"Nyugalmazás "- az irányító érzés vezérlése

Num:57 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
12 márc 2019

minden jog fenntatva

A családi kutya nem gyerek! A családi kutya nem farkas!

"Mindörökre felelős vagy azért, amit egyszer megszelídítettél." Saint-Exupéry

A mai napig keresik a kutatók a válaszokat arra, hogy a kutya mennyire intelligens lény, mennyire tekinthető "személynek", mennyire van neki "én" tudata. Ezekre vannak már válaszként -vizsgálati alapokon nyugvó- elképzelések, de még bőven vannak tisztázatlan részletek és bizony a jövőben is lesznek még meglepő felfedezések. Ami biztos, hogy a változás, a fejlődés még lassan zajlik. Nem egy kész, befejezett dolog. Ami számunkra fontos és érdekes, hogy a kutya élőlény, érző lény és mára a család szerves része lett. Megosztjuk vele az otthonunkat, életünket, érzéseinket. Szoros együttélésben élünk vele, viselkedése közvetlenül is befolyásolja a saját magatartásunkat, a hangulata sokszor meghatározza a saját közérzetünket, érzései a miénket. Pont annyira, mint a miénk az övét.

Arra kell rájönnünk, hogy a kapcsolat, amit vele hozunk létre, nem egyoldalú, hanem abszolút kölcsönös. Soha ne tekintsünk rá úgy, mint aki csak visszatükrözi a mi pillanatnyi érzéseinket, állapotunkat és mi magunk se tegyük számára csak ezt! Fogadjuk el, hogy a kutyának is lehetnek saját, belső érzései, mint ahogy azt se tagadjuk, hogy nekünk is léteznek a sajátjaink. Próbáljuk megérteni, hogy vannak saját igényei, szükségletei, motivációi és érzései. Ezek nem mindig vannak a miénkkel "párhuzamba". Lehetőség szerint fordítsunk figyelmet ezekre, no és persze a sajátjainkra is. Esetenként biztosítsunk lehetőséget ezeknek a megélésére, kielégítésére, mint ahogy mi magunknak is megtesszük ezt. Ha pedig már érzelmileg befolyással vagyunk egymásra, akkor a kapcsolat - amennyire lehet - legyen rendezett és tudatos is. Talán az sem baj, ha van benne egy kis "értelmes tervezés" is.

Egy kapcsolat akkor igazán természetes, ha van kölcsönös figyelem, bizalom, megértés,

Nyugalmazás - családi kutyasuli - Pécs

tisztelet és szeretet is.

Mert a kutyával a közös nyelv nem a beszéd, hanem az érzelem!

És az az igazán jó, ha mindez belülről fakad.

Hol az egyensúly? A mértékek és az arányok? Kérdezhetnénk most ezt. De a válasz mindig egyedi, függ az embertől, a kutyától és az adott helyzettől. Ezért ez nem egyszerű, így nem árt hozzá egy titkos családi összetevő is: egy kis türelem, békés nyugalom!

A kérdés: Vajon a kutya vagy az ember képes megteremteni ezt önmagától, akár még egy adott helyzettől is teljesen függetlenül? A válasz: Ez a kérdés nem létezik.

Egy cselekvőképes, felnőtt, idegileg érett ember - a kutyához képest- sokkal intelligensebb, vannak összetett elképzelései, bonyolultabb gondolatai, mélyebb érzései és tudatosabb döntései. Az ember függetleníteni tudja magát a külső környezettől, az időtől, képes a "belülről történő vezérlésre" is. Az ember képes arra, hogy a fejében lévő "információkat tekintse a legfontosabb környezetnek". Így az ember akár létrehozni, irányítani és befolyásolni tudja -a külső környezettől függetlenül- teljesen a saját belső érzéseit, gondolatait, elképzeléseit és cselekvéseit.

A béke, a nyugalom állapota az ember számára csak döntés kérdése!

Nem szükséges hozzá semmi más, csak elhatározás!

A földön az ember ebben unikum:

Egy pillanatnyi döntés és kész.
„ Itt és most ” erre pont elég.
Ez a „Nyugalmazás” módszere.

A kutya erre önmagától képtelen, ehhez szüksége van neki minimum

egy külső tényezőre, egy társra:

pl. egy nyugodt Gazdára!

Ha biztosítjuk a kutya számára a higgadt, nyugodt érzetben, egy határozott, biztos cselekvésben az adott helyzet megoldási lehetőségét, akkor a kutya ebben ösztönösen követni fog bennünket, még akkor is, ha ez számára külső iránymutatás.

Abban a pillanatban, hogy egy kutyának van egy érzelmileg stabil, nyugodt partnere

egyben legitim vezetőre is talált!

Ez nem múlik semmi máson, csak a Te döntéseden!

Alkalmazd Te is nyugodtan a "Nyugalmazás" módszerét!

Egy családi kutya nem gyerek, mert "kirepülni" a szülői házból sosem fog és nem farkas, mert még ivaréretten sem fogja elhagyni a falkát. Egy kutya nagyon jól képes alkalmazkodni a családi környezetéhez is és egy életen át kitartóan, szorgalmasan szolgálja is a "Jó Gazdát". Nem sokért számítja, csak egy apró pillantásért cserébe, amiben van irgalmasság, hűség és szeretet. A kutya egy egész életen át családtag, egy élethosszig együttérző társ és nem baj, ha van vele "egy bensőséges viszony". Neki egyszerűen mindig egy szerető család békéjétől lesz meg a belső nyugalom.

M. (7:28)

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58