Családi kutyanevelési stílus - tudatos figyelem

Num:35 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
5. feb 2017

minden jog fenntatva

"szinte játékszerűen megtanítjuk a mi szemszögünkből nézve oly fontos tudnivalókat, anélkül, hogy az komoly erőkifejtést igényelne"

/Rithnovszky János/

A KUTYATARTÁS ALAPFELTÉTELE

Mielőtt megszületik a döntés, hogy egy új, négylábú taggal bővül a család, érdemes megfontoltan végiggondolni mivel is fog ez járni a családtagok számára. Sokszor tapasztaljuk, hogy csak utólag döbbennek rá a gazdik a döntésük előre nem számított következményeire. Ezért később kényszerűségből nehezebb döntésre szánják magukat, megválva kedvencüktől. Sokkal jobb ezt megelőzni, tudatosabban, okosabban csinálni.

Ne titkoljuk el, egy kutya a család életében mindig változást hoz. Legyünk felkészültek az új történésekre! Tegyünk róla, hogy jó irányba haladjanak családi dolgaink.

A kedvencünk ösztönösen igényli a nem túlzó törődést, az emberi gondoskodást, az önzetlen áldozatvállalást. Éppen ezért nekünk kell rá tudatosan figyelmet, időt fordítanunk a hétköznapjainkban.

Egy családi kutya nem élhet elszigetelten! A családi közösség része, ezért nem élhet egy velünk párhuzamos életet, csak velünk együtt létezhet. A kutyával való foglalkozás legyen aktív része mindennapjainknak! Éljük meg a "kutyázás" örömteli pillanatait!

AZ EBNEVELÉS KIINDULÓPONTJA

Nem lehet elégszer mondani azt, hogy nincs két egyforma kutya, ezért nem is létezik egy minden kutyára egyformán alkalmazható, hasonlóan sikeres képzési módszer. Nekünk magunknak kell rátalálni saját kedvencünknél leginkább érvenyesíthető metodikára.

Ez valóban remek kihívás és mindig személyre szabott házi feladat.

Ennek a megtisztelő egyben kötelességteljes feladatnak van egy megkerülhetetlen kiindulópontja. Soha nem érhetünk el valódi eredményt anélkül, hogy rászánnánk a kellő időt és energiát saját négylábú társunk megismerésére!


Ismerd meg a kutyád! Fedezd fel az egyedi személyiségét, jellemvonásait, temperamentumát! Figyeld meg reakcióit, viselkedését, próbálkozásait! Mindez megtérül, segíteni fog a helyes nevelési irányok, mértékek, arányok, módszerek, eszközök, ... megválasztásában.

A KUTYANEVELÉS "CSALÁDI" STÍLUSA

Senkinek sincs oly nagy szerencséje, hogy az összes idejét a családi ebre szánja. Túlzó és felesleges kívánság lenne ez a részünkről. Sok esetben azonban pont a másik végletet tapasztalhatjuk, azaz egyáltalán nem kap figyelmet a négylábú. Hol rejlik a jó megoldás?

Van, ahol a napi két-három órás séta sem hozza meg a várt sikert, és van, ahol igazi különfoglalkozás nélkül is eredményeket érnek el. Vajon miért? A titok a részletekben rejlik!

Ne kényszerből, ne teherként és főleg ne kudarccal éljük meg a kutyával való foglalkozást! Inkább keressük a kínálkozó lehetőségeket, találjuk meg a közös utat.

Mert nekünk kell utat mutatni neki és végig is kell kisérnünk rajta! Támogatóan irányt adunk és koordináljuk is a próbálkozásait. Hol bátorítással, hol visszafogással, hol erősítéssel, hol tiltással, de mindvégig következetessen, de rugalmasan, lépésről lépésre,

"a határozott kéz, és a szerető értelem" együttesével.

Ezt leginkább úgy tudjuk megvalósítani, ha megtaláljuk a közös életünk közös perceit. Hisz a bölcs ember tudja: felesleges órái senkinek sincsenek, de mindig van pár szabad perc. Ez pedig sokszor pont elég! Csak meg kell találni ezeket!

Egy családban, ahol együtt élnek a tagok létkérdés az együttműködés, viszont együttműködni csak együtt létezéssel lehet. Ennek elengedhetetlen része a közös, interaktív, élő kapcsolat. A csoda a közösen megélt pillanatokban van! Ezekre kell türelmesen odafigyelni, mert fontosak!

Ez a tudatos figyelem alapozza meg jól a családi kutyanevelést!

Reméljük sikerült segítséget nyújtanunk a kedv meghozatalában. Kívánjuk, hogy mindig sikerekben és örömökben teljes legyen a kutyáddal közösen eltöltött szabadidő!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58

 

Felhasznált irodalom:

Rithnovszky János: PEDAGÓGIAI ALAPISMERETEK és a RÁNEVELÉSES MÓDSZER
A KUTYAKIKÉPZÉSBEN  I-II. Bp., 1983.