"Joga van tudni "- a kutyatanítás kötelezettsége

Num:59 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
24 feb 2019

minden jog fenntatva

ajánljuk ezt a cikket az összes társas egységben gondolkodó kutyatartónak

Keressük ma együtt a kutyatanítási stílust, -irányzatot, -jelleget!

Minden kutya eltérő idegi terhelhetőséggel, sajátos külső-belső tulajdonságokkal és képességekkel rendelkező lény. Ahhoz, hogy közösségben sikeresen éljen a saját képességeihez mérten, differenciáltan, "egyénre" szabottan tanítani kell!

Szocializáció! (Itt) a kulcsszó, halljuk sokszor ezt a kölyökkutyánál. De mit is takar, mert ugye a kutya ebben kellene, hogy megtanulja a társas élet alapjait. Fontos a kutyát szoktatni a külső környezeti ingerekhez, a fajtatársakhoz és ugyanolyan fontos átadni neki a családi közösség életének általánosan elfogadott viselkedési normáit, magatartási szabályait is. A közösségi szociális viselkedés formálása bizony az ember által irányított dolog.

Viszonyrendezés! (Itt) mondják sokszor, de vajon ezt ki rendezi? Nem hasztalan dolog a fajtatársi játékban kialakuló sorrend, de ez a gazdával még nem alakítja ki otthon a jó viszonyt. Pedig kell, hogy egy értelmes vezér legyen "az ingerek legfőbb ura"(1), mert néha egy veszélyes helyzetből csak emberi segítséggel van sikeres kimenet.

A szociális tanulás! (itt) az az igazán varázslatos dolog, mert ezzel lehet egy problémát hatékonyan megoldani, vagy egy viselkedési mintát könnyen betanítani. A kutya figyel és tanul, könnyen átveszi majd ezeket. A demonstráció (Itt) ebben a nagy segítség, melyben különösen hasznos lehet a segítő ember szerep.

A családi kutya számára nincs jobb egy nyugodt gazdánál, mert ez számára biztonságot jelent! Egy jó szülő a "gyereket" a családi értékekre és szokásokra neveli. És ahogy csináljuk abban van egy kis féltés, egy kis szeretet, egy kis önzetlenség, egy kis alázat is. A családi kutya szinte bármire kreatívan tanítható. A feladatok tárháza szinte végtelen, csak ne legyen ebben akadályozó tényező a kényelem.

Mi szeretjük a családi stílust, a szociális irányzatot, a közösségi jelleget. Nekünk egy kapcsolatban az igazi értéket pont a hozzáadott szociális attitűd, a szeretetteljes engedelem adja meg.

Egy családi kutya tenni akar a közösségért, melyben él. Ezért joga van tudni, hogy mi a saját dolga, mi a személyes feladat! Pont az a jó, ha érti, hogy e nélkül nincs betevő falat! És a gazdit terheli ez a kötelem, mert ha nincs napi foglalkozás, akkor könnyen oda lehet a nyugalom és a fegyelem.

A társas együttélés lényege, hogy a cselekvések végrehajtsában van együttműködés. Soha ne felejtsd el, hogy a kedvenced az ideje legnagyobb részében otthon, a családban él. Ezért különösen fontos, hogy Te adj neki napi feladatot, hasznos funkciót és utána játsz is vele egy kicsit személyesen. Mert Te vagy az, aki minden nap egy kutyát etet, gondoz, nevel és tanít!

Amit pedig soha ne sajnálj erre, az a közösen eltöltött idő,

amihez legyen mindig meg a kellő türelem.

 

Hálásan köszönjük a figyelmedet.

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58