A Vezérlő piramis és a jelen pillanat

Num: 21 by Csaladi Kutyasuli Tartalom:
Viselkedés

minden jog fenntatva

A kutya „néha nehéz természettel születik” állapítja meg a nagy igazságot S. és D. SIMON az Ismerd meg és neveld a leghűségesebb barátodat című könyvben, a kutyák világának bemutatásakor.

Valóban fontos és csodálatos dolog a kedvencünk megismerése, melynek során óhatatlanul merülhet fel bennünk a kérdés: Vajon mi is határozza meg a kutyánk pillanatbeli viselkedését?

Erre a kérdésre kaphatunk kielégítő választ a „Vezérlő piramis” megismerésekor.

Azt már sejthetjük, hogy a kutya egy „jelenben” élő állat. Azaz nem mereng a jövőn és nem nosztalgiázik a múlton. Cselekvéseit alapvetően a „jelen” pillanatai határozzák meg. De mi minden van benne egy pillanat egészében?

Nem egyszerű ez a kérdés! Mert rengeteg mindent fel lehetne itt sorolni, de olyan gyorsan elmúlik, hogy szinte észre se vesszük. Az etológusok szívesen is időznek éveket-évtizedeket ezen a gondolaton. Nekünk azonban jobb lesz, ha a kutya viselkedése szempontjából ezeket a tényezőket csoportokba soroljuk, csak az egyszerűbb megértés kedvéért.

A kutya pillanatbeli viselkedését három nagy csoportba sorolható tényezőhalmaz vezérli, melyek mindegyike hasonlóan fontos.

Ez a három: a kutya, az ember és a környezet.

Ez nem egy, nem kettő, hanem három! Mégpedig egyszerre! Egy adott pillanatban!

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a kutya viselkedését kizárólag a Gazdi, azaz az ember pillanatbeli viselkedése határozza meg. Így a kutya, csak leképezi, visszatükrözi cselekvési reakcióiban erre a válaszokat. 

Ez azonban csak részben igaz! De ez a szemlélet jelentős hiányokat szenvedhet abban a tekintetben, hogy nem vesz tudomást más pillanatbeli tényezőről! Ami ugyanennyire fontos és meghatározó!

Valóban fontos dolog, hogy a kutyát irányító ember mennyire képes és alkalmas a vezető státusz betöltésére. És ezt hogyan kommunikálja szavakban és testi megnyilvánulásaiban.

Igen, Nekünk is meg kell tanulnunk vezető módjára viselkednünk! De az is fontos, hogy figyelembe vegyük az egyéb tényezőket is!

A kutya élő szervezet, azaz vannak biológiai folyamatai. A kedvencünk belső állapota igen is rányomja a bélyegét a pillanatbeli viselkedésére. Például, ha beteg, vagy tüzelő szukáról van szó, akkor bizony mást fog mutatni nekünk cselekvési magatartásában. Függetlenül attól, hogy mi közben semmit sem változtattunk a vezetői magatartásunkban.

Ez teljesen független a mi, ember mivoltunktól. Fontos, hogy vegyük észre és fogadjuk el! Nekünk kell képesnek lennünk érzékelnünk a kutya belső változásait.

A harmadik meghatározó tényező a környezet. Ezt sokszor nem említik a kellő hangsúllyal, nyomatékkal! Pedig nagyon fontos, legalább annyira, mint az első két tényező. Sőt van úgy, hogy még jobban is.

A jelen pillanatai folyamatos változásban vannak. Ebben különösen nagy szerepet játszik a környezet változása. Sokszor vehettük észre, hogy bár mi semmit sem változtattunk magatartásunkban és a kutyán sem érzékelünk semmilyen belső változást, mégis egészen másképpen viselkedik. Ezt nem értjük! Mi a gond? Mi a probléma oka? Hát a válasz egyszerű, ez a környezet változása miatt van.

Mivel a környezetet befolyásolni, irányítani mi nem tudjuk teljesen, ezért ismét csak egy dolgot tehetünk: figyelembe vesszük a változásokat és mi magunk is alkalmazkodunk hozzá amennyire kell és lehet!

Így lehetünk valóban sikeres kutyatartók, ha a „Vezérlő piramis” három csúcsán lévő tényezőt mindig együttesen, egymással összhangban működtetjük. Hiszen a fő cél, hogy mindig egy harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolatot tudjunk kialakítani szeretett kedvencünkkel és persze a könyezetünkkel is.

Hogy jelen pillanatban miből, mennyit veszünk figyelembe? Hol találjuk meg a kölcsönös egyensúlyt? Hát bizony ezt néha csak spontán megérezni lehet.

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58