Klikker nélkül - egy felesleges eszköz

Cikk: 19., Dátum: 2019. február 14., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Mindenki keresi azokat a technikákat, amivel sikeresen lehet kutyát tanítani. De vajon valóban azt használjuk, ami a saját elképzeléseinknek a legmegfelelőbb? Vizsgáljunk most meg tüzetesebben egy eszközt, hogy segítsünk Neked a használatának eldöntésében. Íme: a klikker!

"A klikkeres idomítás ma az egyik legnépszerűbb kiképzéstechnika. Ez a Pavlov által felfedezett klasszikus kondicionáláson alapul, és Skinner meg a behavioristák fejlesztették tökélyre patkányokon és galambokon. " /Brian Hare/

A klikker eszköz egy egyszerű működésű elven használható

rideg fémlap.

Használata a következő: nyomására egyet kattan, szokás mondani klikk-el.

Mit jelent ez a kutyának?

Hát az igazság az, hogy önmagában egyáltalán semmit!

Tény, hogy meg lehet tanítani arra az ebet, hogy ezt a hozzáadott kattanást ( mint másodlagos jutalom, vagy akár büntetés) hogyan is értelmezze. Ugyanis hozzászoktathatjuk a hanghoz úgy, hogy egy ezt követő kellemes vagy akár kellemetlen érzéssel összekötjük. De ezt először jól be kell gyakorolni!

Miért használjuk a klikkert a kutyaképzés során?

Egyszerűen azért, mert akár gyorsabbá is teheti az oktatás idejét. A kutya hamarabb tanulhatja meg a "tananyagot" (eltekintve a kezdeti hozzászoktatás időtöbbletétől). Bár az igazság az, hogy erre "egyelőre semmilyen tudományos bizonyítékunk nincs"! Sőt, lásd itt a videót.

"A klikker használatával a gazdák talán következetesebben jutalmaznak, vagy akár jobban nyeregben érzik magukat a kutyájuk kiképzése során". /Brian Hare/

Fontos, hogy a használatának eredményessége nagyban múlik a segédeszköz használójának rutinosságán! Mivel a lényeg az időzítés, ezért ha nem abban az adott "pillanatban" hangzik el a hang, akkor az oktatás nem fog jól működni.

Lehet a klikker használatának hátránya is?

Sajnos igen. Például, hogy mindig lefoglal egy szabad kezet! Ezért van, akinek ez kényelmetlen.

Az eszköz alkalmazása feltételezi azt is, hogy a későbbiekben használni fogjuk. Tehát akár még a tanítást követően is, mégpedig rendszeresen. Ha pedig teljesen elhagyjuk, akkor -megerősítés nélkül- a korábban kondicionált viselkedés akár el is veszhet egészen.

Szintén probléma lehet, hogy aki számára ez a hang nem jelent mesterségesen társított jó élményt, annak bizony a hang önmagában kellemetlen is lehet. Sokak számára így csak zavaró.

Azzal pedig mindenkinek tisztában kell lenni, hogy a "klikkeres kondicionálás" bizony az értelmezésen alapuló tanulás konok gátja is lehet.

" ... az állatpszichológia egy rég megdőlt irányzata ..." /Brian Hare/

Vajon a klikker veszélyes is lehet?

A klikker helytelen használata pl.: „túlzott igazolás” , vagy "túlhasználata" még súlyosabb probléma lehet. Ilyenkor a kutya akár teljesen függővé válhat tőle. Sajnos az ilyen helytelen jutalmazásnak (Lásd itt ...) lehetnek akár kóros megnyilvánulásai is, ezért használata veszélyes is lehet.

Mit kell tudni feltétlenül a klikkerről mindenkinek?

Azt, hogy a klikkerben önmagában egyáltalán nincsen semmilyen érzelem! Mint élettelen eszköz a mesterséges kattanásával soha nem fejezi ki valósan az érzéseket! Ezért az örömteli tanítás komoly akadályává válhat. Tanítani természetes módon így egyáltalán nem lehet.

A "klikker"- igazság szerint-

önmagában felesleges!

Érdekes, hogy a használata egy kutyaképzési módszernél sem követelmény.

Vicces, de még a klikkeroktatóknál sem! Lásd itt ...


Szerencsére van másik út, egy emberségesebb választás.

"a gazdák jól tudják, hogy a jutalmazásra nem kell feltétlenül valamiféle táplálék,
elég a dicséret vagy a simogatás" /Csányi Vilmos/

Egy kimondott szó kedves, barátságos is lehet, ami már önmagában is jutalommá válik. Sok esetben sokkal könnyebben értelmezhető a kutyának a szóval segített egyszerű mutatás.

A kapcsolatodat a kutyáddal így már szociálisan is megerősítheted!

"A kutyatartó örömeinek igazi forrása, hogy kialakíthatja, irányíthatja a szociális megértést." /Csányi Vilmos/

Szerencsére kutyát tanítani sokféleképpen is lehet! Kívánjuk, hogy találd meg Te is a saját kedvencedet!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

Brian Hare - Vanessa Woods: Az okos kutya - A kutyák sokkal többre képesek, mint gondolnád ISBN: 9786155373282

Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek