Konszolidáció a családi kutyatartásban

Num:41 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
23. márc 2018

Sok esetben előfordul, hogy valamilyen válságos, bizonytalan, ingatag, instabil helyzet alakul ki a családi kutyánk otthoni tartásával kapcsolatban. A kiváltó okok igen eltérőek lehetnek. Ez a helyzet senki számára sem előnyös, megviseli a család egészét, ezért mindenki számára az lenne a kívánatos, ha ez rendeződne minél előbb.

Az biztos, hogy a helyzet megoldása változással jár. Ezt a változást bizony akarni is kell, no és képesnek is kell lenni rá. Kétségtelen tény, hogy ez érinteni fogja a kutyatartással kapcsolatos eddigi szemléletünket, felfogásunkat, illetve a kialakított szokásainkat, mindennapi életvitelünket. Sőt, akár még érintheti belső meggyőződéseinket, egyéni értékrendszerünket, saját személyiségünket is.

Ha a belső félelmeink, vagy bizonytalanságunk miatt nem érezzük magunkat elég rátermettnek a feladatra, akkor bátran kérjünk segítséget, mindig lehet találni olyan lehetőséget, ami átsegít minket a nehéz döntéseken.

A cél az lenne, ha sikerülne a kutyatartásban egy nyugalmi állapotot kialakítani, azt megszilárdítani, majd tartósan kiteljesíteni. A dolog bizony nem egy egyszerű feladat. Több mindenre is szükség van hozzá, mint hit, erő, kitartás, támogatottság, céltudatosság, ….

Egy kisebb probléma kiküszöbölése általában nem megoldhatatlan feladat. Egyszerű és gyors válaszlépésekkel könnyen pontot lehet tenni az ügy végére. Ez nem jelenthet senki számára teljesíthetetlen kihívást. Egy valós krízis inkább akkor szokott bekövetkezni, amikor a probléma mélyebben gyökerezik, átfogóbb jellegű, illetve hosszabb ideje áll fenn.

Ezekben az esetekben a megoldásért tartósabb ideig, illetve folyamatosan kell tenni. Sőt az igazság az, hogy a valódi problémamegoldás lényege pont a fokozatosan, egymás után következő, egymásra épített lépések folyamatában, azok együttes következményeként valósul csak meg. Ilyenkor a főbb ismérvek: a rendszerszerűség, a szinergikusság, a tartósság, a hosszabb időtáv, …

Amennyiben ezt sikerül megvalósítanunk, akkor következhet a következő kérdés: Megelégszünk önmagában a kutyatartási probléma, illetve a válság kizárólagos kezelésével, vagy valójába ennél többre is vágyunk? No, ez egy valóban érdekes, akár sorsfordító kérdés.

Ugyanis, vagy megelégszünk az első lehetőséggel és félúton megállunk, mondván elégedettek vagyunk az elért eredményekkel, azaz probléma leküzdve és pont, nincs tovább. Vagy úgy döntünk, hogy egy további szintre lépünk és egy relevánsabb, komolyabb, minőségibb dolgot valósítunk meg.

Ez igazából már nem a kutyatartási probléma, vagy válság kezelésének, leküzdésének a konkrét eszköze, mint inkább az elérni kívánt helyzet rögzítésének, tartósításának, fejlesztésének, kiteljesedésének a módja.

Olyan ez, mint amikor valaki a télen felszedett kilók tavaszi leküzdése közben rálel a sportos életvitel szépségeire, majd a tapasztalatai során szerzett élmények miatt megszereti. Ezt követően már nemcsak időszakosan, kúraszerűen fog hódolni a mozgás örömeinek, hanem az életébe meghatározó tényezőként fogja illeszteni, folyamatosan, életvitel szerűen. Így az ezért hozott áldozatokat - idő, pénz, energia, …- fontosnak, természetesnek és nélkülözhetetlennek tartja.

A kutya esetében ez azt jelenti, hogy nem „csak” azért van a családban, mert -divatosan, a mai modern társadalmi felfogás szerint- elvárt, helyes, jó, cuki… dolog kutyát tartani. Mint inkább azért, mert a kutyával való együttélésünk a gondolkodásunk, lényünk, személyiségünk meghatározó formálója lett. Ennek a szemléletünknek a kutyatartásban érzékelhető következménye a konszolidáció.

Amit a problémák leküzdéséért tenni kell, és az azt követő feladatok:

 • érdekellentétek csökkentése, majd megszűntetése …
 • új technika, módszertan bevezetése, majd fejlesztése …
 • viszonyrendezés elvégzése, majd erősítése …
 • pozíciók erősítése, majd véglegesítése …
 • időkeretek kialakítása, majd megtartása …
 • határok és korlátok megszabása, majd fixálása …
 • tiltó/engedő szabályok bevezetése, majd ésszerűsítése …
 • szerepek megosztása, majd stabilizálása …
 • feladatok kiosztása, majd fenntartása …
 • életminőség biztosítása, majd javítása …
 • szociális ellátás biztosítása, majd javítása …
 • támogató kapcsolatok, szövetségesek keresése, majd működtetése …
 • együttműködés kialakítása, majd fenntartása …
 • kapcsolat erősítése, majd elmélyítése …

Mindezek a cselekedetek segítik, javítják, erősítik a közös családi létet.
Biztosítják önmagunk, családunknak és a kutya számára is a békés nyugalom, a nyugodt boldogság, a harmonikus együttélés megélésének reális lehetőségét.

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58