"Nyugalmazás"- egyszerű tanítási módszer

Num:65 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
17 jún 2019

minden jog fenntatva

ajánljuk ezt a cikket minden kutyát tanító gazdának

Tanítani kutyát sokféle módon lehet. Már régóta együtt él az emberrel, így van erre bőven recept. Ezen a területen se hiányoznak a különböző divatok és irányzatok. Hogy ezekből Te melyiket választod? No, leginkább ez határozza meg a kutyával a személyes kapcsolatot!

Itt is léteznek márkák, logok és védjegyek. Melyben mindig van néha saját, néha meg "átvett" tartalom és hasonló "szószínezet". Azt, hogy melyik valós és melyik hamis soha nem az ész dönti el. Amit hallasz, vagy látsz sokszor csak tudatosan becsap, így jobb ha ezt a fontos döntést nem a fej hozza meg.

Lényeges kérdés, hogy melyik mögött van valódi kincs? Hogy melyikben van igazi érték? Mert a szemed néha nem azt látja, amit valóban kell, helyenként csak tükrözve mutatja a képeket. A füled sem azt hallja sokszor, ami valóban fontos, időnként csak kattogva erősíti a hangokat. Ha így állsz hozzá, akkor biztos nem érted, hogy még a folyamatos fejlődés sem változtatja meg soha a stabil lényeget!

Ha biztosan jól akarsz választani, ha biztosan helyesen akarsz dönteni, akkor mi csak egyetlen egy, rendkívül egyszerű dolgot javaslunk Neked! Ezt Te is bármikor, bárhol nyugodtan alkalmazhatod:

Egy pillanatra állj meg! Csukd be a szemed és a füled! Tárd ki őszintén a szíved! Mert a szív az, ami azonnal megérzi, hogy a központi érzés melyik lehet. Ez az érzés majd lesöpri az összes felesleget, mert mindig az emóció vezérli az összes cselekvésedet.

Az a szerencse, hogy ebben is van szabad választás és szabad akarat. Persze az is igaz, hogy néha jól jön hozzá egy kis intelligencia. Döntést tudni kell hozni! Erre képesnek kell lenni minden egyes döntő pillanatban. Ha ez nem megy, akkor azonnal meg kell állni, hogy ezt tőlünk más észrevétlenül át ne vegye. Néha jobb csak kifordulni és szó nélkül más irányba menni, mert vitatkozni mással teljesen felesleges. Lehet, hogy a közömbösség nem érdem, de szerencsére Te azt is eldöntheted, hogy kivel legyen meg az empátia!

Sokszor lehet bonyolítani a dolgokat, de nem érdemes. Mindig az egyszerűségben találod meg a lényeget! A tanításban sincs ez másképp! Csak figyelj egy kicsit! Itt egy konkrét eset:

Ha a kutyák az iskolában szabadon vannak -póráz nélkül-, akkor csoportosan szaladgálnak, egymást kergetik. Van, hogy egyik pont úgy fut, rohan, menekül, hogy egy másik már épp zsákmányként űzi őt. Ez teljesen ösztönös cselekvés, nem tanult! Ezt kitörölni egy felnőtt kutyából soha nem lehet! Minden egyednél bárhol és bármikor felszínre törhet belülről! Ez az agresszió nem érzelmi alapú, ezért idegileg nem fárad el könnyen tőle a kutya.

Tény, hogy ez egy másik kutya számára valós veszély is lehet! Ezért különösen nagy streszként éliheti meg, amit nem dolgoz fel könnyen minden egyed. Ezt teljesen ráhagyni, vagy erre csak rálegyinteni súlyos felelőtlenség! Tanítani pedig ilyen körülmények között nem nagyon szabad!

Ezt gátolni, megakadályozni, illetve kivédeni, elhárítani csak a Gazdival közösen lehet, mert a falka védelmének irányítása az csakis "Alfa-vezér" feladat. Akár a saját kutyád ősbizalmát veszítheted el azonnal, ha a várt segítség tőled ekkor elmarad! És hát az is tény, hogy néha pont csak a segítő kényszer az, ami egy vészhelyzetből élve kimenthet bármely egyedet. Ha már ezt is higgadtan, sőt nevetve teszed, akkor a kutyádat már Te is nyugodtan pórázon vezetheted! Nekünk egy erős bizalmi híd az, ami pótolhatatlan. Mert pont ez, ami egy biztonságos kapcsolatot tartósan megalapoz.

Ha elég kitartó vagy, akkor idővel a Te kutyád is teljesen együtt fog érezni veled. Ebben pedig az a jó, hogy néha a működő megoldást nem egy cselekvő akarat, hanem csak egy kiváró megengedés teremti meg. Mindig az egyszerű technikában van benne a sikeres recept. Mi pont ezért tanítjuk így mindenkinek:

"Nyugalmazás" az, mikor adott pillanatban

irányítani tudod a saját érzésedet.

Add át Te is ezt valakinek.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58