Életvitel, hogy egy kutyának se legyen "kutya" az élet

Num:29 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
05 ápr 2016

A kutyatartás alapigazsága


"Viselkedését, magatartását ugyanoly módon befolyásolják a különböző tényezők, mint az emberét, s e tényezőktől mindenkor komoly mértékben függ teljesítőképessége, környezetéhez való viszonyulása, s jellemének alakulása. "

Rithnovszky János

A kutya élőlény, szervezete ugyanúgy reagál a helytelen életvitelre, mint az ember szervezete. A helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, a túlzott stressz, a haszontalan élet lelki nyomásai hatására törvényszerűek a betegségek, deviáns viselkedések kialakulása.

A kényelem, a komfort biztosítása mellett a kutyáról való gondoskodásunk fontos része kell, hogy legyen a házi kedvencünk életének minőségi kiteljesedésének biztosítása. De hogyan is tegyük ezt? Válaszként nézzünk pár fontos területet.

Családi kutya táplálása

A kutya etetésénél több probléma is felmerülhet, mint például az étvágytalanság, a habzsolás, a hányás, az étel megtagadása, allergia ... Ezekre feltétlenül figyelni kell. Mivel a kutya nem beszéli az emberi nyelvet, így csak ezekkel a reakcióikkal tudunk jelzéseket kapni a problémáiról. Ezek származhatnak különböző testi, ill. lelki betegségekből.

A kutya ragadozó állat, ezért alapvetően húsevő, de nem kizárólag az. A kutya által elfogyasztott eledel mennyisége sok mindentől függ. Függ a kortól, az aktivitástól, az életmódtól, az egészségtől, a környezettől, az eledeltől, ...

A napi ételadag és összetétel meghatározása mindig egyedi és változatosságot biztosító  döntés kell, hogy legyen!

 

Családi kutya gondozása

 A kutya életminősége szempontjából különösen fontos az állat teljes körű gondozásának megvalósítása. Ez is elsősorban a felelős Gazdi feladata.

A legfontosabb a rendszeres állatorvosi ellátás, a kötelező oltások (veszettség elleni és komplex oltás), a kutyát egyénileg azonosító mikrochip elhelyezése, az általános higéniai környezet biztosítása, illetve a kutya tisztán tartása.

Ezek mellett javasolt még legalább félévenként egyszer az eb kutyakozmetikai szolgáltatásokban való részesítése, mivel az esztétika mellett javíthatják a kutyánk komfort érzetét és bizonyos egészségügyi problémáit is kezelheti (fül-, karom-, büzmirigy kezelés).

Családi kutya mozgatása

 "Ne higgyünk mindenféle mendemondának a kutya önálló nevelés nélküli fejlődéséről, mert ez NEM IGAZ! A lustaságunkat is győzzük le következetesen nap, mint nap foglalkoztassuk a kutyát, mert a kellemes, harmonikus, problémamentes kapcsolat csak így alakulhat ki!"

Tremmel Nándor 

A kutyáknak eltérő a mozgási igényük, de mindegyiknek van. Erre tudatosan figyelnünk kell! Szükségük van a napi mozgásra. Energikusabb kutyának többre, kis energiájú kutyának kevesebbre.

napi kétszeri, min.félórás séta szükséges, egyben hasznos lehetőség. Szükséges, mert a felesleges energiát "lesétáltathatjuk" a kutyából. Egyben hasznos is, mert kiváló oktató-gyakorló lehetőség. Fontos szabály: a fizikai fárasztás szükséges, de nem elégséges tényező a kutya számára! Az érme másik fele a pszichikai tényező.

 A séta mellett a játék is kiváló mozgási lehetőség. Labdázni, frizbizni, egy jót szaladgálni, vagy úszni ... nagyszerű közös elfoglaltság. Sok öröm és sok vidámság- bizony még a gazdinak is . Kár lenne kihagyni.

 

 Családi kutya feladata

 "Amikor kutyákat hozunk az életünkbe, a mi felelősségünk, hogy eleget tegyünk ösztönös igényeiknek, annak érdekében, hogy egyensúlyban élhessenek."

Cesar Millan

 A kutya ösztönösen falkában élő állat, ez az elsődleges ösztöne. Közösségben az életben maradása jobb, erősebb. Ettől lett a háziasítása is oly sikeres. Azonban a falka által biztosított előnyök mellett kötelességek is járnak.

Funkciót lát el minden tag, hisz csak addig lehet tagja a falkának, amíg hasznos! A kutyát ezért funkcióval, azaz napi feladatokkal kell ellátni. Még a "családi" falkában is! Ha nem kap, akkor majd ösztönösen keres, no ekkor szoktak kezdődni a problémák.

Ezért a szokásaink, a közös életünk szervezése során fordítsunk figyelmet arra, hogy a kutyának legyen rendszeres, naponta megvalósítandó, "személyre" szóló feladata. Természetesen ez ügyben az ötletesség, a kreativitás  területe is előkerülhet a kutyaképzési tematikánkban.

  Az életvitelszerű tényezők kialakításával megteremthetjük kutyánk és egyben önmagunk hosszú távú, harmonikus együttélésének sikeres kereteit. Ezért ne sajnáljuk rá az időt és energiát! Áldozatvállalásunk egyik sarokköve legyen a türelem, a másik pedig a feltétlen kutya szeretet.

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58