A kutya alkalmassági értékelése - VOLHARD teszthez

Cikk: 32., Dátum: 2017. január 20., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


A teszt kiértékelésének eredménye képet ad a kutyának a dominanciára, félelemre, engedelmességre való hajlamáról, terhelhetőségéről és munkaképességéről. Ezen kívül egy

általános képet ad

a kölyök kutya intelligenciájáról, személyiségéről és arról, hogy mennyire hajlandó együttműködni a későbbiekben az embertársával.

KIÉRTÉKELÉS

Mind a 10 feladat 6-6 lehetséges reakciót feltételez a kutyától, amelyek 1-6-ig pontozhatók. A elért pontok átlagértéke adja az adott kölyökkutya "PAT" (Puppy Aptitude Testing) pontszám értékét.

A "PAT" pontszámhoz az alábbi karakter leírások tartoznak:

1-es 

A teszt viselkedésre vonatkozó részeiben következetesen 1-es eredmény azt mutatja, hogy a kölyök kutya rendkívül domináns, agresszív amelyik könnyen provokálható harapásra. Domináns jellege készteti az emberi vezetés elutasítására ezért csak nagyon tapasztalt kiképző kezébe való. Az 1 -es eredményű kölyök kutya a többségnek (passzió jelleggel) nem jó választás, de a legjobb típus munkakutyának, őrző-védő vagy rendőrkutyának. 

2-es 

Domináns és magabiztos kölyök kutya. Provokálható a harapásra, de mégis készségesen elfogadja az emberi vezetést amelynek határozottnak, következetesnek és érthetőnek kell lennie. Nem alkalmas a bizonytalan, határozatlan embereknek. Jó kezekben, adott a lehetőség, hogy kiváló munkakutya vagy kiállítási kutya és igazi családtag váljon belőle. Csak azoknak ajánlott akik tudják, hogy mit és miért tesznek. 

3-as

Ez a kölyök kutya nyitott, barátságos és jól alkalmazkodik az olyan helyzetekhez amelyekben általános kiképzési feladatokat és gyakorlatokat kell teljesítenie. Rugalmas természete által könnyen alkalmazkodik a környezetváltozáshoz és ez a tulajdonság kifogástalanul kezelhetővé teszi. Ez a típus nem ajánlott olyan családnak ahol gyermekek vannak, vagy olyan idős házaspárnak akik nem szeretnek kimozdulni otthonról. 

4-es

 A 4-es eredménnyel rendelkező kölyök kutya könnyedén irányítható, alkalmazkodó típus, amelyik engedelmes természete következtében folyamatosan figyeli gazdájának irányítását. Ezt a kölyök kutyát könnyű tanítani, megbízható a gyerekekkel szemben, kitűnően alkalmas családi kutyának, mert a modora szelíd és szeretetteljes

5-ös

Ez a kölyök kutya rendkívüli módon alázatos és híján van a magabiztosságnak. Szoros kötelék fűzi gazdájához és folyamatosan igényli annak társaságát, és biztatását. Ha nem megfelelően kezelik, akkor ez a kölyök később félős, bátortalan lesz. Ezért, szervezett, rendezett életet élő gazdára van szüksége aki türelmes és nem túlzottan követelőző/igényes. 

6-os

 A 6-os eredményt elért kölyök kutya önálló, és nem érdeklődik az emberek iránt. Idővel olyan kutyává éri, amelyik nem mutatja ki szeretetét és csak csekély mértékben van szüksége az emberi társaságra. Ritkán érhető el nála a jól szocializált kutya iránti elvárás teljesítése. Gyerekek mellé nem "szerencsés" választás!

JAVASLATOK

A 3-as érték alatt teljesítő kutyák (különösen az 1-2-es) kizárólag rendkívüli nevelési tapasztalatokkal rendelkező vezetőt igényelnek, akik komoly szaktudásukkal, meglévő gyakorlati tapasztalatukkal képesek a kutyából a legjobbat kihozni. Azonban ez folyamatos szakértői kontrollt, magabiztos, határozott irányítást igényelik! Családi kutyának csak nagyon ritka esetben (gyerek mellé nem igazán) javasolhatóak!

A 3-as és 4-es érték között teljesítő kutya (különösen a 4-es) lehet az igényeinek és elvárásainak leginkább megfelelő társa az átlagos, társállat tartó gazdik többségének. családi kutyának a leginkább ezek javasolhatóak!

A 4-es érték felett teljesítő kutyák (különösen az 5-6-os) közös együttélésre csak nehezen képesek. Pszichikailag nem terhelhetőek, csak csekély ingerváltozatossággal, nagyon kötött szabálykövetéssel tarthatóak. Semmiképpen nem javasolt családi kutyának!

CSALÁDI KUTYAISKOLA KONKLÚZIÓ

Az átlag 4-es a tökéletes családi kutya!

Arany középút a legjob választás!

Ha szeretnél látni egy "jó" temperamentumú kölyök kutyát a saját szemeddel, akkor nézd meg ezt a Video-t!

Reméljük ez az értékelés mindenkinek segít a döntés meghozatalában. Kívánjuk, hogy önmagad számára a legmegfelelőbb kutyát sikerüljön választani!

Hálásan köszönjük a figyelmet!

Kutyasuli képek