"Rend a lelke mindennek " ...

Num:50 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
30 dec 2018

minden jog fenntatva

- ... a kutyaképzés aranyszabálya -

Egy jó kapcsolatot nem csak kezdeményezni célszerű, hanem működtetni is érdemes! Tény, hogy a viszony csak akkor lesz valóban tartós, ha ennek személyes megélése, átérzése nem csak egy gyorsan eltűnő, pillanatnyi illúzió, hanem rendszeresen ismétlődő tapasztalat.

Íme a kulcsszó, egy közösség számára létszükséges tényező: a rendszeresség. Mert az együttélő kapcsolathoz szükséges egy kölcsönösen elfogadott rend, ami mindenkinek, érzékelhető, felismerhető, követhető!

Feltétele a működésének a ritmusosan ismétlődő megerősítés!

Múlhat az idő, változhat a hely, megújulhatnak a szerepek, az élet mindig változik. Egy mondat azonban soha sem fog átíródni az életben: „rend a lelke mindennek”!

Még a nyugalomnak is ez a titka, mert csak a rendben érzi otthon magát! A békének nincs ugyanis párja, a kölcsönös szeretetnek pedig csak az együttes tisztelet! Ezek újra és újra megerősítést kell, hogy kapjanak.

A rendszer nem csak egy korlát, hanem egy kapaszkodó,

amely a közös életben a közös előrejutás segédeszköze!

Ha van hozzá kedved, tegyél rendet a rendetlenségben! Alkoss rendszert a rendet nélkülöző életedben! Elsőként önmagadban, a szívedben és a fejedben! Így neked is lesz értelmes és érzelmekben gazdag életed! Ha félsz a változástól, akkor maradj a káoszban egyedül! Ha pedig rendet teremtettél magadban, akkor rendezd el mással is a dolgodat!  Egy működő rendszert senki nem önmagának teremt meg egyedül, inkább a társaság miatt.

A közös élethez kell egy keret, ami egyben tart és kell egy vezérlő elv, ami ehhez az erős kapocs. Az összetartozás őszinte, önzetlen érzése az igazi "drive", a vezérlő ösztön a belülről hajtó motiváció. A stabil rendszer viszont az, ami ennek kijelöli a teret, a közös életnek helyet ad, megmutatja az önként vállalt határokat, így segít rendezni a viszonyt köztetek. Ezekkel még az eltérő dolgokat is össze lehet egymásba könnyen illeszteni!

Hisz' egységben tartják a békés együttélés lehetséges céljait, elveit, működési szabályait.

Türelmesen mindenkinek meg lehet találni ebben a maga feladatát, szerepét és helyét is! 

De ezt már nem elég csak a zseninek kigondolni, ezt mindenki számára érthetővé, láthatóvá, érzékelhetővé, tapasztalhatóvá és követhetővé is kell tenni. Rendezni kell a dolgokat, mert elkerülhetetlen feltétele a társas kapcsolatnak a mértékadó, következetes, megkövetelt, de egyszerűen betatartható, mindenki számára elfogadható, megfontolt, végiggondolt, letisztult, igazságos szabályalkotás. A nyugodt életnek is megvan az egyszerű titka:

Időrend - házirend,

viselkedési minták - elvárások,

tiltó - engedő szabályok,

cselekvésekben gátlás - feloldás,

behívás - elengedés, eszközben húzás - eresztés,

felelősségteljes munka - örömteli szórakozás!

Egy kiegyensúlyozott rendszerbe rendezett élet,

ez a működő társas lét ütemes ritmusa.

No, így már a lelkünk is rendben van ugye? Te is nyugodj ebbe csak bele!

Ebben elöl jár a példamutató, a többi csak utánzással tanulja ezt. A kapcsolat tényleges működőképességét, a valós hasznát, a tapasztalható előnyeit pont az ő példás hitében és magatartásában látja, érzi és érti meg mindenki más. Ha ez nincs meg, akkor az egész rendszer csak porhintés és teljesen hiteltelen.

Fontos ebben a megszokás és a rituálé, ehhez kell a sok gyakorlat, ez pedig -a közösségért végzett feladatában- mindenkinek csak a segítségére lehet. Ismétlés újra és újra ez a repetíció lényege.

Végezni kell lelkiismeretesen minden nap, hogy elérje a célját: az elfogadást.

A szorgalom és kitartás nyugodtan használható tényező.

De a rend soha sem önmagáért létezik, hanem csak élteti a társas kapcsolatot! A rendszer mindenkiért kell, hogy legyen! A rendszer ugyanis a legalázatosabb szolgáltató, a közösség ebben találja meg a legnagyobb alázatot! Ha ez nincs így, akkor az igazság szerint felesleges. Ha már nem szolgálja a teljes közösséget, akkor már változtatni kell rajta!

El ne feledjük, hogy van még egy nagyon fontos dolog:

a rendszerhez önmaghoz érzelemmel kötődni soha nem szabad!

Ugyanis nem szeretni, nem utálni kell a rendszert, hanem csak a céljaiért működtetni. Ha pedig változtatnod kell rajta, azt a közösség érdekében rugalmasan lehet, de ha csak saját magadért tennéd ezt, akkor a rendszer rugalmatlanul merev.

Ha Neked kell változnod, alkalmazkodnod, cselekedned mindezért, tedd meg bátran! Légy szorgalmas cselekvő! De egyre vigyázz: A lelked nyugalmát senki kedvéért el ne veszítsd,

mert a Te lelked örök rendben csak a nyugalomban lehet!

Végül, amit tudni akarsz: vajon a kutyaképzésnek is létezik már aranyszabálya?

A mi válaszunk: természetesen igen! Egyszerűen szól és nagyon könnyen követhető:

A kutyaképzésben nem kell állandóan mindent teljesen megérteni!

Inkább csinálni kell akkor, amikor csak lehet!

A mi tanácsunk ehhez csak annyi, hogy ezt "hogyan" lehet csinálni:

Engedj meg magadnak egyetlen egy dolgot:

Ha rossz a kedved, akkor soha ne nyúlj kutyához, de

ha egyszer belekezdtél,

akkor játszd is végig jókedvűen!

Ha ezt megfogadod, akkor biztos, hogy a kutya képzésekor

a fejed józan marad és a békés rend a Te lelkedben meg is terem!

Köszönjük a figyelmedet!

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58