A legértékesebb vezényszó a kutyaképzésben

Num:39 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
04. márc 2018

minden jog fenntatva

Bár vannak, akik lényegtelennek tartják a kutya tudatos képzését, mégis be kell látnunk, hogy mára ez a családi kutyák esetében megkerülhetetlen dolog lett. Különösen, ha figyelembe vesszük a szoros fizikai kontaktokkal járó közös együttélést. A kutya viselkedése miatt vállalt felelősségünk nem csak egyre erősödő jogszabályi kötelességünk, hanem egyben a szűk család tagjai által támasztott jogos elvárás is.

Így nem csoda, ha a kezdő gazdiban felmerülnek a következő kérdések: Hogyan képezzem? Mire oktassam? Mit tanítsak neki? Ezek megválaszolásában segítünk most.

1. Bizalom, kötődés

Mikor a szeretett kedvencünk legelőször kapcsolatba kerül velünk a legfontosabb, hogy elnyerjük a bizalmát. A jó kezdethez nincs jobb, mint egy finom falat adása a gazdi kezéből, amit akár napi rutinná is tehetünk. Ha okosan csináljuk, akkor minden egyes falatnál hozzámondhatjuk a kutya nevét kivívva a figyelmét - bármilyen helyzetben is. Ez lesz az első vezényszó az eb számára, ami végig fogja kísérni az egész életét.

2. Engedelmesség, viszonyrendezés

Természetes igénye a kedvencünknek a közösség, mint tudjuk a kutya falkaállat. Egy közösségben élők között elkerülhetetlen a viszonyok tisztázása, rendezése. A hatékony együttműködésben mindenki számára egyértelműsíteni kell az irányító- ill. a követő szerepeket. Ettől lesz a falka összedolgozó egységes egész, a párhuzamosan egymás mellet élő egyének helyett. Ahhoz, hogy ebben a falkában mi töltsük be a vezető szerepet, naponta el kell végeznünk az engedelmességi gyakorlatokat. Ezek során kondicionáljuk a tréningek során a lábhoz, áll, ül, fekszik, marad, hozzám, helyedre… vezényszavakat.

3. Funkció, hasznosság

A kutya domesztikációja alapvetően a hasznossága miatt történt. Az ember melletti könnyebb élet feltétele volt az összedolgozás. Ahhoz, hogy részese legyen az emberi munkának találni kellett számára hozzáillő funkciót, feladatot, ami biztosítja a napi pszichikai fárasztást. Erre általában a kutya egyedi képessége tette alkalmassá. A családi kutyáknál sincs ez másképp! Feladat nélkül nincs a falkában hasznosság, így nem is tud a közösség fontos, nélkülözhetetlen tagja lenni. A gazdi számára az a feladat, hogy egyedi funkcióhoz illő - pl. fogd, hozd, keresd, húzd, tartsd, ereszd, tedd, nyisd, csukd …- vezényszavakat tanításon kedvencének.

4. Életvitel, sport

Számos esetben találkozhatunk olyan kutyatartóval, akinek az életvitelében már van valamilyen aktív tevékenység, amihez hozzá lehet illeszteni a kutyát is. Lehet ez egy sport pl. úszás, tájfutás, kerékpározás, sífutás …, de akár még a tánc, vagy az aggility is.
Tévedés ne essék, ezekben az esetekben is kondicionálni kell a kutyát az általunk elvárt viselkedésre. Különösen fontos, sokszor baleseteket kerülhetünk el vele, hogy a kutya koordinációját, mozgási cselekvéseit vezényléssel tudatosan irányítsuk. Pl: jobbra, balra, lassan, gyorsan, tovább …


5. Szabadidő, trükk

Aki fizikailag nem ennyire aktív életet él, de szeretne valamilyen közös szabadidős elfoglaltságot magának a szeretett négylábú társával, azoknak is bőven van lehetőség. A trükkök tanításával sok örömteli pillanatot szerezhetünk, melyben egymás társaságának az élvezete különösen fontos, egy harmonikus kapcsolatot erősítő tényező. Ezek a tevékenységek is segíthetnek a kutya fizikai- és szellemi lefárasztásában, ami kiegyensúlyozott és boldog négylábút eredményez a család számára. Csak a saját kreativitásunk határozhatja meg, hogy milyen látványos, vagy épp mulatságos mozdulatokra tanítjuk az ebet, melyekhez eseti vezényszavakat kell társítanunk a betanításhoz. Pl. Pörög, forog, hopp, kúszik, hempereg, ...

 6. Ne feledjük: Feloldás!

Bármilyen célból is végzünk tanítást, minden egyes esetben a képzés a kutya számára idegi terhelés. Ezért az oktatás tartalma, ideje, mértéke és módja a kutya terhelhetőségének egyedi sajátosságait figyelembe kell, hogy vegye. Nem szabad a kutyát túlterhelni! A teljesítmény és a hatékonyság szempontjából soha sem a tanítás idejének hossza az, ami mérvadó, hanem az ismétlések száma, gyakorisága. Ezt mindig tartsuk szem előtt! Inkább többször, mint egyszerre sokat akarjunk tanítani. Különösen fontos, hogy minden egyes esetben legyen része a tanításunknak a kutya idegi terhelését oldó feloldás! Pl: játék, szalad, mehetsz, …
Ennek a vezényszónak az elhagyása súlyos képzési hiba, ezért sose felejtsük el!

Az előzőekben megpróbáltuk bemutatni a családi kutyák számára alkalmazható vezényszavakat. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a kutya oktatása mindig személyes dolog. Mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy milyen módon és tartalommal kívánja képezni a kedvencét. A titok mindig a mennyit és hogyan  foglalkozok vele kérdések egyedi megválaszolásában van. Igaz, a kutyára fordított idő nem elhanyagolható, ezért képesnek kell lennünk kellő figyelmet fordítani rá. De ennek konkrét mennyiségét bizony a kutya egyénisége és a foglalkozások tartalma határozzák meg. Ennél azonban még érdekesebb az, hogy nem a kutyával való foglalkozásunk tartalma a leglényegesebb tényező, hanem annak a módja. Azaz prioritás a módban van a tartalommal szemben!

Mit is jelent ez? Hát azt, hogy amire rendkívül nagy figyelmet kell fordítanunk – minden esetben: legyünk nyugodtak, kiegyensúlyozottak és követeljük meg ugyanezt a kedvencünktől is. Vagyis mikor a kutyával érintkezünk, -legyen az a nap bármely pillanatában is – van egy elmaradhatatlan vezényszó, egy nélkülözhetetlen utasítás, a legkülönlegesebb, egyben a legértékesebb is, amit mondanunk kell türelmesen: ez pedig a nyugalom.

És valahányszor türelemre intjük ezzel, egyben fejezzük ki vele a szeretett kedvencünknek
azt is, hogy minden teljesen rendben van.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58