A kutya tanítása - felelős feladat

Num:65 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
17 jún 2019

minden jog fenntatva

ajánljuk ezt a cikket minden kutyát tanító gazdának

Tanítani kutyát sokféle módon lehet. Már régóta együtt él az emberrel, így van erre bőven recept. Ezen a területen se hiányoznak a különböző divatok és irányzatok. Hogy ezekből Te melyiket választod? No, leginkább ez határozza meg a kutyával

a személyes kapcsolatot!

Itt is léteznek márkák, logok és védjegyek. Melyben mindig van néha saját, néha meg átvett tartalom. Azt, hogy melyik valós és melyik hamis soha nem csak egy reklámüzenet dönti el.

Ha biztosan jól akarsz választani, akkor egy dolgot mi javaslunk Neked: Egy pillanatra állj meg! És figyeld meg a saját, belső érzésedet! Mert pont ez mutatja meg a valós lényeget.

Tudd meg Te is, mindig

az érzés vezérli

az összes cselekvésedet!

Az a szerencse, hogy ebben is van szabad választás. Persze az is igaz, hogy néha jól jön hozzá egy kis intelligencia. Döntést tudni kell hozni! Erre képesnek kell lenni minden egyes fontos pillanatban! Választani pedig az érzések között is önállóan lehet.

Sokszor lehet bonyolítani a dolgokat, de nem érdemes. Olykor az egyszerű felismerésben találod meg valóban a lényeget! A kutya tanításában sincs ez másképp! Csak figyelj, itt egy egyszerű eset:

Ha az idősebb kutyák az iskolában szabadon vannak tanításkor -póráz nélkül-, akkor csoportosan szaladgálnak, rohangálnak, egymást kergetik bármikor. Van, hogy csak játszva kergetik egymást felszabadultan és örömtelien. Persze van olyan is, hogy közben egymást szelíden szaladgálva fegyelmezik, mert hát kijár néha egymás közt kényszerűen egy kis tisztelet. És sajnos előfordulhat az is, hogy az egyik kutya épp úgy fut, rohan, menekül, hogy egy másik eb már erőszakosan pont zsákmányként űzi őt.

Ez teljesen ösztönös! Így ezt kitörölni egy kutyából igazából nem nagyon lehet! De ez már sajnos pusztító agresszió és abszolút nem játékos dolog! Tény, hogy ennek akár tragikus végkimenetele is könnyen lehet. Egy kutya számára ez bármikor

tényleges fizikai sérülés, valós életveszély is lehet!

Így akár a kutya maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását is okozhatja!

(Btk. 244.§. )

Az biztos, hogy egy érzékeny eb ezt különösen nagy streszként élheti meg, amit nem dolgoz fel könnyen és gyorsan minden egyed. Ezt teljesen ráhagyni, vagy könnyelműen rálegyinteni, esetleg csak közömbösen szemlélni súlyos felelőtlenség mindenkitől! Akár a saját kutyád ősbizalmát veszítheted el azonnal, ha ilyen veszélyes helyzetnek szándékosan kiteszed! Ezt tudatosan előidézni pedig teljesen embertelen!

Ezért kutyát tanítani ilyen körülmények között

nem lenne szabad senkinek!

 

Tanításnál ugyanis fontos

a családi környezet.

Egy családi kutyát elvárt viselkedésre nevelni, koncentrált figyelemre felkészíteni kizárólag fokozatos terheléssel, mértékletes szoktatással, segítő támogatással szabad. Ehhez feltétlenül szükséges biztosítani, hogy

a közvetlen életveszély lekisebb esélye se legyen.

Ha tudatosan biztosítva vannak ezek a környezeti feltételek, akkor már könnyen átadhatod a saját érzésedet. Mindig az egyszerű technikában van benne a sikeres recept. Mi pont ezért mondjuk ezt mindenkinek:

Kutyát felelősen tanítani csak nyugodtan lehet!

"Nyugalmazás" az, mikor adott pillanatban irányítani tudod a saját érzésedet.

Add át Te is ezt valakinek.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58