Egyszerű felismerés - valós életveszély

Num:65 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
17 jún 2019

minden jog fenntatva

ajánljuk ezt a cikket minden kutyát tanító gazdának

Tanítani kutyát sokféle módon lehet. Már régóta együtt él az emberrel, így van erre bőven recept. Ezen a területen se hiányoznak a különböző divatok és irányzatok. Hogy ezekből Te melyiket választod? No, leginkább ez határozza meg a kutyával a személyes kapcsolatot!

Itt is léteznek márkák, logok és védjegyek. Melyben mindig van néha saját, néha meg "átvett" tartalom és hasonló "szószínezet". Azt, hogy melyik valós és melyik hamis soha nem csak egy gondolat dönti el. Amit hallasz, vagy látsz sokszor csak tudatosan becsap, így jobb ha ezt a fontos döntést nem egyedül a fej hozza meg.

Lényeges kérdés, hogy melyik mögött van valódi tartalom? Hogy melyikben van igazi érték? De ezt nem a szem és nem a fül mutatja meg. Mert a szemed néha nem azt látja, ami a lényeg, hanem csak tükrözve mutatja a képeket. A füled sem azt hallja sokszor, ami valóban fontos, mert csak kattogva ismétli a hangokat.

Ha biztosan jól akarsz választani, akkor egy dolgot mi javaslunk Neked:

Egy pillanatra állj meg! Tárd ki őszintén és szabadon a szívedet! Mert csak a szív az, ami megérzi a valós lényeget. Az érző szív pedig azonnal megmutatja, hogy a központi érzés melyik lehet. És ez az érzés majd lesöpri az összes gondolati felesleget.

Tudd Te is: mindig az emóció vezérli az összes cselekvésedet.

Az a szerencse, hogy ebben is van szabad választás és szabad akarat. Persze az is igaz, hogy néha jól jön hozzá egy kis intelligencia. Döntést tudni kell hozni! Erre képesnek kell lenni minden egyes döntő pillanatban. Ha ez nem megy, akkor azonnal meg kell állni, hogy ezt tőlünk más észrevétlenül át ne vegye. Néha jobb csak kifordulni és szó nélkül más irányba menni, mert vitatkozni mással teljesen felesleges. Lehet, hogy a közömbösség nem érdem, de szerencsére Te azt is eldöntheted, hogy kivel legyen meg az empátia!

Sokszor lehet bonyolítani a dolgokat, de nem érdemes. Mindig az egyszerű felismerésben találod meg a lényeget! A tanításban sincs ez másképp! Ebben a tudatlanság biztos, hogy nem szakmai erény, a szándékosság pedig etikátlan dolog. Csak figyelj egy kicsit!
Itt egy egyszerű eset:

Ha a kutyák az iskolában szabadon vannak -póráz nélkül-, akkor csoportosan szaladgálnak, egymást kergetik. Van, hogy csak "játszva" dominálják egymást, vagy egymást "szelíden" fegyelmezik. És van, hogy egyik épp úgy fut, rohan, menekül, hogy egy másik már zsákmányként űzi őt. Ez teljesen ösztönös cselekvés! Így ezt kitörölni egy felnőtt kutyából soha nem lehet! Minden egyednél bárhol és bármikor felszínre törhet kétségtelen! De ez a gyilkos agresszió már nem "csak játék " dolog! Sajnos akár pusztító végkimenetele is lehet.

Tény, hogy ez egy másik kutya számára

tényleges fizikai sérülés, valós életveszély is lehet!

Ez akár a kutya maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását is okozhatja!

Ki lehet ezért a felelős? Az ember, vagy a kutya? (Btk. 244.§. )

Ezért különösen nagy streszként éliheti meg, amit nem dolgoz fel könnyen minden egyed. Ezt teljesen ráhagyni, vagy erre csak rálegyinteni súlyos felelőtlenség! Kutyát tanítani ilyen körülmények között nem lenne szabad senkinek! Ezt indokolt gátolni, megakadályozni, illetve kivédeni, elhárítani, amit csak a Gazdival közösen lehet. Akár egy lelkiismeretes szakember segítségével, aktív részvételével, mert az élet védelme felelős irányítási feladat!

Akár a saját kutyád ősbizalmát veszítheted el azonnal, ha ilyenkor magára hagyod és a várt segítség tőled ekkor teljesen elmarad! És hát az is nagy igazság, hogy néha pont a segítő kényszer az, ami egy vészhelyzetből élve kimentheti az ebet. Tétovázni ilyenkor egyáltalán nem lehet!

Ha már ezt is higgadtan, sőt nevetve teszed, akkor a kutyádat már Te is nyugodtan pórázon vezetheted! Nekünk egy erős bizalmi híd az, ami pótolhatatlan. Mert pont ez, ami egy biztonságos kapcsolatot tartósan megalapoz.

Ha elég kitartó vagy, akkor idővel a Te kutyád is teljesen együtt fog érezni veled. Mindig az egyszerű technikában van benne a sikeres recept. Mi pont ezért tanítjuk ezt mindenkinek:

"Nyugalmazás" az, mikor adott pillanatban irányítani tudod a saját érzésedet.

Add át Te is ezt valakinek.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58