Szükség van a családi kutya oktatására? - értékes befektetés

Num: 20 by Csaladi Kutyasuli 2018.

minden jog fenntatva

Lehetne bonyolítani a választ erre a sokszor elhangzó kérdésre, de ha gyorsan és egyszerűen akarjuk megválaszolni, akkor azt mondanánk, hogy természetesen igen! Szükséges, hasznos és értékes dolog a kutyaoktatás.

Az esetek többségében a kutyatartó gazdik csak akkor keresik fel a kutyaiskolákat, amikor már valamilyen kialakult baj vagy zavar mutatkozik. Sajnos kevesebben vannak, akik már kölyökkortól kezdve rendszeresen és tudatosan oktatási intézménybe járatják kedvencüket. Pedig ez igen hasznos lehet a viselkedési problémák későbbi kialakulásának megelőzése érdekében. Hiszen ilyen esetekben a fiatal, még tanulatlan kutyát "csak" meg kell tanítanunk az új, helyes dolgokra.

Ha a problémák már kialakultak, akkor bizony nehezebb dolgunk van. Időigényesebb és költségesebb is a problémakezelés. Ennek oka, hogy ilyen esetekben nem egy, hanem két dolgunk is van. Egyrészt le kell szoktatnunk a kutyát a helytelen, de már rögzükt viselkedésről, másrészt meg is kell tanítanunk az új, a kívánt viselkedésre. Ez dupla munka!

"A kutyák nagyon tudatosan birtokolják pórázukat, és számukra ez nem a korlátozás, a rabság szimbóluma, mint ezt az állatokhoz nem értő, lelkes szabadgondolkodók hiszik, hanem éppen ellenkezőleg, a szeretet, a gazdához való tartozás jelképe."
/Csányi Vilmos/

Sokszor hangzik el a gazdik szájából az a mondat, hogy "nincs probléma a kutyával, csak ...", persze azért az már ilyenkor is sejthető, hogy az adott probléma jóval összetettebb dolog. Természetesen a problémák tényleges oka mindig egyedi, így kutyánként is eltérő. Ennek megfelelően a problémakezelés "kutyára szabott" kell, hogy legyen. Ezért hát álljunk bátran mi magunk a kutya elé!

A igazság azonban az, hogy a kutyaoktatás eredendő célja nem is csak a problémamegelőzés vagy az utólagos problémakezelés, mint inkább a kedvencünkel való együttélésünknek egy jól átgondolt és megvalósítható formájának megalkotása, működtetése. Ez pedig jóval átfogóbb és személyesebb feladat!

"Hajlandó a gazdával együttműködni, sőt nemcsak hajlandó, de él-hal érte, átveszi a gazda lelkiállapotának változásait, sőt még utánozni is igyekszik mesterét."

/Csányi Vilmos/

Igen, aki egyszer döntést hozott arról, hogy kutyát tart a családban, annak ez a döntés nem egy egymás melletti életet fog jelenteni, hanem valóban együttélést. Ahogy mondani szokás: jóban-rosszban! Együtt sírunk, együtt nevetünk. Ez a közös életünk!

Kutyásnak lenni nem egy laboratóriumi kísérlet, vagy természetben járás, vagy értelmes gondolkodás, mint inkább a valós lét. Jogokkal / kötelezettségekkel, örömökkel / bosszúságokkal, ... és ez az élet akkor is a miénk! Márpedig, ahogy az egy társas kapcsolatban lenni szokott, bizony önmagunknak is megéri, hogy ez jól működjön és több legyen benne az öröm. Ezért értékes igazán a családi kedvencünk oktatására szánt idő, fáradság és befektetés ...

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek - ISBN: 9789633101513

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58