Őrző-védő képzésről ŐV + Ösztön kontroll tréningről ÖKT

Num:27 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
22 okt 2015

minden jog fenntatva

"Az őrző-védő kiképzésben a gyakorlatokat úgy kell felépíteni, hogy a siker növelje az önbizalmat, a győzelemtudatot, és ezen keresztül az agresszivitást."

Simó Gergely

„A kutya valódi ragadozó. Veleszületett ösztönös viselkedésében az állatok elejtésére irányuló késztetése és az ennek „kisülését” biztosító helyzetekben a vadászó viselkedés kirobbanása természetes jelenség. A vadászat tulajdonképpen harc a zsákmánnyal.”

„A zsákmányállat védekezési viselkedését a kutya -eredendően- nem ismeri, …”

A harcot tehát tanulni kell. A kutya harci fogásai, azok kombinációi, valamint a küzdelem összefüggő viselkedésláncban lezajló és tükröződő egész taktikája egyedi (individuális) tanulás eredménye.”

„Az emberrel vívott harc – amit semmiféle öröklött mechanizmus sem tekint céljának – kizárólag a kutyára rákényszerített, mesterségesen kialakított viselkedés.”

„A kutyában az ember támadó viselkedése –tanulás nélkül- nem vált ki harci hangulatot. … Ezt a kutya a gazda szabta feltételek között, a kiképzésben sajátítja el."

"  A kutyakiképzésben az idevágó feladatok összességét őrző-védő munkának nevezzük.”

„Az őrző-védő munkára irányuló képzés a harc fogásainak és taktikájának a megtanítása.”

„A kutya vezetője a kutya minden mozdulatáért fegyelmi, bütetőjogi és anyagi felelősséggel tartozik.”

„Nem lehet elégszer ismételni: a kiképzett kutya veszélyes fegyver! Birtoklása és használata is felelősséggel jár” „Nem árt, ha mindenki végiggondolja ezt, mielőtt hozzálátna az őrző-védő kiképzéshez.”

„A kutya tanulás és tapasztalat nélkül nem tud sikeresen megküzdeni az emberrel, mert a kutyaféle ragadozók zsákmánylistáján az élő ember … sosem szerepelt.”

„Az embert támadó (aktívan védekező) tanulatlan kutya, ezért az embernek –fenyegető pózok után- nekiront, hogy megrettentse. Ha ez sikerül, a szaladó, menekülő embert megkísérli lerántani, megállítani."

" A legkisebb aktív ellenreakcióra azonban elugrik és passzivitásba vonul. Viselkedésére a kitérés a jellemző.”

„Az őrző-védő kiképzéssel kialakított harci cselekvéssor teljes egészében mesterségesen, tanulással elsajátított viselkedési séma.”

„Ne tévesszen meg senkit, hogy a képzett kutya lendületből felugrik a karra, vállra. Ez nem természetes, hanem mesterségesen, rávezetéssel kialakított … viselkedéskombináció.”

A mi véleményünk és tapasztalatunk a játékról:

Az őrző-védő képzés, ill. ösztön kontroll tréning egy játék. Ennek a játéknak a célja, hogy a játék végére a kutyából elkészüljön egy emberrel szembeni veszélyes fegyver. Ezért ez a játék különösen kockázatos! Gondold meg jól, hogy mit szeretnél játszani a kutyával! De a Te döntésed ez.

Kérdés: Vajon egy "családi kutya" magának engedje-e meg az emberrel szembeni agresszió megélését? Erre a választ mindenki maga találja meg.

Játékkal sok mindenre megtaníthatjuk a kutyát, különösen arra, hogy mit érezzen a játék közben! Erre kiváló minta neki az, amit mi érzünk a játék közben, mégha "játékból" tesszük is ezt! Mert nagyon nem mindegy, hogy milyen módon érezzük és milyen mértékben élvezzük a játékot!

Vajon nekünk melyik érzés lenne a jó, a helyes, a kívánatos?

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58

 

Felhasznált irodalom:

dr. Kováts Zsolt: Kutyaiskola (254-257.o) 1986 Bp.  ISBN 963 281 708 7