Alkalmassági kutyateszt

Num:33 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
20 jan 2017

minden jog fenntatva

A VOLHARD - KÖLYÖK KUTYA TESZT

/szemelvények Stefan Siman cikkéből - Forrás: www.kutya.hu/

BEVEZETÉS - CSALÁDI KUTYAISKOLA ÉRTELMEZÉSÉBEN

Ez a teszt egy egyszerű és gyors viselkedési vizsgálat, egy próba, mely alapot képezhet a kutya idegi stabilitásának megállapításában. Segítségével következtetéseket vonhatunk le, hogy a kutya -nagy valószínűséggel- mennyire lehet majd alkalmas bizonyos jellegű célfeladatok elvégzésére. Ezáltal kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb alanyokat olyan tevékenységekre, mint az őrzés-védés, a terelés, a vadászat, a terápiás munka ... és persze a társállat funkcióra, azaz a családi kutyatartásra is.

A TESZT TARTALMA

A kutyát különböző szituációkba helyezzük és megfigyeljük az adott viselkedését, reakcióit. Minden egyes szituációban a tapasztalt viselkedést pontozással értékeljük.

1. TÁRSAS LÉT IGÉNYE 
Méri a kölyök kutya falkaösztönét, önbizalmát és a szociális bizalmát az emberek irányába

2. KÖVETÉS 
Méri a kölyök kutya falkaösztönét valamint hajlandóságát az ember követésére.

3. ÖNURALOM 
Méri a kölyök kutya dominanciáját, engedelmességi hajlamát. Kimutatja, hogy mennyire kezelhető problémás, bonyolult helyzetekben.

4. DOMINANCIA 
Méri a kölyök kutya dominanciára való hajlamát és a falkaösztönét.

5. FÖLEMELÉS 
Méri a kölyök kutya dominanciára való hajlamát olyan helyzetben amikor az nincs irányító pozícióban. Kimutatja a küzdelemre vagy megfutamodásra való hajlamot.

6. APPORTKÉSZSÉG 
Fokmérője a kölyök kutya együttműködési készségének. Kimutatja a zsákmányszerző ösztönt és az oktatásra, képzésre való hajlamot.

7. TESTKONTAKTUS ÉRZÉKENYSÉG 
Fokmérője a kölyök kutya érintés iránti érzékenységének.

8. HALLÁS ÉRZÉKENYSÉG 
Fokmérője a kölyök kutya hangok iránti érzékenységének.

9. LÁTÁS ÉRZÉKENYSÉG 
Fokmérője a kölyök kutyának a mozgó objektek iránti érzékenységének.

10.  ISMERETLEN TÁRGYAK IRÁNTI ÉRZÉKENYSÉG
Méri a kölyök kutyának az ismeretlen tárgyak iránti reakcióit és érzékenységét.

 

OLDAL LINKEK

Ha kedvet kaptál és szeretnéd megcsinálni a tesztet, akkor részletes leírással dokumentumként letöltheted innen. klikk ide...

Ha szeretnéd látni a teszt kiértékelését is, akkor nézd meg ezt a cikket! Klikk ide...

Ha megnéznél "családi" kölyökkutyáról egy videot, akkor látogasd meg ezt az oldalt. Klikk ide...

Ha megnéznél "domináns" kölyökkutyáról egy videot, akkor látogasd meg ezt az oldalt. Klikk ide...

Ha eredetiben is tájékozódnál, itt megtalálhatod a VOLHARD oldalát. Klikk ide...

 

CSAK EGYSZERŰEN - CSALÁDI KUTYAISKOLA ÉRTELMEZÉSÉBEN

Aki nem profi-, nem szakmai célból kívánja választani a kutyáját, hanem csak passzióból, társállatként a családba , azoknak nem feltétlenül kell a teljes összpontozást elvégeznie. Nem a tizedesjegyek fogják meghatározni a Ti kapcsolatotokat. Egyszerűsíthetjük a vizsgálatot azzal, ha csak megfigyeljük a kutya reakcióit szituációnként. Már így is következtetéseket tudunk levonni a kutya viselkedési hajlamait, idegrendszeri stabilitását illetően. Már ez is bőven segíteni fog a választásban!

 

FONTOS MEGJEGYEZNI

Fontos a Teszt helyén kezelése! Nincs 100%-os garancia! A teszt "csak" hajlamokat mutat, ezért az eredményt nem szabad 100%-os tényként kezelni a kutya leendő viselkedése tekintetében, "csak" valószínűsíteni lehet.

Hasonlítsuk ezt össze azzal, mint amikor egy szobrász mester a sok kő közül ki akarja választani a legmegfelelőbbet, amiből majd kifaraghatja az igazi mesterművét. De, hogy a kőből valóban mestermű legyen bizony még nagyon sok feltételnek kell teljesülnie. pl.: a mester szaktudása, gyakorlati tapasztalata, kézügyessége, türelme, kitartása, áldozatvállalása, belső megérzései, érzelmei, egyéb körülményei ... stb.

Természetesen a fő kérdés az, hogy mi magunk is tisztában legyünk azzal, hogy milyen célra is kívánjuk a kutyánkat használni. Ez a teszt csak akkor tud segíteni, hozzájárulni a későbbi sikerekhez, ha tudatosan, reális önismeret mellett végezzük el és hozunk felelős döntést a kutya választásában.

CSALÁDI KUTYAISKOLA KONKLÚZIÓ

Végezd el Te is ezt a tesztet! Tesztelj több kutyakölyköt is mielőtt döntesz! Fontos: Előtte, nem utána!!! Így nagy eséllyel megelőzheted a későbbi problémákat!

Reméljük ez a teszt mindenkinek segít a döntés meghozatalában. Kívánjuk, hogy önmagad számára a legmegfelelőbb kutyát sikerüljön választani!

Ha nem vagy eléggé biztos a választásban kérd szakember segítségét, a Családi Kutyaiskola ingyenesen biztosít bárkinek tanácsadást telefonon, mailben, vagy keress minket személyesen! Jó tesztelést!

Csak engedj meg magadnak egy döntést. Légy nyugodt a választásodban, bárhogyan is döntesz, a nevelés sikerét egyedül a szereteted fogja majd eldönteni! :)

Info: www.volhard.com /Jack és Wendy Volhard / , www.kutya.hu /Stefan Siman/

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58