Klikker nélkül - egy felesleges eszköz

Num: 19 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
2017.02.14.

minden jog fenntatva

Nagy dilemmában van az a Gazdi, aki belevág a kutyaoktatásba. Sok kérdés merül fel egyszerre, amikre bizony nem ártana jó válaszokat találni. Íme egy a sok közül:

Milyen eszközt használjak a tanításhoz?

Most csak egy eszközt vizsgálunk meg tüzetesebben, hogy segítsünk Neked a használatának eldöntésében. Ez pedig

a klikker!

"A klikkeres idomítás ma az egyik legnépszerűbb kiképzéstechnika. Ez a Pavlov által felfedezett klasszikus kondicionáláson alapul, és Skinner meg a behavioristák fejlesztették tökélyre patkányokon és galambokon. " /Brian Hare/

A "klikker" eszköz egy egyszerű működésű elven használható

rideg fémlap.

Használata a következő: nyomására egyet kattan, szokás mondani "klikk"-el.

Mit jelent ez a kutyának? Hát az igazság az, hogy önmagában

egyáltalán semmit!

Tény, hogy meg lehet tanítani arra az ebet, hogy ezt a hozzáadott kattanást ... ( mint másodlagos jutalom) hogyan is értelmezze. Ugyanis hozzászoktathatjuk a hanghoz úgy, hogy egy ezt követő jutalommal /pl. falat .../ (elsődleges jutalom) kivívjuk, hogy összekösse, társítsa a két dolgot. De ezt először jól be kell gyakorolni! Persze ezt hasonlóan kondicionálni lehetne -más esetben- akár még büntetésre is.

Ha már a kutyánk a társítást megtanulta, akkor utána már kezdőthet az "érdemi munka" is. Vagyis minden általunk szándékolt cselekvésforma tanításakor (pl.: ül , fekszik, ... ) a helyes végrehajtást követően egyet "klikkelünk", de csak akkor! Ezzel erősítjük meg a kutyát a helyes végrehajtásban, viszont a valós jutalom ekkor sem maradhat el!

"Miután a viselkedést már megjelöltük a kattanással, jöhet a jutalom is." /Brian Hare/

Tehát a kutya számára a "klikk" jelentése ekkor, hogy IGEN, EZ AZ! Ezt nemcsak egy feladat elvégzésének legvégén alkalmazhatjuk, hanem akkor is, mikor csak jó irányba halad a kutya egy feladat teljesítésekor (részteljesítés) és ezzel megerősíteni, bátorítani, ösztönözni szeretnénk a kutyát a további feladatvégrehajtásra.

Miért használjuk a "klikkert" a kutyaképzés során? Hát azért, mert akár gyorsabbá is teheti az oktatás idejét. A kutya hamarabb tanulhatja meg a "tananyagot" (eltekintve a kezdeti hozzászoktatás időtöbbletétől). Bár az igazság az, hogy erre "egyelőre semmilyen tudományos bizonyítékunk nincs".

"A klikker használatával a gazdák talán következetesebben jutalmaznak, vagy akár jobban nyeregben érzik magukat a kutyájuk kiképzése során". /Brian Hare/

Fontos, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a használatának eredményessége nagyban múlik a segédeszköz használójának rutinosságán! Mivel a lényeg az időzítés, ezért ha nem abban az adott "pillanatban" hangzik el a hang, akkor az oktatás nem fog jól működni. Ez van! Tudni kell pontosan és gyorsan használni. Ezért gyakorlatlan kezekbe semmiképpen sem való.

Hátránya, hogy mindig igényel egy szabad kezet. Az eszköz használata feltételezi, hogy rendelkezésünkre áll, mégpedig mindig és mindenhol. Tehát akár még a tanítást követően is alkalmazni fogod, mégpedig rendszeresen. Ha pedig teljesen elhagyod, akkor a kondicionált viselkedés akár

el is veszhet egészen.

Persze a kérdés csak az, hogy vajon hétköznap Te majd rendszeresen használni is fogod? Mert ugye egy jó kutyát élete végéig dicsérni is kell valahogy?

Szintén probléma lehet, hogy aki számára ez a hang nem jelent társított jó élményt, annak bizony a hang hallása kellemetlen is lehet. Senki számára nem élmény egy folyamatosan kattogó dolog. Így a környezet számára ez zavaró is lehet. Nem beszélve arról az eshetőségről, mikor egyszerre többen is használják egymás mellett a sajátjukat.

Sajnos a mai kutyaoktatás gyakorlatában tisztában kell lenni azzal a ténnyel is, hogy a "klikkeres kondicionálás" bizony az értelmezésen alapuló tanulás konok gátja is lehet.

" ... az állatpszichológia egy rég megdőlt irányzata ...

... ennek tökéletes példája a kutyák klikkerrel való idomítása ..." /Brian Hare/

Ennél még súlyosabb probléma lehet a "klikker" helytelen használata pl.: „túlzott igazolás” , vagy "túlhasználata". Ilyenkor a kutya akár teljesen függővé válhat tőle. Sajnos a helytelen jutalmazásnak (Lásd itt ...) lehetnek kóros megnyilvánulásai is.

Ezeket mindenképpen fontos lenne elkerülni! Erőltetni a használatát ennek az eszköznek ezért semmiképpen sem szabad! Javasoljuk, hogy soha

ne használd kényszeresen!

" ... kevés elvégzett kutatás egyáltalán nem azt mutatja, hogy
a legtöbb jutalmazás vagy gyakorlás a kutya viselkedését alakító idomítás leghatékonyabb módja ... " /Brian Hare/

Amit pedig feltétlenül tudni kell, hogy ebben a "klikkerben" önmagában egyáltalán nincsen semmilyen érzelem!

Mint "élettelen eszköz" a hozzáadott közönyös kattanásával valósan soha

nem fejezi ki az érzéseket!

Ezért kétségtelenül akadálya lesz mindig annak, hogy Te magad teljesen megéld a személyes érzelmedet!

Így a "klikker" egy türelmetlen-, zavaró-, távolságtartó-, érzéketlen- és

mesterséges eszköz,

a kutyának csak egy másodlagos jutalom, ami elveheti a kutyázás valódi szépségét és megszűntetheti a tanítás egészséges ritmusát és örömteli érzéseit.

Akkor most mi legyen? Szükséges vagy sem ez az "idomító eszköz"? Oszlassuk el gyorsan ezt a téves dilemmát, mert a válasz rendkívül egyszerű.

A "klikker"- igazság szerint-

önmagában felesleges!

Bizony a "klikker" (mint eszköz) használata egy kutyaképzési módszernél sem "követelmény" (nagyon vicces, de még a "klikkeroktatóknál" sem! Lásd itt... ), hiszen "megerősítés lehet bármilyen inger", akár még egy rövid jutalmazószó is, mint pl. az ÜGYES ...! Ezt kimondani pedig bárhol és bármikor lehet, a kutya pedig távolabbról is hallhatja ezt!

Egy kimondott szó pedig már önmagában is kedves, barátságos és szeretetteljes lehet. Mert ebben mindig segíthet a Te saját hangszíned!

Vagy pedig egy dicsérő simogatás, akár egy könnyű érintés, amivel már bárhol és bármikor Te személyesen is, közvetlenül kifejezheted a saját pozitív érzéseidet.

Természetesen így a kapcsolatodat a kutyáddal már

szociálisan is megerősítheted!

"A kutyatartó örömeinek igazi forrása, hogy kialakíthatja, irányíthatja a szociális megértést." /Csányi Vilmos/

Szerencsére kutyát tanítani sokféleképpen is lehet! Kívánjuk, hogy találd meg Te is köztük a saját kedvencedet!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

Brian Hare - Vanessa Woods: Az okos kutya - A kutyák sokkal többre képesek, mint gondolnád ISBN: 9786155373282

Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58