Az ŐV képzésről - harci hangulat

Cikk: 27., Dátum: 2015. október 22., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

Kép: szon.hu

Arról a kérdésről, hogy lehet-e egy őrző-védő kutyából "gond nélkül" gyerekszerető, családi kutya, sokszor megoszlanak a hétköznapi vélemények. Viszont abban meg szoktak egyezni a hozzáértő szakemberek, hogy az óvatosság azért sosem árt.

„A kutya valódi ragadozó. Veleszületett ösztönös viselkedésében az állatok elejtésére irányuló késztetése és az ennek „kisülését” biztosító helyzetekben a vadászó viselkedés kirobbanása természetes jelenség. A vadászat

tulajdonképpen harc

a zsákmánnyal.”/2./

"Az őrző-védő kiképzésben azonban pontosan ezt a néha bosszantó, ösztönös viselkedést igyekszünk hasznosítani."

Gácsi Márta

„ A kutya harci fogásai, azok kombinációi, valamint a küzdelem összefüggő viselkedésláncban lezajló és tükröződő egész taktikája egyedi (individuális) tanulás eredménye.”

„A kutyában az ember támadó viselkedése –tanulás nélkül- nem vált ki harci hangulatot. … Ezt a kutya a gazda szabta feltételek között, a kiképzésben sajátítja el."

„Az őrző-védő munkára irányuló képzés a harc fogásainak és taktikájának a megtanítása.” /2./

"Az őrző-védő kiképzésben a gyakorlatokat úgy kell felépíteni, hogy a siker növelje az önbizalmat, a győzelemtudatot, és ezen keresztül az agresszivitást."

Simó Gergely

A mi véleményünk és tapasztalatunk a játékról:

Az őrző-védő képzés, ill. ösztön kontroll tréning egy agresszív játék. Ennek a játéknak a célja, hogy a játék végére a kutyából elkészüljön egy veszélyes fegyver. A játék közben ugyanis a kutya nem leszokik az agresszióról, hanem -pont ellenkezőleg-

mélyen megéli az agressziót!

"Különösen az átlagon felül makacs vagy agresszivitásra hajlamos fajtáknál szükséges egészen kicsi kortól kezdve ügyelni arra, hogy konfliktus esetén miénk legyen az utolsó szó."

Gácsi Márta

Kérdés: Vajon tényleg szükséges ez a agresszív játék?

Az agresszióra való hajlam bármelyik kutyában meglehet, de az agresszió mély megélésére tanítani egy családi kutyát az felesleges és veszélyes is lehet.

„a kedves, szelíd fajták gazdáit bizonyára kárpótolja a tudat, hogy még véletlenül sem fordulhat elő, hogy a kutyájuk megharapja őket, vagy a családtagjaikat”

Gácsi Márta

Egyszerű ajánlás: egy családi kutya emberrel agresszívan ne harcoljon soha!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: 1. Gácsi Márta – Ferenczy Tamás: Kutyaiskola - ISBN: 9636050473

2. dr. Kováts Zsolt: Kutyaiskola - 1986 Bp.  ISBN 9632817087

Kutyasuli képek