Vezérlő piramis - a legfontosabb információ

Num: 21 by Csaladi Kutyasuli Tartalom:
Viselkedés

minden jog fenntatva

A kutya „néha nehéz természettel születik” állapítja meg a nagy igazságot S. és D. SIMON az Ismerd meg és neveld a leghűségesebb barátodat című könyvben, a kutyák világának bemutatásakor.

Valóban fontos és csodálatos dolog a kedvencünk megismerése, melynek során óhatatlanul merülhet fel bennünk a kérdés: Vajon mi is határozza meg a kutyánk pillanatbeli viselkedését?

Erre a kérdésre kaphatunk kielégítő választ a „Vezérlő piramis” megismerésekor.

A kutya pillanatbeli viselkedését három nagy csoportba sorolható tényezőhalmaz vezérli, melyek mindegyike hasonlóan fontos.

Ez a három:

a kutya, az ember és a környezet.

Ez nem egy, nem kettő, hanem három! Mégpedig egyszerre! Egy adott pillanatban!

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a kutya viselkedését kizárólag a Gazdi, azaz az ember pillanatbeli viselkedése határozza meg. Így a kutya, csak leképezi, visszatükrözi cselekvési reakcióiban erre a válaszokat. 

Ez azonban csak részben igaz! De ez a szemlélet jelentős hiányokat szenvedhet abban a tekintetben, hogy nem vesz tudomást más pillanatbeli tényezőről! Ami ugyanennyire fontos és meghatározó lehet!

Valóban fontos dolog, hogy a kutyát irányító ember mennyire képes és alkalmas a vezető státusz betöltésére. És ezt hogyan kommunikálja szavakban és testi megnyilvánulásaiban. De az kérdés, hogy képes-e erősebb, meghatározóbb jeleket adni egyéni kommunikációjával, mint a környezet?

Igen, Nekünk is meg kell tanulnunk vezető módjára viselkednünk! De az is fontos, hogy ehhez figyelembe vegyük az egyéb tényezőket is!

A kutya élő szervezet, azaz vannak biológiai folyamatai. A kedvencünk belső állapota igen is rányomja a bélyegét a pillanatbeli viselkedésére. Például, ha beteg, akkor bizony mást fog mutatni nekünk cselekvési magatartásában. Függetlenül attól, hogy mi közben semmit sem változtattunk a vezetői magatartásunkban, se a környezeten.

Ez teljesen független a mi, ember mivoltunktól. Fontos, hogy vegyük észre és fogadjuk el! Nekünk képesnek kell lennünk érzékelnünk a kutya belső változásait.

A harmadik meghatározó tényező a környezet. Ezt sokszor nem említik a kellő hangsúllyal, nyomatékkal! Pedig az adott helyzet nagyon fontos, legalább annyira, mint az első két tényező. Sőt van úgy, hogy még jobban is, mert erősebb ingereket küld. Gondoljunk csak egy dörgésre, egy villámlásra ...

Sokszor vehettük észre, hogy bár mi semmit sem változtattunk magatartásunkban és a kutyán sem érzékelünk semmilyen belső változást, mégis egészen másképpen viselkedik. Ezt nem értjük! Mi a gond? Mi a probléma oka? Hát a válasz egyszerű, ez a környezet változása miatt van.

Mivel a környezetet befolyásolni, irányítani mi nem tudjuk teljesen, ezért ismét csak egy dolgot tehetünk: ilyenkor figyelembe vesszük a változásokat és mi magunk is alkalmazkodunk hozzá amennyire kell és lehet!

A jelen pillanatai azonban

folyamatos mozgásban vannak.

Az ember képes az alkalmazkodásra, a gyors változásra. Ebben nagyon sikeres. És ebben sokat segít, ha közben a mi belső állapotunk stabil, amennyire csak lehet nyugodt.

Így lehetünk valóban jó vezetők, , ha a „Vezérlő piramis” három csúcsán lévő tényezőt mindig együttesen, egymással összhangban működtetjük.

Hiszen a fő cél, hogy mindig egy harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolatot tudjunk kialakítani szeretett kedvencünkkel. De ehhez nem elég csak határozott vezetőnek lennünk, ahhoz ennél sokkal több kell. Szükség van arra is, hogy

igaz társak legyünk!

"A magányosan élő állatok a környezet pillanatnyi állapotát tekintik a legfontosabb információnak. A társas állatok legfontosabb információi már jóval szűkebb körből,
a társaktól származnak".

/Csányi Vilmos/

Egy társ pedig képes olykor figyelembe venni a másik érzéseit.

Hálásan köszönjük a figyelmedet.

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58