"Futtató helyett" - tuti biztos tipp a szorongás oldásához

Num:63 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
04 júl 2019

minden jog fenntatva

ajánljuk ezt a cikket ha van szorongás, gátlás, elfojtott érzelem

Nem mindenki szereti a futtatót. Okkal, nem véletlenül. Sok kutya nagyon rámenős és állandóan nyomul. Elég csak egy „nagyfőnök”, aki osztja a lapot. A kicsiknek meg nem marad hely, ahol félelem nélkül játszhatnának egy nagyot. Persze az is igaz, hogy ezt alapvetően nem csak a méret vagy csak a kor határozhatja meg. Hanem a temperamentum, a karakter, a felvett szokás, no meg az „okos” gazdi, aki mindig ráhagy mindent a kutyára, mondván: „szerinte így a helyes”! De az az igazság, hogy a másik kutya ettől még nem biztos, hogy jól fogja érezni magát. Sőt lehet, hogy pont ettől csak még jobban fél, szorong.

A természet rendje valóban konok: „az erős öli a gyengét”, vagy csak kihasználja, ahol csak lehet. Ismerjük mi mind, ezt a logikát, magyarázni ezt teljesen felesleges. Csakhogy a kutyát nem a "természet" hozta létre, ezt felejtik el sokan! Így a kutya fajra nem nagyon hatott a természetes szelekció. Mivel nem az evolúció során fejlődött ki szabadon, hanem az ember az, aki teremtette magának, ezért is alakult ki a "familiaris" viselkedés ennyire nagyon.

A játék tényleg hasznos és fontos is. Akár tanulhat is belőle a kutya, akár még oldhatja is a gátlásokat és a szorongásokat. Az érzelmek megélése az ebre különösen jó hatással is lehet, főleg akkor ha a játék során van néha egy kis szünet. Ha megvan a felismerés, hogy a játékban nem bánt igazán senki és nincs valós veszély. Akkor a tanulás mellett még a szórakozásra is lehet elég nagy esély.

A kölyök kutyák fajtatársi játéka nagyon vidám dolog. Pörögnek-forognak, ugrándoznak-kergetőznek, esnek-kelnek, lökdösődnek-csipkelődnek egy kicsit. Mértékkel és határral, mert „mindent bármi áron” itt se szabad. Ha valamelyik túl pörgős, túl rámenős, túl vehemens, vagy túl agresszív, nincs jó helyen még az önkontroll, akkor jöhet a játékszünet.

Felnőtt kutyáknál sincs ez másként. Ki kell jelölni észszerű határokat. A kutyák általában szívesen mókáznak egymással egy kicsit és közben rendezik is egymással gyorsan a viszonyokat. A fontos hogy legyünk mindig résen, mert ha ez nem jön össze a kutyáknak a csoportos játék közben, akkor könnyen komoly harcban oldják meg a dolgokat. Tudomásul kell venni, hogy sajnos a kisebb-nagyobb sérülés esélye ebben mindig –minden kétség nélkül- benne van. Még akkor is, ha van hozzá közben -segítségként- szakértői felügyelet. Mert hát ugye pontosan előre látni mindig mindent nem igazán lehet senkinek.

A gazdival a játék a kutya számára a legértékesebb dolog. Egyrészt együtt lehetünk, ami jót tesz eleve egy kapcsolatnak, mivel megerősítheti azt. Másrészt fontos viselkedési mintákat taníthatunk a kedvencünknek benne, ami formálhatja a magatartását és segítheti a mindennapos boldogulását is. Harmadrészt, ami még szerepet kaphat ebben a közös játékban az az egyedi oldás is. A gátlások, a szorongások, az elfojtott érzelmek remek feloldására, akár teljes csökkentésére szolgálhat. Méghozzá egyszerűen, rövid idő alatt, különleges mértékben, egyedi módon, pótolhatatlanul. Egy finom simogatással ilyenkor a hangulat könnyen javul.

Egy valódi feloldó játék ugyanis irányítás nélküli!

Nincs benne semmilyen külső elvárás, nincs benne semmilyen mutatott irány, nincs benne semmilyen jutalmazó akarat, nincs benne semmilyen motivációs szándék, nincs benne semmilyen megfelelési kényszer. Csakis belülről fakadó, ösztönös indíttatású igény. Ebben a kutyának csaknem teljes szabadsága van. Ebben nincs számára semmilyen veszély, és nincs benne a sérülésnek még a legkisebb esélye sem!

A gazdival a játék teljesen félelem nélküli!

A kutya, sőt még bizony az ember számára is csak örömteli! Ezért a napi programot érdemes ezzel is kiegészíteni. És talán az sem baj, ha ez naponta esetleg többszöri.

Ha időhiány, vagy más ok miatt nem juttok el egy nap a futtatóig és  a napi sétáltatás során az eb már „ürített” és már találkozhatott más kutyával is, akit „megszagolhatott”, csak ne felejtsd el addig a következetes pórázhasználatot. Utána a feloldó játékot nyugodt szívvel - akár még otthon is- simán Te vele közösen szabadon lejátszhatod. Ha csak pár perced van erre, az is fontos.  Mert bizony már ez is sokat segíthet mindenkinek!


Csak egy "tipp" a végére: Ha már jól elfáradtatok a közös mókázásban és már mindenki jól „kinevette” magát, akkor csak egyetlen dolog hiányzik a teljes nyugalomhoz, ez pedig egy kis közös „semmittevés”. Teljesen biztos lehetsz abban, hogy ez az oldáshoz a legtutibb dolog! Miért? Próbáld ki egyszer együtt a kutyáddal és majd ha Te is megérzed, akkor majd ezt is megtudod.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58