A kritikus időszak

Num: 16 by Csaladi Kutyasuli Tartalom:
Online Akadémia

Értsük meg a kutyánkat! című könyvében írja Horst Hegewald-Kawich, hogy a kutya "barátságát és ragaszkodását semmi sem térítheti el". Bizony igaz, a négylábú kis Kedvencünk szeretete feltétel nélküli alapokon nyugszik!

Ez a tény felelős terhet ró annak az embernek a vállára, aki bátran belevág a csodálatos kutyatartásba. Döntésünkkel következetesen vállalnunk kell a szerepünket az összes velejáróval - az örömökkel és a bosszúságokkal- együtt. Ahogy mondani szokás: "kutya nélkül élni lehet, de nem érdemes". Különösen igaz ez, egy kölyökeb esetében!

Egy kölyök kutya érkezése a családba hatalmas esemény. Mindenki izgatott, kíváncsi, érdeklődő, legfőképpen a kutya. Ez természetes, hiszen új szakasz kezdődik mindenki életében. De tényleg! És a tévhiteink ellenére, ez ránk is vonatkozik.

Túl önző és naív elképzelés lenne, ha azt várnánk, hogy teljes mértékben a kutya alkalmazkodjon a Gazdi eddigi életéhez. Ez már az első nap meg fog bukni! Jön az első bepisilés, majd az első nyüszögős éjszaka, azután a többi ... szép sorban.

Legjobb az lenne, ha még a kutyatartás megkezdése előtt tájékozódnánk és felkészülnénk az új jövevény érkezésére. De az se szégyen, ha ezt később pótoljuk be. Szerencsére rengeteg információ áll a rendelkezésünkre mind elektronikusan, mind nyomtatott formában. Sőt, az különösen bölcs dolog, ha a korábbi egyéni tapasztalatainkat vesszük kicsit számba. Hogy is volt? Emlékezzünk csak! Mi volt a hiba?

Szánjunk tudatosan időt és energiát a Kedvencünkre! Észre fogjuk venni, hogy egy csomó örömet és mókát fog nekünk nyújtan. Mára bizonyított tény, hogy pozitív élettani hatásai vannak a kutyatartásnak. Azaz számos előnnyel jár: akár a lelki oldalát tekintjük, akár csak a "civilizációs" betegségek kockázatának csökkenését. A kutya valóban társa tud lenni az embernek. De ennek a hű társnak igényei is vannak!

Az első és legfontosabb igény: a bizalom. E nélkül nem lehet a kutyával kapcsolatot kialakítani. Ezért nélkülözhetetlen a sikeres együttéléshez!

Ha a kutyánk már bízik bennünk, nem tart, nem fél a jelenlétünktől. Sőt vidáman és magabiztosan viselkedik velünk, akkor megkezdhetjük a társas foglalkozásokat. Fontos megjegyezni, ez még nem a kutya oktatása, annál fontosabb dolog: a nevelése!

Minden kölyök számára az első fél év, de különösen a legelső három hónap meghatározó az életében. Sok múlik azon, hogy ebben az időszakban mit tanul. Ezek a korai élmények, saját tapasztalatok abszolút mértékben befolyásolhatják a későbbi viselkedését. Ezért fontos, hogy tudatosan foglalkozzunk vele!

Bizony nem elég az, hogy biztosítjuk a kutyánk számára a világ felfedezésének lehetőségét. Hiszen e nélkül könnyen lehet később félős, ijedős a Kedvencünk. Az szintés fontos, hogy a külvilág dolgait ne egyedül, hanem a mi támogatásunkkal ismerje meg.

Legyen mellette mindig biztos pontként a Gazdi személye, aki bátorít, noszogat, lelkesít, dícsér és ha kell, a veszélytől megóv. Mert ugye tudjuk jól: "Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

Vigyázat, soha nem lehet újra ismételni ezt az első három-hat hónapot! Ez a kölyök kutya életében egyszeri dolog, így különösen kritikus időszak! Rendkívül fontos, hogy jól sikerüljön ekkor a szocializáció.

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58