Sikeres "családi" kutyaválasztás titka

Num:31 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
20 jan 2017

minden jog fenntatva

KUTYA VAGY NEM KUTYA ..., DE MELYIK KUTYA?

 

BEVEZETÉS

Kutya nélkül nem élet az élet, szokták mondani. Bár ezt a gondolatot azért árnyalni lehet azzal a kitétellel, hogy persze az sem mindegy, hogy milyen ez a kutyával való élet.

A kutya nagyon sok örömet, boldogságot okozhat a gazdinak, a családnak. Javíthatja a közérzetet, a kiegyensúlyozottságot, segíthet a mentális állapotunkban, kiváló társállat lehet. Egy igazi családtag! Persze legalább annyira igaz ez, mint ennek az ellenkezője.

Tény, a kutyától pont annyit követelhetünk, mint amennyit a kutyának mi magunk adunk. Hát igen, régi igazság és ez most sincs másként.

Ha valóban örömteli "kutyatársas" életet szeretnénk, természetes dolog, hogy késznek kell lennünk áldozatvállalásra. pl: idő, figyelem, rugalmasság, önzetlenség, lemondás... stb. Egy jó kapcsolat kialakítása és működtetése érdekében. Persze a jó recept az mindenkinél más.

Egy okos gazdi azonban tudja, a jó kapcsolatot már önmagában a választás is meghatározhatja! Ezért rendkívül fontos a tudatosság! Legyél felkészült a döntésed meghozatalára, mikor kutyát választasz, hiszen a döntésed (reméljük) nem csak egy-két évre szól!

NE LEGYEN ZSÁKBAMACSKA

Sok cikk foglalkozik a kutyaválasztással, rengeteget lehet erről a témáról a neten olvasni. Sok közös, szinte "egyértelmű" tanáccsal. Érdemes ezeket elolvasni, előre tájékozódni, segítenek a felkészülésben, szándékaink megerősítésében, vagy épp elvetésében.

Érthető és elfogadható az a tanács, hogy olyan kutyát válasszunk, ami illik hozzánk. Persze ehhez kell egy kis önismeret. Ismerni kell saját magunkat: személyiségünket, életvitelünket, körülményeinket. Illetve ezek jó tíz éves lehetséges változását! Hát ehhez bizony kell egy csipetnyi egészséges őszinteség is. Nem tűnik mindez egyszerű feladatnak.

 

A " TITOK "

Ha nem akarunk titkolózni, akkor gyorsan ki kell, hogy mondjuk a lényeget:

Nem a külcsíny a legfontosabb, hanem a belbecs! - ez a nagy titok.

Mit is jelent ez? Egyszerűen azt, hogy kutya választásánál bár fontos a külalak, a csontozat, a fogazat, ... stb, de messze nem annyira, mint az idegrendszer!!!

Beszélhetünk hozzánk illő személyiségekről, de az igazság az, hogy a háttérben mindig az idegi stabilitás a fő kérdés.

 

AZ EGYSZERŰ MEGOLDÁS

Hogyan lehetne a kutya választását egyszerűen megúszni? - tehetnénk fel a kérdést.

Ne foglalkozz semmivel, csak "durrbele", aztán lesz, ahogy lesz!- hát, ezt nem javasoljuk!

Válassz magadnak nyugodt kutyát! - no ez már sokkal bölcsebb gondolat.

Persze az már más kérdés, hogy melyik kutya a "nyugodt kutya"? Honnan lehet ezt tudni? Hogy lehet ezt megállapítani? Különösen igaz ez a kutyakölykök esetében!

Mivel az igazsághoz hozzátartozik, hogy -általában- minden kutya nyugodt bizonyos esetekben, aztán más esetekben meg az egyik kutya nem az, a másik meg az. Ez van. És amelyik kutya nyugton van az meg a legkevésbé sem biztos, hogy "nyugodt kutya" lesz!

Egy kölyök esetében pedig ennek megállapítása nem könnyű, főleg a jövőbeni viselkedését tekintve.

No, mielőtt még elvesznénk a gondolatokban gyorsan válasszunk egy egyszerű és gyors megoldást. Mert ilyen is létezik! Íme: a VOLHARD teszt.

Alapvetően kutyakölykök esetében szokták alkalmazni, hogy a kutya viselkedési hajlamait vizsgálják vele, abból pedig (feltételezésekkel) következtetéseket, alkalmazási lehetőségeket állítsanak fel.

De nem elképzelhetetlen dolog, hogy hasonló vizsgálatot végezzünk egy idősebb kutya esetében sem, azzal a kitétellel, hogy itt a reakciókban már nem kizárólag a veleszületett (örökölt) hajlam jelenik meg, hanem megjelenhetnek a szerzett (tanult) reakciók is. Ez árnyalhatja a vizsgálat egyértelműségét, de önmagában ez nem baj. Megállapításokat így is tehetünk.

EGY "CSALÁDI" JAVASLAT

Mielőtt kutyát választunk végezzük el ezt a tesztet! Akár több kutyán is!

Ha ügyesek vagyunk segítségével választhatunk magunknak egy "jó" kutyát!

Nem kell a választásnak tökéletesnek lennie, de sok problémától, nehézségtől mentesíthet bennünket, hogy a kutyás életünk valóban örömteli lehessen.

Megítélésünk szerint "családi" kutyának stabil, kiegyensúlyozott, jó idegrendszerű (és ez nem egy nagyon határozott, erősen magabiztos kutyát jelent!), szelíd kutya a legjobb választás, amelyik egyszerűen irányítható, könnyen tanítható. Tűri, sőt szereti és igényli az ember közelségét. Jól motiválható, aktivizálható feladatokra, egyben szeretet igényel és ad.

Természetesen mindenki önmagának választ kutyát, ezért a legjobb belátása szerint döntsön. Nem elfeledve azt a tényt, hogy választása következményeit sokáig viselni kell.

Ha bővebben szeretnél olvasni a Volhard tesztről ezt itt megteheted. Klikk ide...

Ha kíváncsi vagy a teszt értékelésére is, akkor látogass el erre az oldalra. Klikk ide...

CSALÁDI KUTYAISKOLA KONKLÚZIÓ

Reméljük ez a teszt mindenkinek segít a döntés meghozatalában. Kívánjuk, hogy önmagad számára a legmegfelelőbb kutyát sikerüljön választani!

Ha nem vagy eléggé biztos a választásban kérd szakember segítségét, a Családi Kutyaiskola ingyenesen biztosít bárkinek tanácsadást telefonon, mailben, vagy keress minket személyesen! Jó választást!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58