Ebolúció - hasznos kutya

Cikk: 40., Dátum: 2018. március 17., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Egy családi kutya számára nem lehet nagyobb büntetés annál, mint ha teljesen kizárjuk a családi élet folyamatából. A kreativitásunk hiánya, vagy a kényelmességünk miatt néha a szeretett kedvencünket a kutyatartás eredendő bűnébe taszítjuk, mely nem más, mint a

hasztalan kitaszítottság.

A kutya, mint háziasított állat

A kutya egy „állat”, amely az ember kitartó és tudatos munkájának köszönhetően kiválóan beilleszkedett egy számára idegen közösségbe. És talán pont a közösség iránti igénye tette erre ilyen kiválóan alkalmassá. Tény, hogy a domesztikáció folyamata során „mesterséges szelekción” keresztül irányított alaki, ill. élettani átalakulás megy végbe.

Kétséget kizáróan megállapíthatjuk, hogy a cél a kutya háziasítása során az ember számára azon előnyök kiaknázása, amit az eb tulajdonságai, érzékszervi fejletsége révén biztosítani tud. A kutya ösztönös viselkedésével képes hasznot termelni, ami segített az embernek is az életben maradáshoz, vagy épp a jóléthez. Valószínű, hogy az első kutyák a vadászatban tudtak nagy segítségére lenni az embernek, ami azóta eléggé sokszínű tevékenységekben ágazott szét. Viccesen mondhatnánk, hogy a kutya a „működési körének” számos új területekre történő kiterjesztése valósult meg.

Kutya, mint haszonállat

A képességei miatt az ebet sokféleképpen alkalmazza az ember a mai napig: a vadászat, a nyájőrzés, a szán-, kocsihúzás, a terület-, személyvédelem, a nyomkeresés, a mentő-, kutató-, kereső-, segítő-, stb. tevékenységek mind a kutya hasznos alkalmazási területei. Mivel könnyen tanítható, szívesen együttműködik az emberrel, ezért használata igen sok esetben egyszerűen megoldható. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy az eb kitartó, szorgalmas „munkás”. Az emberi elme számára szinte felfoghatatlan, hogy mennyire kevés jutalomért cserébe mennyire nagy mennyiségű és jó minőségű munkát hajlandó teljesíteni újra és újra.

"A társas élet egyik nagy áldása, hogy másoktól olyan dolgokat tanulhatunk meg, amelyekre magunktól talán nem jönnénk rá."

/Brian Hare/

Kutya, mint társállat

Mára, sokan nem is a gazdasági haszna miatt tartanak otthon háziállatot, még a kutyát sem. Vannak, akik az ebet csak hobbiból, úgymond kedvtelésből tartják. Vagy azért, mert a szabadidő tevékenység során a kutya besegít növelve a kikapcsolódás minőségét, élvezetét. Vagy egyszerűen csak azért, mert a kutya kiváló társaság ezekben a passzió tevékenységekben, így meg lehet vele osztani az érzéseinket is. Köztudott, hogy a kutya könnyen aktivizálható, de egyben türelmes, figyelmes közönség tud lenni, aki erős kötődést mutat az ember személyével kapcsolatban (pl.: service dog). Olyannyira, hogy sok esetben már nem maga a tevékenység az igazán fontos, hanem önmagában a kedvenc négylábúnkkal kialakított szoros kapcsolat.


Kutya, mint családtag  

A társadalom legkisebb egysége a család. Itt szocializálódunk, itt alakulnak ki legalapvetőbb kapcsolataink, itt adjuk át a minket meghatározó értékeinket, a közösségi normáinkat, a viselkedési szabályainkat, stb. A család tagjai egymással szoros kapcsolatban vannak: együtt-élnek, együtt-működnek, együtt-éreznek, közösen döntenek, közösen fogyasztanak, kölcsönösen egymásrautaltak. Tagjai segítik, erősítik, támogatják egymást. Ennek a közösségnek pedig ma már szinte teljes értékű tagja a „családi kutya”.

"a kutya viselkedését csak a vele kapcsolatban álló emberek viselkedésével együtt lehet értékelni"

/Csányi Vilmos/

A háziasított kutya, mint hasznos családtag

Ebben az együttműködésben fontos a feladatok megosztása, a funkciók – szerepek kiosztása, melyekben a szereplők sokszor rugalmas komplementer viszonyban vannak és teljesen önzetlenek. A szerepkiosztásban bizony minden családtagnak kell feladatot találni, még a szeretett négylábúnknak is. A kutya a családi közösség tagja kíván lenni, ősi ösztönei erre sarkalják továbbra is, mégpedig

hasznos tagja!

Feladat nélkül nem lehet hasznosság. Míg korábban ezt viszonylag könnyedén meg tudta élni, addig mára a családban sokszor funkció nélkül marad. Ne várjuk meg, míg keres magának feladatot! Végezzük el a saját kötelességünket, legyünk tudatos kutyatartók! Adjunk neki egyedi feladatot! A végrehajtás közben pedig könnyen megélhetjük a közös örömet.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek