Kutyaképzési orientációk, területek

Num: 15 by Csaladi Kutyasuli Tartalom:
Online Akadémia

minden jog fenntatva

"De gustibus non est disputandum" - az ízlésről nem lehet vitatkozni említi a mondást dr. Kováts Zsolt egyik sikeres kutyaképzési könyvében. Való igaz, tényleg így van ez a kutyaoktatásban is.

Nagy dilemma előtt áll az a Gazdi, aki rászánta magát, hogy végre a tettek mezejére lép és beadja szeretett Kedvencét egy ebtanodába. De melyiket is válasszam? Hangozhat el a kérdés. Nem egyszerű erre választ adni! Bizony pár dolgot ilyenkor érdemes átgondolni.

A fő kérdés, hogy mit is szeretnénk kezdeni a kutyánkkal? Hogyan élje Kedvencünk a mindennapjait? Mivel erre igen sok lehetőség választható, ezért - leegyszerűsítve - alapvetően 3 fő terület közül lehet választani.

A kutya lehet /szolgálati/ munkakutya , vagyis aktívan dolgozni fog velünk - akár még a pénzkeresést is elősegítve. Esetleg sportkutyát nevelünk belőle, így a Gazdival az aktív sportélet közös örömeit éli meg a mindennapjaiban. A harmadik lehetőség, hogy /szociális/ segítőkutya lesz belőle, ezért fontos támogatója lesz az embernek.

Egyik választás sem rossz! A gond inkább akkor van, ha igazából a kutyánknak nincs is konkrét funkciója, így tudatosan semelyik irányba sem neveljük. Szokták mondani: azért van, hogy legyen!

Mára azt tapasztalhatjuk, hogy egyre növekszik azoknak a kutyáknak a száma, melyeket kizárólag kedvtelésből tartják az emberek, különösebb elképzelés nélkül. Nem véletlen, hiszen a kutya sikeres háziasítása révén érzelmileg egyre szorosabb kapcsolatba került az emberrel, így szerves része lett a legalapvetőbb emberi közösségnek: a családnak. Megszületett a családi kutya kategóriája.

A lényeg: az teljesen mindegy, hogy milyen céllal akarjuk tartani a Kedvencünket, egy engedelmességi, szófogadó képzés minden kutyánál fontos. Elkerülhetetlen, sőt létfontosságú egy konfliktus nélküli ember-kutya kapcsolat kialakításához és sikeres működtetéséhez! Ezt általában bármelyik kutyaiskolában elvégezhetjük. Tegyük is hát meg!

Persze utána jön a következő kérdés: Hogyan tovább? No ekkor jöhetnek a valós kockázatok!

Az egyik ilyen lehetséges terület az őrzés és védés kérdésköre. Hát bizony ez egy igen kényes téma a mai kutyaoktatásban. Az igazság az, hogy a klasszikus "szolgálati" kutyaiskolák pont erre a területre szakosodtak, és hagyományosan ebből a tőből fejlődtek ki a sport- ill. munkakutya iskolák. Ápolva hobby szinten a szolgálati kutyaképzésnek /őrző-védő, ÖKT kutyaképzés/ a szellemiségét, és a technikáját. Önmagában ezzel semmi baj nincs, ez is egy hagyományőrzés.

A kutyaképzés másik alapvető iránya a szociális kutyaoktatás. Ide soroljuk a segitő- és terápiás kutyák képzésének megvalósítását. Mivel a modern társadalmakban szerencsére a szociális érzékenység egyre nő a segítségre szorulókkal szemben (vakvezetés-, rohamjelzés-, tanulás- és mozgás fejlesztés, ...), így az ilyen típusú iskolák száma is mára már növekszik.

Bár általában a kutyasulikban az engedelmességi képzés közel hasonló alapokon nyugszik, ám a ráépülő képzési irány, egyben a kutyaképzés szemléletének módja, illetve az oktatás attitüdjei, megélt érzései bizony egészen más jellegűek lehetnek! No ez ugyanis valóban az ízlés dolga. Ember függő, mindenki másképp érzi ezt.

A kulcskérdés az agresszivitás tényezője! Ugyanis, amíg az őrző-védő típusú kutyaoktatásban ezt erősíteni, fejleszteni, aktivizálni kell, addig a szociális képzésben pont ellenkezőleg gyengítjük, felszín alatt tartjuk. És nem véletlenül van ez így!

Családi kutyák esetében nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a lehetőségeinkkel és a döntéseink kockázataival! Legyen tudatos és felelős döntés a kutyaképzési választásunk! Bárhogy is döntünk Nekünk kell vállalni a következményeket!

Tájékozódjunk minden képzés előtt, hallgassunk meg eltérő véleményeket! Óvatosság és türelem jellemezzen minket, hogy a döntésünk kedvünk szerinti legyen. Legyünk tisztában azzal, hogy valóban a saját akaratunkból tesszük és nem másnak a javaslatára.

Persze bár a felelőség nem a kutya vállát terheli, mégis - hibásan- sokszor neki róják fel ezt! Pedig neki sokszor nincs szabad lehetősége dönteni, mert az ember helyette megteszi ezt.

Bízunk abban, hogy a felelős kutyaképzési szakemberek mindig teljeskörű tájékoztatást adnak a képzést megelőzően!

Így bátran és önfeledten élvezhetjük a kutyaoktatás örömeit bárhol is tesszük ezt.

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58