„Örömhír”: Hogyan szeresd a saját kutyádat?

Num:42 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
19. okt 2018


hálás köszönettel Stanzel Balázsnak és a közösségnek,

Szeretet alapja
A szeretet alapja az őszinteség, először is önmagamhoz. Az őszinteséghez merni kell kérdezni és merni kell válaszolni is. Ki vagyok Én, milyen vagyok Én, mik a gondolataim, milyenek az érzéseim, mik az örömeim, mi a boldogságom …, mik a gondjaim, mik a problémáim, mik a félelmeim? Minden egyes nap keressük ezekre a válaszokat.

Félelmek és a szeretet
Célok nélkül nincs élet, ezért fontos, hogy legyenek céljaid. Kis cél, nagy cél, rövid távú cél, hosszú távú cél. Sok cél motiválhat, hajthat bennünket. Többek között egy nagyon fontos cél: a félelem nélküli élet. Vajon lehet-e félelem nélkül élni? – tesszük fel a kérdést. A félelmek nélküli élethez sokszor a legegyszerűbb választás a közösség. A „falkában” a túlélés sikeresebb, nem vagy egyedül, biztonságban vagy, vigyáz rád a közösség. Ezért keressük ösztönösen a közösséget, és ezért olyan égető érzés a „falka” hiánya.
A jó falka az, ahol a tagok a közösség érdekeit előrébb tartják sajátjaiknál. Figyelem: még a legerősebb falkatag is a falkaközösség fennmaradásáért küzd! Így az önzés helyett előtérbe lép a közösség nélkülözhetetlen összetartó ereje: a szeretet.

Szeretet kérdései
Mi a szeretet? egy érzés Mi ez az érzés? és mi a tartalma? Meghatározás: „öröm amit, más boldogsága okoz” De mitől lesz más boldog? Mégis hogyan? Milyen módon? Ez egy titkos, csendes, óvatos, nyugtató, túláradó, akaratos,  boldog, megtisztító, … szeretet? Egy önzetlen, vagy önző szeretet? Egy anyai vagy atyai, … szeretet? Avagy egyben mind, csak mindig változó, mindig a Te akarod, vágyad, elképzelésed, hited szerinti szeretet?

Önmagad szeretete
Mi mindannyian keressük a járt utakat, a bevált technikákat, mert biztonságosabbnak hisszük, garanciákat várunk tőle és közben elveszítjük a lényeget: az életünkegyediségét”. Az igazság az, hogy soha nincs univerzális „franchise”, nem létezik mindenkinél ugyanolyan jól működő módszer,  a  „titkos összetevő” önmagadnak tényleg mindig Te leszel .
A megnyugvás, a megbékélés első lépése önmagunk elfogadása, szeretete. E nélkül nehéz lenne tovább lépni. Önmagadat akkor szereted leginkább, ha mered a saját utadat járni. Tudni nem tudod, ez nem egy ismert út, csak keresed, kutatod, próbálgatod. Ez adja a felfedezés örömét, szabadságát, a nehézségeivel, a hibáival, a sikertelenségeivel és a kudarcaival együtt.
Ne félj ezektől, mert pont ezekkel együtt lesz ez az út a sajátod! Pont ettől a Tiéd. Merj örülni és szeresd a saját boldogságod!

Más szeretete
A saját útját mindenkinek Magának kell járnia. Ezért ne terheld rá saját magadat a másikra, hagyd meg az Ő szabad akaratát is! Hagyd meg Neki is az ő boldogságát! Szeretni is úgy szeress mást, ahogy Neki jó! Merítsen ő annyit a Te szeretetedből, amennyire Neki szüksége van! Engedd meg Neki is a felfedezés, a választás és a döntés szabadságát! Hagyd meg Neki is a saját „titkos összetevőjét”!
Ne Te akard, csak hagyd , csak engedd meg … Ha ez kölcsönös, akkor jó lesz a kapcsolat és tartós!

A kutya szeretete
A recept itt sem lesz más! A kutyától kötődést, barátságot, vonzódást, feltétlen szeretet is kaphatsz. Igen, a kutya szeretete tud feltétlen, kérdés nélküli lenni, Tőle ezt valóban ajándékba kaphatod. Ő képes rá!
Csak vigyázz, ne erőltesd rá a Te saját szeretetedet és ne követeld Tőle a sajátját! Csak engedd meg, hogy szeressen és engedd, hogy vegyen a Te szeretetedből, a saját igénye és kedve szerint.
Mert minden kutyát másképpen kell szeretni, a szeretet mértékének és kifejezésének a módja mindig más és más. Ezt is a kutya egyéniségéhez, egyediségéhez kell illeszteni!
A kutyát igazából akkor szereted, amikor már nem önmagadat keresed benne, mert az irányításnál sokkal, de sokkal mélyebb kapcsolatra vágysz.
Az igazi vezérség az, mikor tényleg merjük elengedni az irányítás igen naiv „illúzióját”!

A szeretet példamutatása
Ha valóba őszinte a szeretetünk, akkor hagyni kell a kutyát olyannak, amilyen. Meg fogod tapasztalni, hogy pont abban az irányba változik majd, amerre szeretnéd, csak hagyni kell időt, nem szabad siettetni a változást.
A türelem nem tétlenség, tedd a dolgod, éld az életed, tartsd be a saját szabályait, végezd a napi funkcióid kellő kitartással, erővel, alázattal, örömmel, nyugalommal, legyél az élettel szemben Te is bizakodó, szerető és elfogadó.
Mert ugye a nevelés legjobb eszköze a példamutatás. Ha ez benned sincs meg, akkor állj meg! és adj magadnak időt. Aztán hagyd, hogy a kutya felismerje benned ezeket az értékeket, képes rá! Ha úgy érzed, hogy nem ismerte még fel, akkor állj meg ismét és adj Neki is időt! Meglátod magától igazodni fog hozzád.
A szeretet a legerősebb érzés, szeretni a szíveddel szeretsz, ez a legerősebb és legérzékenyebb érzékszerved. Csak használnod kell. Hisz a szeretet teljes érzését csak akkor nyerheted el, ha más boldogsága számodra valódi örömöt okoz.

A szeretet és a hála
Egy kutya pedig elég türelmes lesz hozzád, Ő megvárja, hogy megtaláld a saját válaszaidat. A kutyával való kapcsolatunk, vele való érintkezésünk minden egyes pillanata erre Neked egy lehetőség, ezért hatalmas hálával tartozunk.
Hálád pedig csak az lehet, ha számára is hagyod, hogy megtalálja a saját maga útját. Engedd meg Neki, bízz Benne, támogasd Őt, szurkolj Neki!
Ha kitartó vagy ebben, akkor Ő is biztos rátalál a helyes útra, és egy harmonikus kapcsolatban mindig kivirágzik a kölcsönös engedelmesség.

Hogyan szeresd a saját kutyádat?
A szeretet egy érzés, így mint a többi, ahogy jön, úgy megy is. Ezt nem lehet a múltban, vagy a jövőben élni. Csak a jelenben élheted! Hogy melyik érzésnek adsz teret, azt minden pillanatban eldöntheted. Döntesz most újra és újra, folyamatosan. A szeretetnek is minden pillanatban újra kell születnie, és az sem baj, ha minden pillanatban kicsit más.
Hogy hogyan szeresd a saját kutyádat, azt nem tudjuk, nem is tudhatjuk. Senki sem tudhatja ezt rajtad kívül. A Te esélyed, lehetőséged, hogy választ találj erre a kérdésre. Mi csak szurkolni, lelkesíteni, támogatni tudunk ebben Téged is. Azt kívánjuk Neked, hogy mindig érezd magad jól a kutyáddal.
Bízunk abban, hogy Neked is sikerül! Hisszük, hogy rátalálsz Te is a kívánt útra, mert számunkra is nagy öröm lenne, ha Neked is boldogságot hozna ez az érzés!

Vajon mindez ennyire bonyolult?
Nem, dehogy, hisz a szeretet egyetlen titka, hogy nem érteni kell, bőven elég „csak” átengedni magunkat a tiszta érzésnek, ez pedig számunkra valóban „örömhír”!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58