Klikker nélkül - egy felesleges eszköz

Num: 19 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
2017.02.14.

minden jog fenntatva

Nagy dilemmában van az a Gazdi, aki belevág a kutyaoktatásba. Sok kérdés merül fel egyszerre, amikre bizony nem ártana jó válaszokat találni. Íme egy a sok közül:

Milyen eszközt használjak a tanításhoz?

Most csak egy eszközt vizsgálunk meg tüzetesebben, hogy segítsünk Neked a használatának eldöntésében. Ez pedig

a klikker!

"A klikkeres idomítás ma az egyik legnépszerűbb kiképzéstechnika. Ez a Pavlov által felfedezett klasszikus kondicionáláson alapul, és Skinner meg a behavioristák fejlesztették tökélyre patkányokon és galambokon. " /Brian Hare/

A klikker eszköz egy egyszerű működésű elven használható

rideg fémlap.

Használata a következő: nyomására egyet kattan, szokás mondani klikk-el.

Mit jelent ez a kutyának?

Hát az igazság az, hogy önmagában egyáltalán semmit!

Tény, hogy meg lehet tanítani arra az ebet, hogy ezt a hozzáadott kattanást ... ( mint másodlagos jutalom) hogyan is értelmezze. Ugyanis hozzászoktathatjuk a hanghoz úgy, hogy egy ezt követő jutalommal /pl. táplálék, .../ (elsődleges jutalom) kivívjuk, hogy összekösse, társítsa a két dolgot. De ezt először jól be kell gyakorolni! Persze ezt hasonlóan kondicionálni lehetne -más esetben- akár még büntetésre is.

Ha már a kutyánk a társítást megtanulta, akkor utána már kezdőthet az érdemi munka is. Vagyis minden általunk szándékolt cselekvésforma tanításakor (pl.: ül , fekszik, ... ) a helyes végrehajtást követően egyet klikkelünk, de csak akkor! Ezzel erősítjük meg a kutyát a helyes végrehajtásban, viszont a valós jutalom ekkor sem maradhat el!

"Miután a viselkedést már megjelöltük a kattanással, jöhet a jutalom is." /Brian Hare/

Tehát a kutya számára a klikk jelentése ekkor, hogy "IGEN", "EZ AZ"! Ezt nemcsak egy feladat elvégzésének legvégén alkalmazhatjuk, hanem akkor is, mikor csak jó irányba halad a kutya egy feladat teljesítésekor (részteljesítés) és ezzel megerősíteni, bátorítani, ösztönözni szeretnénk a kutyát a további feladatvégrehajtásra.

Miért használjuk a klikkert a kutyaképzés során?

Egyszerűen azért, mert akár gyorsabbá is teheti az oktatás idejét. A kutya hamarabb tanulhatja meg a "tananyagot" (eltekintve a kezdeti hozzászoktatás időtöbbletétől). Bár az igazság az, hogy erre "egyelőre semmilyen tudományos izonyítékunk nincs"!

"A klikker használatával a gazdák talán következetesebben jutalmaznak, vagy akár jobban nyeregben érzik magukat a kutyájuk kiképzése során". /Brian Hare/

Fontos, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a használatának eredményessége nagyban múlik a segédeszköz használójának rutinosságán! Mivel a lényeg az időzítés, ezért ha nem abban az adott "pillanatban" hangzik el a hang, akkor az oktatás nem fog jól működni. Ez van! Tudni kell pontosan és gyorsan használni. Ezért gyakorlatlan kezekbe semmiképpen sem való.

Lehet a klikker használatának hátránya is?

Sajnos igen. Például, hogy mindig igényel egy szabad kezet! Ami nem mindig és mindenhol adott. Pedig a klikkert jól megnyomni csak szabad kézzel lehet.

Az eszköz alkalmazása feltételezi azt is, hogy a későbbiekben használni fogjuk. Tehát akár még a tanítást követően is, mégpedig rendszeresen. Ha pedig teljesen elhagyjuk, akkor -megerősítés nélkül- a kondicionált viselkedés akár

el is veszhet egészen.

Persze a kérdés csak az, hogyhétköznapokban Te majd rendszeresen vajon használni is fogod?

Szintén probléma lehet, hogy aki számára ez a hang nem jelent mesterségesen társított jó élményt, annak bizony a hang hallása kellemetlen is lehet. Senki számára nem élmény egy folyamatosan kattogó dolog. Így a környezet számára ez akár zavaró is lehet.

Sajnos a mai kutyaoktatás gyakorlatában tisztában kell lenni azzal a ténnyel is, hogy a "klikkeres kondicionálás" bizony az értelmezésen alapuló tanulás konok gátja is lehet.

" ... az állatpszichológia egy rég megdőlt irányzata ...

... ennek tökéletes példája a kutyák klikkerrel való idomítása ..." /Brian Hare/

Vajon a klikker veszélyes is lehet?

Ennél még súlyosabb probléma lehet a klikker helytelen használata pl.: „túlzott igazolás” , vagy "túlhasználata". Ilyenkor a kutya akár teljesen függővé válhat tőle. Sajnos az ilyen helytelen jutalmazásnak (Lásd itt ...) lehetnek kóros megnyilvánulásai is, ezért használata veszélyes is lehet.

Ezeket mindenképpen fontos lenne elkerülni! Ezért erőltetni a használatát ennek az eszköznek semmiképpen sem szabad! Javasoljuk, hogy

soha ne használd a klikkert kényszeresen!

 

Mit kell tudni feltétlenül a klikkerről mindenkinek?

Azt, hogy a klikkerben önmagában egyáltalán nincsen semmilyen érzelem!

Mint élettelen eszköz a hozzáadott közönyös kattanásával valósan soha

nem fejezi ki a valós érzéseket!

Ezért kétségtelenül akadálya lesz mindig annak, hogy Te magad teljesen megéld a személyes érzelmedet! Mert rendesen megélni ezeket kizárólag csak természetes módon lehet.

Összefoglalva:

a klikker egy türelmetlen-, zavaró-, távolságtartó-, érzéketlen- és

mesterséges eszköz,

a kutyának csak egy másodlagos jutalom, ami elveheti a kutyázás valódi szépségét és

megszűntetheti a tanítás egészséges ritmusát és örömteli érzéseit.

A "klikker"- igazság szerint-

önmagában felesleges!

Szerencsére a használata egy kutyaképzési módszernél sem követelmény.

Vicces, de még a klikkeroktatóknál sem! Lásd itt ...

Ugye "megerősítés lehet bármilyen inger", akár még egy rövid, kimondott szó is, mint pl. az "ÜGYES"! Ezt kimondani pedig bárhol és bármikor lehet, a kutya pedig távolabbról is könnyen meghallhatja ezt!

"a gazdák jól tudják, hogy a jutalmazásra nem kell feltétlenül valamiféle táplálék, elég a dicséret vagy a simogatás" /Csányi Vilmos/

Egy kimondott szó kedves, barátságos és szeretetteljes is lehet,

ami már önmagában is

jutalommá válik.

Ebben mindig segíthet a saját, hangszíned! Ezzel pedig már bárhol és bármikor Te személyesen, közvetlenül és természetesen kifejezheted a saját pozitív érzéseidet. Arra tehát mindig figyelj, hogy a hangodban

őszinte öröm legyen.

Így a kapcsolatodat a kutyáddal már

szociálisan is megerősítheted!

"A kutyatartó örömeinek igazi forrása, hogy kialakíthatja, irányíthatja a szociális megértést." /Csányi Vilmos/

Szerencsére kutyát tanítani sokféleképpen is lehet! Léteznek különböző módszerek. Kívánjuk, hogy találd meg Te is köztük a saját kedvencedet!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

Brian Hare - Vanessa Woods: Az okos kutya - A kutyák sokkal többre képesek, mint gondolnád ISBN: 9786155373282

Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58