A kutya szeparációs szorongása - szabályalkotás

Cikk: 37., Dátum: 2018. február 6., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


"A kutya viselkedését nem szabad sem elbagatellizálnunk /lekicsinyelnünk/, sem misztifikálnunk /elködösítenünk/, de túlbecsülnünk sem, hanem igyekezzünk a kellő magyarázatot a maga ok-okozati összefüggéseiben felderíteni, és ennek kapcsán a helyes tartási-, nevelési- és bánásmódot megtalálni."

/Rithnovszky János/

A mai városiasodott világunkban igen elterjedt és közkedvelt a családdal együtt élő kutya. A négylábú kedvencünk valóban a család teljes értékű tagja lett, így élvezheti a családi otthon melegét, az otthoniak szerető társaságát. No, meg a problémáinkat is.

KEVÉS IDŐ

Bármennyire sem szeretnénk az élet mégis ránk kényszeríti, hogy szeretett kedvencünket magára kell hagyni. Van, aki dolgozni jár, van, aki boltba megy, van, aki nyaralni, van, aki rokont látogatni, illetve egyéb ügyes-bajos dolgát intézné az életnek, csakhogy nem viheti magával mindig a kutyát. Sajnos a rohanó, kapkodó életünkben

a kutyára nincs már elég időnk.

Sokan élik ezt meg tragédiaként, néha nem is ok nélkül, ugyanis a házi kedvencünk kellő ötletességgel tudja kifejezni nemtetszését e dolog iránt. Kérdezzük csak meg a szomszédokat!
Van olyan eb, aki végigugatja a távollét minden percét, van olyan, aki bevizel, bepiszkít. Van olyan kutya, aki rongál, szétszedi, átrendezi az egész lakást. És van olyan, aki rágja magát. Ez van, a kutya kötődni akar.

"Az emberhez kötődött kutya elhanyagolása vagy lelketlen kidobása csak az emberéhez mérhető lelki fájdalmat és szenvedést okoz az ilyen szerencsétlen egyedeknek."

/Csányi Vilmos/

SOK KÉNYEZTETÉS

Nagyon sok házi kedvenc esetében látjuk, hogy az otthoni „jólét” nem ismer határokat. A szerető gazdi teljes önfeláldozással mindig, mindent és azonnal a kutya rendelkezésére bocsát. Gondoljunk csak az egész nap teli etetőtálakra, a tányérról leeső jutalomfalatokra, a megvásárolt ajándékokra, vagy a kanapéról kitúrt családtagokra. A gondoskodásban és a kényeztetésben is

tudni kellene mértéket tartani.


Sok esetben fordul ugyanis elő, hogy többet árt a kutyának, mint segít. Mert ez a kutya számára csak eltúlzott kompenzáció.

TARTÓS SZORONGÁS

Sok esetben láthatunk már lelki beteg, letargikus, depressziós tüneteket. Ami elfajulhat akár a pánik, vagy az öncsonkítás állapotáig is! A tünetek a hosszú hónapok alatt folyamatosan romolhatnak. Az idő önmagában nem javítani, mint inkább rontani fog a helyzeten. A kedvencünk kitartó és csökönyös lesz ez ügyben. Nincs mese, komolyan kell vennünk a dolgot. Ki kell mondanunk nyíltan: a kutyánk a szeparációtól szorong!

A stressz érzése nem egy-két napig tart csak, hanem tartósan van jelen. Hosszú idő, általában hónapok, évek eredménye a kialakult viselkedés. Oka:

a helytelen tartási körülmények.

Ugyanis a kutyának - fajból eredően - a domesztikáció ellenére is vannak saját igényei. Ezért számára teher, ha nem az igényeinek megfelelő az otthoni környezet.

Sok gazdi a kialakított rossz életvitelével, vagy akár a saját személyiségével nehezen tud a kutya számára is megfelelő életfeltételeket teremteni. Ezért a kutya sokszor átveszi a kezdeményezést. Ezért érdekes, hogy sok szeparációs szorongásban szenvedő kutya irányító magatartást mutat. Nem hiába tapasztaljuk, hogy sokszor figyelmeztet: „Ne menj el”, „Maradj itthon” … és sokszor ezt nyomatékosítja is.

SEGÍT A SZABÁLYALKOTÁS


A feladat igen egyszerű, de nem könnyű kivitelezni. Másképp kell viselkedni a kutyával. Be kell bizonyítanunk négylábú kedvencünknek, hogy a társas életre alkalmasak vagyunk.

Ha kutyák beszélni tudnának, akkor elmondanák nekünk, hogy sokkal jobban szeretik a stabilitást.

Az állandóságot, rendszerességet,

kiszámítható életritmust biztosító gazdit,

aki nyugalmat és kiegyensúlyozottságot teremt maga körül. Ehhez higgadtság, önbizalom, önfegyelem és következetesség a helyes alap.

"A jó korlát támasz és tájékozódási pont. Az a kutya, amelyik megtanulja, mit lehet és mit nem, végül sokkal nagyobb szabadságot élvezhet, mint a korlátok nélkül nevelt, zabolátlan, neveletlen társa."

/Csányi Vilmos/

A feladatunk jórészt életvitel váltás, a viszonyrendezés, és az egyik legfontosabb feladat az otthoni szabályalkotás.


A mozgás, a napi feladatok, a játékos feloldás mind jó elem, és az sem baj, ha az engedelmességi gyakorlatoktól erősödik egy kicsit a fegyelem. De ami nem maradhat el egy nap se, az a követhető rend.

A napirend, a házirend, a viselkedési normák

megalkotása és következetes betartatása

sokat segíthetnek a problémák leküzdésében. Nem kellenek bonyolult, követhetetlen szabályok, csak egyszerűek, betarthatóak, kiszámíthatóak, amihez igazodni is lehet. Ehhez kívánunk sok türelmet és kellő kitartást Neked!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Rithnovszky János: PEDAGÓGIAI ALAPISMERETEK és a RÁNEVELÉSES MÓDSZER
A KUTYAKIKÉPZÉSBEN  I-II. Bp., 1983.

Kutyasuli képek