Klikker vagy nem klikker? - egy felesleges eszköz

Num: 19 by Csaladi Kutyasuli Tartalom:
Klikker

minden jog fenntatva

Nagy dilemmában van az a Gazdi, aki belevág a kutyaoktatásba. Sok kérdés merül fel egyszerre, amikre bizony nem ártana jó válaszokat találni. Íme néhány a sok közül:

Milyen képzést válasszak? Milyen módszerrel oktassak? Milyen eszközt használjak? ...

FIGYELEM! A cikk kizárólag a kutya tanításhoz nyújt információkat, de nem taglalja a viszonyrendezés témakörét!

Ebben a cikkben most egy kérdésben próbálunk segíteni rátalálni a helyes válaszra. Ez pedig egy ma oly felkapott eszköz kérdéskörével kezdődik, mint a klikker!

"A klikkeres idomítás ma az egyik legnépszerűbb kiképzéstechnika. Ez a Pavlov által felfedezett klasszikus kondicionáláson alapul, és Skinner meg a behavioristák fejlesztették tökélyre patkányokon és galambokon. " /Brian Hare/

A "klikker" eszköz egy egyszerű működésű elven használható rideg fémlap. Használata a következő: nyomására egyet kattan, szokás mondani "klikk"-el.

Mit jelent ez a kutyának? Hát az igazság az, hogy így egyáltalán semmit! Persze meg lehet tanítani arra az ebet, hogy ezt a kattanást/csettintés/... (másodlagos jutalom) hogyan is értelmezze. Ugyanis hozzászoktathatjuk a hanghoz úgy, hogy ezt követően egy hozzáadott jutalmazással /pl falatadás, dícséret, simogatás .../ (elsődleges jutalom) kivívjuk, hogy összekösse a két dolgot. Így társított jutalommal pozitív élménnyé válik számára ez a hang is. Pont, mint ahogy bármi mást is lehet!

No, ha már a kutyánk megtanulta, hogy ez a hang az pozitív élményt, azaz főleg jutalomfalatot és/vagy dicséretet jelent, akkor már kezdőthet is az érdemi munka. Vagyis minden általunk szándékolt cselekvésforma tanításakor (pl.: ül , fekszik, ... ) a helyes végrehajtást követően egyet "klikkelünk", de csak akkor! Ezzel erősítjük meg a kutyát a helyes végrehajtásban. Tehát a kutya számára a "klikk" jelentése, hogy IGEN!

Miért használjuk a "klikkert" a kutyaképzés során? Hát azért, mert akár gyorsabbá is teheti az oktatás idejét. A kutya hamarabb tanulhatja meg a "tananyagot" (eltekintve a kezdeti hozzászoktatás időtöbbletétől).

"A klikker használatával a gazdák talán következetesebben jutalmaznak, vagy akár jobban nyeregben érzik magukat a kutyájuk kiképzése során". /Brian Hare/

De tudni kell, hogy ebben az eszközben egyáltalán nincsen fokozat, és nincsen benne semmilyen érzelem!

Sajnos az előnye mellett van a "klikkernek" előnytelen oldala is. Ugyanis, nem szabad elfelejteni, hogy az eredményeség az nagyban múlik a segédeszköz használójának rutinosságán! Mivel a lényeg az időzítés, ezért ha nem abban az adott "pillanatban" hangzik el a hang, akkor az oktatás nem fog jól működni. Ez van! Tudni kell pontosan és gyorsan használni.

A másik hátránya, hogy mindig igényel egy szabad kezet. Az eszköz használata feltételezi, hogy rendelkezésünkre áll, mégpedig mindig és mindenhol. Tehát a tanítást követően is alkalmazni fogod, mégpedig rendszeresen. Ha teljesen elhagyod a kondícionált viselkedés akár el is veszhet egészen. A kérdés csak az, hogy hétköznap Te majd magaddal is viszed és használni fogod? Ha meg úgysem alkalmazod később, akkor meg használatát egyáltalán minek tanulod?

Szintén probléma lehet, hogy aki számára ez a hang nem jelent társított pozitív élményt, annak bizony a hang hallása kellemetlen is lehet. Senki számára nem élmény egy folyamatosan kattogó dolog. Így a környezet számára ez zavaró dolog lehet. Nem is beszélve arról az eshetőségről, mikor egyszerre többen is használják egymás mellett. Na az mennyire zavaró lehet?

Ennél még súlyosabb probléma lehet a "klikker" helytelen használata pl.: „túlzott igazolás” , vagy "túlhasználata". Ilyenkor a kutya akár teljesen függővé válhat tőle. Sajnos a helytelen jutalmazásnak lehetnek "kóros" megnyilvánulásai is. Ezeket mindenképpen fontos lenne elkerülni! Erőltetni a használatát ennek az eszköznek ezért semmiképpen sem szabad!

" ... kevés elvégzett kutatás egyáltalán nem azt mutatja, hogy
a legtöbb jutalmazás vagy gyakorlás a kutya viselkedését alakító idomítás leghatékonyabb módja ... " /Brian Hare/

Akkor most mi legyen? Klikker vagy nem klikker? Hogyan oktassuk a kutyánkat? Kell vagy nem kell ez az "idomító eszköz"? Oszlassuk el gyorsan ezt a dilemmát, mert a válasz rendkívül egyszerű.

A "klikker" (mint eszköz) használata semmilyk kutyaképzési módszernél "nem követelmény" , (fura de még a "klikkeroktatóknál" sem !!!) hiszen "megerősítés lehet bármilyen inger", akár még egy egyszerű és rövid jutalmazószó is, mint pl. az EZ AZ, IGEN, ÜGYES ...! Ezt mindig könnyű kimondani, bárhol és bármikor lehet.

Így a "klikker"- igazság szerint- önmagában felesleges és szükségtelen!

FONTOS! Bizony előfordulhat, hogy a "klikker" használata akára adályozó tényezővé is válhat rutintalan kezekben. Minden kutyaoktatásba kezdő Gazdi számára a "klikker" használata nem javasolt! Ennek az eszköznek a használata kizárólag haladó, csak már gyakorlott kutyaoktatónak célszerű, aki már jól ismeri a helyes kezelését.

És itt valóban nagyon fontos ez a szó: "célszerűség"!

Ugyanis a kutyaoktatási cél mindenki számára más. Ezt figyelembe kell vennünk. Egy kezdő számára a cél soha nem a gyorsaság! Semmiképpen sem! Pont ellenkezőleg: kezdőknél alapvetően lényeges tényező, hogy rászánja az ebképzésre a szükséges időt. Miért? Mert csak így tudja "megérezni" a kutyaképzés lényegét! Pont így lehet ez egy különösen csodás dolog!

Ehhez viszont nélkülözhetetlen tényező a türelem.

Ha példát szeretnénk keresni, akkor ez olyan, mint az utazás. Ha a cél az, hogy minél gyorsabban, kapkodóan elérjünk az egyik pontból a másikba (megérkezés), akkor pont jó eszköz a "klikker". Ha a cél az út valós élvezete, élményeinek a teljes megélése akkor semmiképpen sem kell, mert így pont ezt a célunkat nem fogjuk vele soha megvalósítani.

" ... az állatpszichológia egy

rég megdőlt irányzata ...

... ennek tökéletes példája a kutyák

klikkerrel való idomítása ..." /Brian Hare/

A mai kutyaoktatás gyakorlatában tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a "klikkeres kondicionálás" bizony az értelmezésen alapuló tanulás konok gátja is lehet.

A "klikker" egy türelmetlen-, távolságtartó- és mesterséges eszköz, a kutyának csak egy másodlagos jutalom, ami "megölheti" a kutyázás valódi szépségét és megszűntetheti a tanítás gyógyító ritmusát, ezért nyugodtan mellőzhető.

Valódi-, mély-, minőségi-, bensőséges kapcsolatot
a kutyánkkal a klikkerrel soha nem lehet kialakítani!

Arra egyetlen módszer alkalmas csak,
az pedig a természetes pedagógia!

Márpedig a kutyaképzés legcsodálatosabb misztikuma, az a megfoghatatlan varázs, ami kialakulhat Gazdi és kedvence között az a valódi siker. Ennek örömteli pillanatait pedig nem rövidíteni, mint inkább növelni, rendszeresíteni érdemes.

"A kutyák zsenialitása az emberi kommunikáció megértésében áll,
és abban, milyen motiváltak a velünk való együttműködésre." /Brian Hare/

" az emberi viselkedési jelzések kommunikációs természetének felismerésében, mint például a mutatás, a tekintetkövetés és hasonlók." /Csányi Vilmos/

Ha használni szeretnél egy eszközt, használj olyat, amit alkalmazni is fogsz minden nap. Ha tanítani szeretnél valamit, taníts olyat, amit csinálni is lehet minden nap. Ha pedig megerősíteni szeretnéd a kutyát, akkor mi azt javasoljuk, hogy jutalmazd minden nap a lehető legjobbal: önmagaddal.

Ennek egy csodálatos módja a szóbeli jutalmazás és a közvetlen simogatás lehet, egy kedves pillantás, melybe a saját érzésedet is beleillesztheted. Ez a Te kutyád számára a legegyedibb- és a legegészségesebb jutalom.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Brian Hare - Vanessa Woods: Az okos kutya - A kutyák sokkal többre képesek, mint gondolnád - 21. Század Kiadó - ISBN: 9786155373282

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58