési igényeinket elégíti ki!

Családi kutyának soha NE legyen az agresszió növelése oktatási cél! Ha nincs más oka, akkor -csak "unalomból"- ne tanítsuk meg az emberre támadásnak igen veszélyes taktikájára! Ez a kutyának nem örökölt információja, csak szerzett ismeretanyag lehet, erre csak tudatosan lehet oktatni!

Persze bár a felelőség nem a kutya vállát terheli, mégis - ha a "baj" netán valóban bekövetkezik- lehet, hogy a kutyát fogják "lealtatással" elpusztítani !

Szerencsére mivel a kutyaoktatásban ez egy Fokozottan "Veszélyes" terület, ezért a felelős kutyaképzési szakemberek erről mindig teljeskörű tájékoztatást adnak a képzést megelőzően! Így bátran és önfeledten élvezhetjük a kutyaoktatás örömeit.

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58