Klikker vagy nem klikker? - egy felesleges eszköz

Num: 19 by Csaladi Kutyasuli Tartalom:
Klikker

minden jog fenntatva

Nagy dilemmában van az a Gazdi, aki belevág a kutyaoktatásba. Sok kérdés merül fel egyszerre, amikre bizony nem ártana jó válaszokat találni. Íme néhány a sok közül:

Milyen képzést válasszak? Milyen módszerrel oktassak? Milyen eszközt használjak? ...

FIGYELEM! A cikk kizárólag a kutya tanításhoz nyújt információkat, de nem taglalja a viszonyrendezés témakörét!

Ebben a cikkben most egy kérdésben próbálunk segíteni rátalálni a helyes válaszra. Ez pedig egy ma oly felkapott eszköz kérdéskörével kezdődik, mint a klikker!

"A klikkeres idomítás ma az egyik legnépszerűbb kiképzéstechnika. Ez a Pavlov által felfedezett klasszikus kondicionáláson alapul, és Skinner meg a behavioristák fejlesztették tökélyre patkányokon és galambokon. " /Brian Hare/

A "klikker" eszköz egy egyszerű működésű elven használható rideg fémlap. Használata a következő: nyomására egyet kattan, szokás mondani "klikk"-el.

Mit jelent ez a kutyának? Hát az igazság az, hogy így egyáltalán semmit! Persze meg lehet tanítani arra az ebet, hogy ezt a kattanást/csettintés/... (másodlagos jutalom) hogyan is értelmezze. Ugyanis hozzászoktathatjuk a hanghoz úgy, hogy ezt követően egy hozzáadott jutalmazással /pl falatadás, dícséret, simogatás .../ (elsődleges jutalom) kivívjuk, hogy összekösse a két dolgot. Így társított jutalommal pozitív élménnyé válik számára ez a hang is. Pont, mint ahogy bármi mást is lehet!

No, ha már a kutyánk megtanulta, hogy ez a hang az pozitív élményt, azaz főleg jutalomfalatot és/vagy dicséretet jelent, akkor már kezdőthet is az érdemi munka. Vagyis minden általunk szándékolt cselekvésforma tanításakor (pl.: ül , fekszik, ... ) a helyes végrehajtást követően egyet "klikkelünk", de csak akkor! Ezzel erősítjük meg a kutyát a helyes végrehajtásban. Tehát a kutya számára a "klikk" jelentése, hogy IGEN!

Miért használjuk a "klikkert" a kutyaképzés során? Hát azért, mert akár gyorsabbá is teheti az oktatás idejét. A kutya hamarabb tanulhatja meg a "tananyagot" (eltekintve a kezdeti hozzászoktatás időtöbbletétől).

"A klikker használatával a gazdák talán következetesebben jutalmaznak, vagy akár jobban nyeregben érzik magukat a kutyájuk kiképzése során". /Brian Hare/

De tudni kell, hogy ebben az eszközben egyáltalán nincsen fokozat, és nincsen benne semmilyen érzelem!

Sajnos az előnye mellett van a "klikkernek" előnytelen oldala is. Ugyanis, nem szabad elfelejteni, hogy az eredményeség az nagyban múlik a segédeszköz használójának rutinosságán! Mivel a lényeg az időzítés, ezért ha nem abban az adott "pillanatban" hangzik el a hang, akkor az oktatás nem fog jól működni. Ez van! Tudni kell pontosan használni.

A másik hátránya, hogy mindig igényel egy szabad kezet. Az eszköz használata feltételezi, hogy rendelkezésünkre áll, mégpedig mindig és mindenhol. Tehát a tanítást követően is alkalmazni kell, mégpedig rendszeresen. E nélkül a már kondícionált reflex akár teljesen el is veszhet.

Szintén probléma lehet, hogy aki számára ez a hang nem jelent társított pozitív élményt, annak bizony a hang hallása kellemetlen is lehet. Senki számára nem élmény egy folyamatosan kattogó dolog. Így a környezet számára ez zavaró dolog lehet. Nem is beszélve arról az eshetőségről, mikor egyszerre többen is használják egymás mellett.

Ennél még súlyosabb probléma lehet a "klikker" helytelen használata pl.: „túlzott igazolás” , vagy "túlhasználata". Ilyenkor a kutya akár teljesen függővé válhat tőle. Sajnos a helytelen jutalmazásnak lehetnek "kóros" megnyilvánulásai is. Ezeket mindenképpen fontos lenne elkerülni! Erőltetni a használatát ennek az eszköznek ezért semmiképpen sem szabad!

" ... kevés elvégzett kutatás egyáltalán nem azt mutatja, hogy
a legtöbb jutalmazás vagy gyakorlás a kutya viselkedését alakító idomítás leghatékonyabb módja ... " /Brian Hare/

Akkor most mi legyen? Klikker vagy nem klikker? Hogyan oktassuk a kutyánkat? Kell vagy nem kell ez az "idomító eszköz"? Oszlassuk el gyorsan ezt a dilemmát, mert a válasz rendkívül egyszerű.

A "klikker" (mint eszköz) használata semmilyk kutyaképzési módszernél "nem követelmény" , hiszen "megerősítés lehet bármilyen inger", akár még egy egyszerű jutalmazószó is, mint pl. az ÜGYES, EZ AZ, IGEN, ...!

Így a "klikker"- igazság szerint- önmagában teljesen felesleges és szükségtelen!

FONTOS! Bizony előfordulhat, hogy a "klikker" használata akára adályozó tényezővé is válhat rutintalan kezekben. Minden kutyaoktatásba kezdő Gazdi számára a "klikker" használata nem javasolt! Ennek az eszköznek a használata kizárólag haladó, csak már gyakorlott kutyaoktatónak célszerű.

És itt valóban nagyon fontos ez a szó: "célszerűség"!

Ugyanis a kutyaoktatási cél mindenki számára más. Ezt figyelembe kell vennünk. Egy kezdő számára a cél soha nem a gyorsaság! Semmiképpen sem! Pont ellenkezőleg: kezdőknél alapvetően lényeges tényező, hogy rászánja az ebképzésre a szükséges időt. Miért? Mert csak így tudja "megérezni" a kutyaképzés lényegét! Pont így lehet ez egy különösen csodás dolog!

Ehhez viszont nélkülözhetetlen tényező a türelem.

Ha példát szeretnénk keresni, akkor ez olyan, mint az utazás. Ha a cél az, hogy minél gyorsabban elérjünk az egyik pontból a másikba (megérkezés), akkor pont jó eszköz a "klikker". Ha a cél az út élvezete, élményeinek a megélése akkor semmiképpen sem kell, mert így pont ezt a célunkat nem fogjuk vele soha megvalósítani.

A "klikker" egy türelmetlen-, távolságtartó- és mesterséges eszköz, a kutyának csak egy másodlagos jutalom, ami "megölheti" a kutyázás szépségét, ezért nyugodtan mellőzhető.

Valódi-, mély-, minőségi-, bensőséges kapcsolatot
a kutyánkkal a klikkerrel nem lehet kialakítani!

Arra egyetlen módszer alkalmas csak,
az pedig a természetes pedagógia!

Márpedig a kutyaképzés legcsodálatosabb misztikuma, az a megfoghatatlan varázs, ami kialakulhat Gazdi és kedvence között az a valódi siker. Ennek örömteli pillanatait pedig nem rövidíteni, mint inkább növelni, rendszeresíteni érdemes.

Ha megerősíteni szeretnéd a kutyád, akkor mi azt javasoljuk, hogy jutalmazd a lehető legjobbal: önmagaddal. Ennek egy csodálatos útja a szóbeli jutalmazás és a közvetlen érintés lehet, melybe a saját érzésedet is beleillesztheted. Ez a kutya számára elsődleges-, a legegészségesebb jutalom.

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58