Kutyás játékszabály - igény és szenvedély

Num:36 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
15. feb 2017

minden jog fenntatva

A JÁTÉK KÉRDÉSEI

Ez "csak" játék! - hallottuk már számtalanszor a mondatot. De vajon helyesen értelmezzük? Jól gondoljuk? Mit is jelent valójában a játék? Fontos, vagy elhanyagolható része ez a kutya életének? És ha kell, akkor mennyire kell nekünk erre odafigyelni? ...

A JÁTÉK IGÉNYE

Sokszor találkozhatunk a parkok és kutyafuttatók örömteli mozzanataként az egymással barátságosan (Lásd itt ... ) játszadozó ebek látványával. Ilyen esetekben könnyen felismerhetjük a kutyák -legyen az akár kölyök, akár felnőtt- játék iránti "igényét és szenvedélyét".

"a játék olyan nélkülözhetetlen elem a kiegyensúlyozott magatartáshoz, amelynek hiányában nem képes az egyed a munkája által megköveteltek tökéletes végrehajtására, még a legjobb adottságok mellett sem"

/Rithnovszky János/

Valóban, a kutyák szeretnek játszani. Méghozzá társaságban. Azaz a játék nem egy tárgyat, vagy eszközt jelent, mint inkább egy tevékenységet. Ebben pedig rendkívül fontos elem a játszótárs! A játék tehát közösségben megélt

élményeket és tapasztalatokat biztosít.

A JÁTÉK CÉLJA

A játéknak fontos célja is van. És bizony nem kis, nem elhanyagolható célja! Ez pedig nem csupán a szórakozás, mint inkább: a fejlődés.

A játék nem más, mint "az életre való felkészülés ". A kutya életében a " játék: gyakorlása azoknak a mozzanatoknak, viselkedési módoknak, amelyekre a lét- és fajfenntartás szempontjából szüksége lesz". Tehát egy kutya minél többet játszik, annál életrevalóbbá válik-gondolhatnánk. De ez sem van feltétlenül így. Ugyanis nemcsak a játék mennyisége, hanem a minősége is nagyon fontos. Hisz pont ez lesz, amit játék közben tanul. Vagyis, hogy kivel, mit, hogyan, milyen módon játszik az eb?!

JÁTÉK "CSAK"-JA

Játszani "CSAK" tudatosan szabad a kutyával. Természetesen fontos, hogy örömét lelje benne. Higgye "CSAK" azt, hogy minden az ő "KEDVÉRE", kívánságára van. De mi tudjuk jól, hogy a játék az nem "CSAK" játék! A játék egyben a mi saját kis házi kutyaiskolánk oktatási színtere!

Mivel "a lét- és fajfenntartással kapcsolatos hajlamokat, képességeket és tulajdonságokat fejlesztő játékok"-kal erősíteni vagy épp gyengíteni lehet. A "mi dolgunk azokat a helyes, az általunk kívánt irányba" terelni!

Ezért a játékot - legyen az a gazdival játszott, vagy "CSAK" a kutyák egymás közti játéka - mindig felügyelt, szabályozott, kontrollált módon lehet végezni. Mindig okosan, finoman, átgondolva játszva. A játék tartalma és módja "CSAK" valóban kívánt jellegű lehet. Figyelj nagyon, hogy

ne eltúlzott, agresszív játék legyen!

A JÁTÉK "SZABÁLYOZÁSA"

Egy poroszos, merev játék megöli a lényegét. Ezt senkinek sem ajánljuk! A kemény irányítás és fegyelmezés helye és ideje nem ekkor van. A lényeg inkább a szabályozás "finomságában" van. Tudni kell felállítani a gátlás helyes határait!

"A gátolt harapás egy életre szabályozza a barátságos viselkedés határait."

/Csányi Vilmos/

A pozitív és negatív motívumokkal, azaz a jutalmazó és büntető cselekedetekkel óvatosan bánjunk. Hagyjuk, engedjük a kutyákat a próbálkozásaikban. Legyenek csak kezdeményezők, aktívak és sikeresek is. Ösztönözzük, segítsük a megmozdulásaikat, hisz pont ezzel tudjuk őket fejleszteni. De, ha a próbálkozásaiknak módja, tartalma nem a helyes irányba terelődik (pl: eldurvul, túl akaratos), akkor tudassuk velük a nemtetszésünket, akár a játék teljes, azonnali felhagyásával.

Rendkívül fontos: mély agresszió a játék során soha sem megengedett! Számítsunk rá, hogy a játék bizony bármikor "átfordulhat" kemény "harcba" is. Legyünk képesek játékszabályokat alkotni, a játék kereteit kialakítani,

létrehozni és betartatni a határokat!

Mesterkéltek sose legyünk, legyen őszinte a saját örömünk is. Ha nincs kedvünk, inkább ne játszunk! A játék alapja a bizalom, hozadéka a közösen megélt élmény, melyek segítségével egy nagyon mély kapcsolatot tudunk kialakítani a családi kedvencünkkel.

Reméljük sikerült segítséget nyújtanunk a kérdések tisztázásában. Kívánjuk, hogy sok örömet  találjatok a közös játékokban!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58

 

Felhasznált irodalom:

Rithnovszky János: PEDAGÓGIAI ALAPISMERETEK és a RÁNEVELÉSES MÓDSZER
A KUTYAKIKÉPZÉSBEN  I-II. Bp., 1983.