"Családi terápia "- segítő társ a kutya

Num:57 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
10 ápr 2019

minden jog fenntatva

szociális kutyaiskola a családban

ajánljuk ezt a cikket az anyáknak, meg az összes családnak, különösen, ha van egy gyerek

Minden megkeresésnél, még képzés elkezdése előtt mi szintfelmérést tartunk. Okkal és nem véletlenül. Általában kérdéseket teszünk fel: Mi az egyedi probléma? Mi az egyéni igény?

Mi az egyéni nevelési, képzési, tartási cél?

És legfőképpen: A kutyával a családban ki foglalkozik?

Miért? Nagyon egyszerűen, mert pont ez a lényeg!

Oka van ennek, csak ezt nem mindenki érti meg.

Létezik olyan szemlélet, hogy az a legjobb, ha a kutya egy másik kutyától tanul. Mondván: oldják csak meg a helyzetet és problémát önmaguk. Persze a kutyának jó, ha bevésődik "a természet törvénye", ismeri a fajtakommunikációt, vagy csak "játszik" fajtatársakkal. Kergetőzik, rohangál, ugrál és néha ezt-azt letarol. Ám minket az is érdekel, hogy a kutya tudja azt is: Hogyan kell viselkedni otthon a családban? Mik a családi szabályok? Mik az otthoni korlátok, határok? Mik a családi szerepek? Mik az otthoni feladatok? Mit is jelent a kutyának egy família szolgálata? És talán nem nagy baj, ha ezt a Gazdi maga tanítja meg.

Van, aki úgy gondolja, hogy egy kutyaiskola csak egy jó "buli", egy "party", egy laza és vicces szórakozó hely, egy felügyelt játszótér, ahol a kutyák "bandáznak", vagy együtt szórakoznak csak. Persze jó dolog a "gőzkiengedés", ha a kutyák is jól érzik egymás közt magukat, de talán az sem nagy baj, ha a Gazdi az, aki játékosan nevel és a kutyával örömmel foglalkozik is. Ami szerintünk igazán jó az, ha a családi kutyát az ember tudatosan tanítja és neveli.

Hogyan? Rávezetéssel és ráneveléssel. Olyan egyéni célra, szerepre, feladatra, cselekvésre, ami szükséges, fontos és hasznos. Így a kutya a családban valóban nélkülözhetetlen tag lehet. Ő bármiben szívesen segít, csak fel kell ébreszteni benne az együttműködésre való belső hajlamot. Persze sokszor az oktató, a nevelő "személyisége" sem mellékes, mert nagyon fontos lehet a tekintet, a figyelem, a hangsúly, a beszéd, azaz a természetes pedagógia, no meg a türelem. Sőt talán a legjobb megoldásokban még a Gazdi "emberiessége" is megtalálható.

A kutyaoktatási módszerek, a képzési folyamatok, az alkalmazott eszközök, sőt még a tanító személye is mind legfőképpen egy célt szolgálnak, ez pedig az elvégzendő funkció. A kutya feladata áll az oktatás és nevelés célkeresztjében, mert ez lesz számára a meghatározó. Csak ki kell találni kreatívan, hogy az ember „szolgálatára” minden nap miben is lehet. pl: behozhatja az újságot, viheti a boltba a kosarat, felhozhatja szatyorban a pizzát,  nyithatja a szobaajtót, felkapcsolhatja a villanyt,  kezedbe adja a távirányítót, feladhatja a leejtett kulcscsomót, elteszi a kosárba a szennyest, vagy növeli a személyes biztonságérzetet, megtestesíti a társas létet, stb… Ezért egy funkcióra nevelt családi kutyába való befektetés hihetetlenül értékes lehet. Mert e nélkül elviselni egy napot talán számára is "embertelenül" nehéz lehet.

A nagyszerű igazság, amit sokan nem ismernek - így inkább másra bízzák a kutya "személyiségének" a formálását- az az, hogy a kutya tanításának, nevelésének van egy különlegessége, egy "misztikuma". Amivel talán pont a legnagyobb családi problémát oldhatja meg az eb. Szerencsére ez ma már senki előtt nem titok:

A kívánt mozdulat, cselekvési sor, tevékenység, amit begyakoroltatunk sokszor fizikai segítséget nyújthat nekünk. De ezek mellett a családi kutya segíthet még megélni az érzelmeket is! Ez pedig egy ember számára különleges dolog. Bizony, el se képzelnéd, hogy egy családi kutya mennyire együttérző is lehet. Az érzelmek megélése fontos minden érző lénynek: kutyának és embernek egyaránt, persze legfőképpen egy gátlásos egyednek nagyon varázslatos. És bizony néha van úgy, hogy a kutyának jut a "családi terápiában" a "támogató partner" szerep.

 

 

A vezető, irányító szerepkör tanulása, kipróbálása, fejlesztése is sokszor kívánatos. De a önbizalom, a bátorság erősítéséhez néha kell egy megfelelő, követő egyed. Szerencse, ha van otthon egy családi kutya, mert neki ez is biztos menni fog. Egy családi kutya kiváló famulus, jó segéderő. Neki az ösztöneibe van bekódolva ez. És az a titok, hogy pont akkor boldog, ha van otthon valaki, aki minden nap igényli is tőle ezt!

Most figyelj! Nyugodtan nézz körül a családban és csak vedd észre, ha van erre épp egy gyerek! Talán hasznos lehet, ha a kutyával pont ő foglalkozik! Egy családi kutya hálásan szolgál egy életen át, még akkor is, ha ezt minden nap -játékosan- "segítő társként" teszi is.

Persze jó, ha tudatosan neveli erre otthon a család, mert a családi eb tanításához kell egy "szociális kutyaiskola".

Éljétek meg együtt a családi élményeket!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58