Klikker vagy nem klikker? Ez itt a kérdés!

Num: 19 by Csaladi Kutyasuli Tartalom:
Klikker

minden jog fenntatva

Nagy dilemmában van az a Gazdi, aki belevág a kutyaoktatásba. Sok kérdés merül fel egyszerre, amikre bizony nem ártana válaszokat találni. Íme néhány a sok közül:

Mikor kezdjem a képzést? Milyen módszerrel oktassak? Milyen eszközt használjak? ...

Ebben a cikkben csak egy kérdésben próbálunk segíteni rátalálni a helyes válaszra. Ez pedig egy ma oly divatos segédeszköz kérdésköre, ami nem más, mint a klikker!

A klikker egy nagyon egyszerű működésű elven használható fémlap. Használata a következő: nyomására egyet kattan, szokás mondani klikk-el. Ennyi, nem több.

Mit jelent ez a kutyának? Hát az igazság az, hogy önmagában semmit! De meg lehet tanítani arra az ebet, hogy ezt a kattanást hogyan értelmezze. Bár eredendően nem tudja, hogy mit kezdjen ezzel a hanggal, de sok-sok gyakorlással hozzászoktathatjuk a hanghoz és közben jutalmazással kivívjuk, hogy pozitív élménnyé váljon számára. Erre szokták mondani, hogy kondícionáljuk! Úgy, mint Pavlov tette ezt a csengővel.

No, ha már a kutyánk megtanulta, hogy a klikk hang az pozitív élményt, azaz főleg jutalomfalatot és/vagy dicséretet jelent, akkor kezdőthet meg az érdemi munka. Vagyis minden általunk szándékolt cselekvésforma tanításakor (pl.: ül , fekszik, ... ) a helyes végrehajtáskor egyet klikkelünk, de csak akkor! Ezzel erősítjük meg a kutyát a helyes végrehajtásban. Tehát a kutya számára a klikk jelentése, hogy EZ AZ !!!! Jól csináltad!

Miért használjuk a klikkert a kutyaképzés során? Hát azért, mert gyorsabbá teheti az oktatás idejét. A kutya hamarabb tanulhatja meg a "tananyagot". Ennek oka a klikk hang standardizáltsága, vagyis, hogy mindig pontosan ugyanúgy szól.

Sajnos az előnye mellett van a klikkernek előnytelen oldala is. Ugyanis, nem szabad elfelejteni, hogy az eredményeség az nagyban múlik a segédeszköz használójának rutinosságán! Mivel a lényeg az időzítés, ezért ha nem abban a "szent pillanatban" hangzik el a klikk hang, akkor az oktatás nem fog jól működni. Ez van! Tudni kell használni. Hát jól fényképezni sem lehet a pillanat előtt, vagy a pillanat után!

Akkor most mi legyen? Klikker vagy nem klikker? Hogyan oktassuk a kutyánkat? Kell avagy nem kell ez a segédeszköz? Oszlassuk el gyorsan ezt a dilemmát, mert a válasz pofon egyszerű.

Minden kutyaoktatásba kezdő Gazdi számára a klikker használata nem javasolt! Ennek a segédeszköznek a használata kizárólag haladó, már gyakorlott kutyaoktatónak célszerű. És valóban nagyon fontos ez a szó: "célszerűség"!

Ugyanis a kutyaoktatási cél mindenki számára más. Ezt figyelembe kell vennünk. Egy kezdő oktató számára a cél nem a gyorsaság. Semmiképpen sem! Pont ellenkezőleg: kezdőknél alapvetően lényeges tényező, hogy rászánja az ebképzésre a szükséges időt. Így tudja csak "megérezni" a kutyaképzést. E nélkül felületes és nem minőségi megértést végezhetünk csak. Egy haladónak már zsigereiben kell lennie a képzésnek. Érti, tudja, rutinosan begyakorolta a képzést. Ezért nála az idő rövidülhet. De csak nála!

Ha példát szeretnénk keresni, akkor ez olyan, mint az utazás. Ha a cél az, hogy minél gyorsabban elérjünk az egyik pontból a másikba, akkor jó a klikker. Ha a cél az út maga, akkor semmiképpen sem kell, mert így pont a célunkat nem fogjuk vele soha megvalósítani.

Bizony előfordulhat, hogy a klikker használata felesleges, szükségszerűtlen, sőt akár zavaró, akadályozó tényezővé is válhat rutintalan kezekben. Gyors kondicionálásra kiválóan alkalmazható. Finomítani, kiigazítani kiválóan lehet vele, de valódi-mély, minőségi kapcsolatot a kutyánkkal nem tudunk vele kialakítani!

Márpedig a kutyaképzés legcsodálatosabb misztikuma, az a megfoghatatlan varázs, ami kialakulhat Gazdi és kedvence között. Ennek örömteli pillanatait pedig nem rövidíteni, mint inkább növelni, minél jobban és többször megélni érdemes.

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58