Az Őrző-védő képzésről - ösztön kontroll tréning (ÖKT)

Num:27 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
22 okt 2015

"Az őrző-védő kiképzésben a gyakorlatokat úgy kell felépíteni, hogy a siker növelje az önbizalmat, a győzelemtudatot, és ezen keresztül az agresszivitást."

Simó Gergely

„A kutya valódi ragadozó. Veleszületett ösztönös viselkedésében az állatok elejtésére irányuló késztetése és az ennek „kisülését” biztosító helyzetekben a vadászó viselkedés kirobbanása természetes jelenség. A vadászat tulajdonképpen harc a zsákmánnyal.”

„A zsákmányállat védekezési viselkedését a kutya -eredendően- nem ismeri, …”

A harcot tehát tanulni kell. A kutya harci fogásai, azok kombinációi, valamint a küzdelem összefüggő viselkedésláncban lezajló és tükröződő egész taktikája egyedi (individuális) tanulás eredménye.”

„Az emberrel vívott harc – amit semmiféle öröklött mechanizmus sem tekint céljának – kizárólag a kutyára rákényszerített, mesterségesen kialakított viselkedés.”

„A kutyában az ember támadó viselkedése –tanulás nélkül- nem vált ki harci hangulatot. … Ezt a kutya a gazda szabta feltételek között, a kiképzésben sajátítja el."

"  A kutyakiképzésben az idevágó feladatok összességét őrző-védő munkának nevezzük.”

„Az őrző-védő munkára irányuló képzés a harc fogásainak és taktikájának a megtanítása.”

„A kutya vezetője a kutya minden mozdulatáért fegyelmi, bütetőjogi és anyagi felelősséggel tartozik.”

„Nem lehet elégszer ismételni: a kiképzett kutya veszélyes fegyver! Birtoklása és használata is felelősséggel jár” „Nem árt, ha mindenki végiggondolja ezt, mielőtt hozzálátna az őrző-védő kiképzéshez.”

„A kutya tanulás és tapasztalat nélkül nem tud sikeresen megküzdeni az emberrel, mert a kutyaféle ragadozók zsákmánylistáján az élő ember … sosem szerepelt.”

„Az embert támadó (aktívan védekező) tanulatlan kutya, ezért az embernek –fenyegető pózok után- nekiront, hogy megrettentse. Ha ez sikerül, a szaladó, menekülő embert megkísérli lerántani, megállítani."

" A legkisebb aktív ellenreakcióra azonban elugrik és passzivitásba vonul. Viselkedésére a kitérés a jellemző.”

„Az őrző-védő kiképzéssel kialakított harci cselekvéssor teljes egészében mesterségesen, tanulással elsajátított viselkedési séma.”

„Ne tévesszen meg senkit, hogy a képzett kutya lendületből felugrik a karra, vállra. Ez nem természetes, hanem mesterségesen, rávezetéssel kialakított … viselkedéskombináció.”

A mi véleményünk és tapasztalatunk a játékról:

Az őrző-védő képzés, ill. ösztön kontroll tréning egy játék. Ennek a játéknak a célja, hogy a játék végére a kutyából elkészüljön egy emberrel szembeni halálos fegyver. Ezért különösen veszélyes és kockázatos játék!

Egy "családi kutya" emberrel szemben soha, de soha ne engedje meg magának az emberrel szembeni agresszió érzését! Még játék közben sem.

Játékkal sok mindenre megtaníthatjuk a kutyát, különösen arra, hogy mit érezzen a játék közben! Erre kiváló minta neki az, amit mi érzünk a játék közben, mégha "játékból" tesszük is ezt! Vajon nekünk melyik érzés a jó, a helyes, a kívánatos?

Játszani mindenki azt játszik, amit csak akar - ha tudja , hogy mit és hogyan!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58

 

Felhasznált irodalom:

dr. Kováts Zsolt: Kutyaiskola (254-257.o) 1986 Bp.  ISBN 963 281 708 7