Minden kutyának szüksége van oktatásra?!

Num: 20 by Csaladi Kutyasuli Tartalom:
Kutyaoktatás

minden jog fenntatva

Természetesen meg lehetne bonyolítani a választ erre a sokszor elhangzó kérdésre, de ha gyorsan és egyszerűen akarjuk megválaszolni, akkor azt mondanánk, hogy alapvetően igen! Szükséges és hasznos dolog a kutyaoktatás.

Hogy miért? Hát ehhez már kell a bővebb magyarázat. Nézzük hát!

Az esetek többségében a kutyatartó gazdik csak akkor keresik fel a kutyaiskolákat, amikor már valamilyen kialakult magatartási zavar mutatkozik. Ez baj. Sajnos kevesebben vannak, akik már kölyökkortól kezdve rendszeresen és tudatosan oktatási intézménybe járatják kedvencüket. Pedig ez igen hasznos lehet a viselkedési problémák későbbi kialakulásának megelőzése érdekében. Hiszen ilyen esetekben a fiatal, még tanulatlan kutyát "csak" meg kell tanítanunk az új, helyes dolgokra.

Ha a problémák már kialakultak, akkor bizony nehezebb dolgunk van. Időigényesebb és költségesebb is a problémakezelés. Ennek oka, hogy ilyen esetekben nem egy, hanem két dolgunk is van. Egyrészt le kell szoktatnunk a kutyát a helytelen, de már rögzükt viselkedésről, másrészt meg is kell tanítanunk az új, a kívánt viselkedésre. Ez dupla munka!

Sokszor hangzik el a gazdik szájából az a mondat, hogy "nincs nagy probléma a kutyával, csak ...", azért az már ilyenkor sejthető, hogy a probléma jóval összetettebb. Természetesen a problémák oka mindig egyedi, így gazdánként és kutyánként is eltérő. Ennek megfelelően a problémakezelés is "személyre és kutyára szabott" kell, hogy legyen.

A nagy igazság azonban az, hogy a kutyaoktatás eredendő célja nem is csak a problémamegelőzés vagy az utólagos problémakezelés, mint inkább a kedvencünkel való együttélésünknek egy jól átgondolt és helyesen megvalósítható formájának megalkotása.

Igen, aki egyszer döntést hozott arról, hogy kutyát tart a családban, annak ez a döntés nem egy egymás melletti életet fog jelenteni, hanem valóban közös együttélést. Ahogy mondani szokás: jóban-rosszban!

Jogokkal/kötelezettségekkel, örömökkel/bosszúságokkal, ... de azért ez az élet akkor is a miénk! Márpedig, ahogy az egy párkapcsolatban lenni szokott, bizony mi magunknak is megéri, hogy egy kapcsolat jól működjön. Ezért éri meg igazán a kedvencünk oktatására szánt idő, fáradság és befektetés ...

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58