"Egy „klikk”-ben Veled "- játék az élet

Num:61 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
13 máj 2019

minden jog fenntatva

ajánljuk ezt a cikket minden kutyával játszó gazdának

Vannak, akik nem kedvelik a rövid pórázt, mert gátol, kényszerít, visszatart. Szerintünk meg fontos információkat közvetít, ezért kiváló kommunikációs út, egy hasznos érzelmi híd. Tény, hogy - szó nélkül - a póráz minden érzést közvetít. Talán köztudott, hogy egy kutya szavakban nem nagyon beszél. Bármit is akar velünk közölni, csak ezt tudja mondani: „vau”.

Egy kölyöknek- a táplálék mellett- a játék az egyik legfontosabb dolog.  Ez elkezdődik már elég korán és jó, ha minél több hétig tart. A szülők és a testvérek mind kiváló játszó partnerek és a játékos nevelésben sokszor még váltogatható is a szerep. Egy alom a kutya számára mindig biztonságos terep.

A fiatal kutyák fajtatársi játéka sem elhanyagolható dolog. A szocializáció fontos része ez, ami segíti kialakítani a társas kapcsolatokat. Egy kis birkózás, egy kis kergetőzés, egy kis adok-kapok mindig hasznos és örömteli időtöltésnek bizonyul. Ez különösen akkor remek, ha a csoportos játékot a kutya nagyon élvezi és tanul is belőle egy kicsit.

Idősebb kutya is van, hogy szívesen játszik egy kicsit szocializált társsal. Jó ha van erre egy bekerített kutyafuttató. De a gazdátlan ebek az utcán inkább vándorló utat járnak és nem kifejezetten nagy igényük ez az unaloműző társas passzió.

Van azonban egy játék, ami egy családi kutyának mindennél fontosabb. Az emberrel eltöltött játékidő otthon a legértékesebb!  Az is igaz, hogy ezt is lehet sokféleképpen művelni. A szándék, a tartalom, a mód, a mérték ebben is változatos dolog. Van, hogy kötött, irányított, nevelő … és van, hogy mindenki számára teljesen nyitott.

Egy szabad játéknak sokkal nagyobb jelentősége van annál, mint azt sokan gondolnák most. Tény, hogy mit – kivel – hogyan - mennyit játszik, az a kutya életének minősége szempontjából egy falkában meghatározó.

Játék az élet, mert a kutyát ez élteti! Segít az unalom elűzésében, a mozgás elvégzésében, a gátlások feloldásában, az érzelmek megélésében, az információk feldolgozásában, … és egyben a kötődésre is lehetőséget biztosít.

Egy családi kutya kapcsolatra vágyik. Egy szelíd pillantásra, egy kedves hangra, egy simogató érintésre, számára ez a szociális jutalmazás. Mi ebben a lényeg? Nagyon figyelj! Itt kapod: A feloldó játékhoz soha nem egy merev eszköz kell, hanem egy rugalmas játszótárs.

Egy kutyának pont az a megerősítő jutalom, hogy a játék során
egy „klikk”-ben lehet Veled!

Ha ez után pórázra veszed és rád néz, kérdezd csak meg Tőle, hogy kit lát? És amit mondani fog, azt az egy szót Te biztosan érteni is fogod! Hidd el, hogy a kutya tudja, hogy ennél többet mondania teljesen felesleges, mert amit érez, pont az a fantasztikus dolog.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58