Ez "csak" játék - tévhitek és igazságok

Num:36 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
15. feb 2017

"a játék olyan nélkülözhetetlen elem a kiegyensúlyozott magatartáshoz, amelynek hiányában nem képes az egyed a munkája által megköveteltek tökéletes végrehajtására, még a legjobb adottságok mellett sem"

/Rithnovszky János/

A JÁTÉK KÉRDÉSEI

Ez "csak" játék! - hallottuk már számtalanszor a mondatot. De vajon helyesen értelmezzük? Jól gondoljuk? Mit is jelent valójában a játék? Fontos, vagy elhanyagolható része ez a kutya életének? És ha kell, akkor mennyire kell nekünk erre odafigyelni? ...

 

A JÁTÉK IGÉNYE

Sokszor találkozhatunk a parkok és kutyafuttatók örömteli mozzanataként az egymással játszadozó ebek látványával. Ilyen esetekben könnyen felismerhetjük a kutyák -legyen az akár kölyök, akár felnőtt- játék iránti "igényét és szenvedélyét".

Valóban, a kutyák szeretnek játszani. Méghozzá társaságban. Azaz a játék nem egy tárgyat, vagy eszközt jelent, mint inkább egy tevékenységet. Ebben pedig rendkívül fontos elem a játszótárs! A játék tehát közösségben megélt élményeket, tapasztalatokat biztosít.

A JÁTÉK CÉLJA

A játéknak célja van. És bizony nem kis, nem elhanyagolható célja! Ez pedig nem csupán a szórakozás, mint inkább egy sokkal, de sokkal fontosabb dolog: a fejlődés.

A játék nem más, mint "az életre való felkészülés ". A kutya életében a " játék: gyakorlása azoknak a mozzanatoknak, viselkedési módoknak, amelyekre a lét- és fajfenntartás szempontjából szüksége lesz". Tehát egy kutya minél többet játszik, annál életrevalóbbá válik-gondolhatnánk. De ez sem van feltétlenül így. Ugyanis nemcsak a játék mennyisége, hanem a minősége is nagyon fontos. Vagyis, hogy kivel, mit, hogyan, milyen módon játszik az eb?

 

JÁTÉK "CSAK"-JA

Játszani "CSAK" tudatosan szabad a kutyával. Természetesen fontos, hogy örömét lelje benne. Higgye "CSAK" azt, hogy minden az ő "KEDVÉRE", kívánságára van. De mi tudjuk jól, hogy a játék az nem "CSAK" játék! A játék a mi saját kis házi kutyaiskolánk oktatási színtere.

Mivel "a lét- és fajfenntartással kapcsolatos hajlamokat, képességeket és tulajdonságokat fejlesztő játékok"-kal erősíteni vagy épp gyengíteni lehet. A "mi dolgunk azokat a helyes, az általunk kívánt irányba terelni"!

Ezért a játékot - legyen az a gazdival játszott, vagy "CSAK" a kutyák egymás közti játéka - mindig felügyelt, szabályozott, kontrollált módon lehet végezni. Mindig okosan, finoman, átgondolva játszva. A játék tartalma és módja "CSAK" valóban kívánt jellegű lehet. Ezt soha sem szabad egy "CSAK"-kal lekicsinyleni!

A JÁTÉK "TERELGETÉSE"

Egy poroszos, merev játék megöli a lényegét. Ezt senkinek sem ajánljuk! A kemény irányítás és fegyelmezés helye és ideje nem ekkor van. A lényeg inkább az irányítás "finomságában" és -bocsánat- a "rafináltságában" van.

A pozitív és negatív motívumokkal, azaz a jutalmazó és büntető cselekedetekkel óvatosan bánjunk. Hagyjuk, engedjük a kutyát a próbálkozásaiban. Legyen csak kezdeményező, aktív és sikeres. Ösztönözzük, segítsük a megmozdulásait, hisz pont ezzel tudjuk fejleszteni. De, ha a próbálkozásainak módja, tartalma nem a helyes irányba terelődik (pl: eldurvul, túl akaratos), akkor tudassuk vele a nemtetszésünket, akár a játék felhagyásával.

Rendkívül fontos: agresszió a játék során sem megengedett! A legkisebb mértékben sem és semmilyen formában sem! Számítsunk rá, mert a játék bizony bármikor "átfordulhat".

Legyünk képesek a játék kereteit kialakítani, a játékszabályokat létrehozni és betartatni!

Mesterkéltek sose legyünk, legyen őszinte a saját örömünk is. Ha nincs kedvünk, inkább ne játszunk! A játék alapja a bizalom, hozadéka a közösen megélt élmény, melyek segítségével egy nagyon mély kapcsolatot tudunk kialakítani a családi kedvencünkkel.

 

Reméljük sikerült segítséget nyújtanunk a kérdések tisztázásában. Kívánjuk, hogy sok örömet  találjatok a közös játékokban!

Ha nem vagy eléggé biztos a helyes játékszabályok kialakításában kérd szakember segítségét, a Családi Kutyaiskola ingyenesen biztosít bárkinek tanácsadást telefonon, mailben, vagy keress minket személyesen!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58

 

Felhasznált irodalom:

Rithnovszky János: PEDAGÓGIAI ALAPISMERETEK és a RÁNEVELÉSES MÓDSZER
A KUTYAKIKÉPZÉSBEN  I-II. Bp., 1983.