A kutya kritikus időszaka - a szocializáció

Cikk: 16., Dátum: 2016. március 5., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Egy kölyök kutya érkezése a családba hatalmas esemény. Mindenki izgatott, kíváncsi, érdeklődő, legfőképpen a kutya. Ez természetes, hiszen új szakasz kezdődik mindenki életében.

Túl önző és naiv elképzelés lenne, ha azt várnánk, hogy teljes mértékben a kutya alkalmazkodjon a Gazdi eddigi életéhez. Ez már az első nap meg fog bukni! Jön az első bepisilés, majd az első nyüszögős éjszaka, azután a többi ... szép sorban.

Legjobb az lenne, ha még a kutyatartás megkezdése előtt tájékozódnánk és felkészülnénk az új jövevény érkezésére. De az se szégyen, ha ezt később pótoljuk be. Szerencsére rengeteg információ áll a rendelkezésünkre mind elektronikusan, mind nyomtatott formában. Sőt, az különösen bölcs dolog, ha van korábbi egyéni tapasztalatunk és ezt vesszük kicsit számba.


Szánjunk tudatosan időt és energiát a Kedvencünkre! Észre fogjuk venni, hogy egy csomó örömet és mókát fog nekünk nyújtani. Mára bizonyított tény, hogy jó élettani hatásai vannak a kutyatartásnak. Azaz számos előnnyel jár: akár a lelki oldalát tekintjük, akár csak a "civilizációs" betegségek kockázatának csökkenését.

A kutya valóban társa tud lenni az embernek. De ennek a hű társnak igényei is vannak!

Az első és legfontosabb igény:

a bizalom.

E nélkül nem lehet a kutyával kapcsolatot kialakítani. Egy erős bizalmi híd, ami pótolhatatlan.


Minden kölyök számára az első fél év, de különösen a legelső három hónap meghatározó az életében. Sok múlik azon, hogy ebben az időszakban mit tanul. Ezek a korai élmények, saját tapasztalatok abszolút mértékben befolyásolhatják a későbbi viselkedését. Ezért fontos, hogy tudatosan foglalkozzunk vele!

"Jó, ha a kölyök minél több emberrel kerül kapcsolatba, mert ez segíti hozzá ahhoz, hogy később barátságos legyen."

/Csányi Vilmos/

Bizony nem elég az, hogy biztosítjuk a kutyánk számára a világ felfedezésének lehetőségét. Hiszen e nélkül könnyen lehet később félős, ijedős a Kedvencünk. Az szintén fontos, hogy a külvilág dolgait ne egyedül ismerje meg, hanem a

mi támogatásunkkal.

Legyen mellette mindig biztos pontként a Gazdi személye, aki türelmesen bátorít, támogat, lelkesít, dicsér és ha kell, a veszélytől megóv. Mert ugye tudjuk jól:

"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

/Saint-Exupéry/

Vigyázat, soha nem lehet újra ismételni ezt az első három-hat hónapot! Ez a kölyök kutya életében egyszeri dolog, így különösen kritikus időszak, mely megalapozza a kutya teljes életét! Magabiztosabb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb kutya válhat belőle. Ezért rendkívül fontos, hogy jól sikerüljön ekkor a szocializáció.

Kellemes élmények, támogató környezet, pozitív ingerek - a kutya saját ütemében - érdekes, biztonságos, szórakoztató módon. Ez segítheti leginkább a kutya helyes beilleszkedését a közösségbe.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek