Nyugalmazás alapgyakorlat – türelmes viszonyrendezés

Num:68 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
10 aug 2019

minden jog fenntatva

ajánljuk ezt a cikket minden hozzánk többé-kevésbé hasonló olvasónak

Az ember természetéből fakadóan kíváncsi. Ezért fontos kérdéseket tesz fel. Mi is ezt tesszük most, csak egy kis társas segítséggel. Mert néha az a jó, ha nem egyedül keressük meg ezekre a válaszokat:

Milyen a viszonyunk a kutyával? Hogyan rendezzük ezt vele? Mennyire illik hozzánk? Milyen érzéssel kapcsolódik? Van-e valós értelme ennek a kapcsolatnak? És ebben Én ki vagyok?

A matematika egy értékes tudomány. Miért? Mert kiszámítható! Állítólag ez igen fontos, sőt egyeseknek akár lét kérdés is lehet. Van ebben egy terület, ami nekünk nagyon tetszik: ez a kongruencia. Ez egy reláció, egy viszony. Amit megmutat az pedig az illeszkedés, hogy az mennyire tökéletes. De nem úgy vizsgálja ezt, hogy ki a nagyobb, vagy a kevesebb. Hanem amire figyel az egészen más, az pont a maradék! Mert van, hogy egy viszonyban az teljesen közös is lehet. Persze ebben azt is érteni kell, hogy ez messze nem a kiegészítésről szól, hanem csak és kizárólag az összhangról.

Szerencsére a matek nem a mi pályánk, mert az bizony bonyolult. Nekünk bőven jó a családi kutyázás is, hisz az lényegesen egyszerűbb. Bár igaz, hogy itt is van, mikor pont azt nézzük, hogy egy páros a társas viszonyban milyen kapcsolatban is lehet. Nézzünk egy ilyen hétköznapi esetet: megérkezel haza, belépsz és jön a kutyád, izgatott, esetleg fel is ugrál rád, talán nyüszít, ugat, de nem agresszív! Ebben nincs semmi tisztelet. Sokféleképpen lehet erre reagálni, ez igaz. Ahány ház, annyi szokás! Bármelyik jó lehet, hisz mindenkinek más a természete:

Van, aki kedvesen beszél és megsimogatja egy kicsit. Van, aki a nevét mondja és leülteti. Van, aki határozottan rászól és elzavarja a kutyát. Van, aki nem mond semmit és csak otthagyja magára. Mindegyiknek megvan a maga értelme és hatása! Ez tény. Használja mindenki azt, ami neki bevált! A kutya pedig igazodni fog ehhez. Ha sokszor csinálod, akkor a viselkedés biztosan kiszámítható is lesz. Ebben kétséged egyáltalán ne legyen!

Nekünk is van erre egy kedvenc gyakorlatunk, van ebben bőven saját tapasztalat! Ez is csak egy lehetőség a sok közül, választani pedig mindig szabadon lehet! Kivitelezni sokféleképpen is lehet, van erre bőven variáció.  Lehet csinálni több kutyával egyszerre, idegen kutyával, sőt sokféle helyzetben is. Lehet ebben bőven egyéni kreativitás.

Nem ajánljuk mindenkinek! Te kizárólag akkor használd, ha Neked személyesen is tetszik! Aki nem tud ezzel könnyen azonosulni, vagy nincs erre elég ideje, az jobb, ha vár még vele! Figyelem, ez egy türelmes viszonyrendezés:

Miután beléptünk, nem mondunk semmit, csak mutatjuk magunkat! Nézzünk magunk elé! Csak figyelünk és várunk! Semmivel nem fokozzuk az érzelmeket! Közben mély levegőt veszünk, egy kicsit bent tartjuk, majd kiengedjük lassan és könnyedén. A kutya most csak a lélegzetünket hallja, a halk levegővétel jelezzük, hogy itt vagyunk.

Nem tiltjuk, nem dicsérünk, nem mondjuk a nevét, nem hagyjuk figyelmen kívül és nem hagyjuk magára se. Ki kell várni a megfelelő pillanatot, az elfogadható reakciót!

Csak mutasd meg magad! Hogy Te most itt ki vagy!

Arra figyelj, hogy közben valóban nyugodt legyél! Mert hitelesen csak ez felel meg érzelmi harmóniának.

Türelmesen, nem szabad sajnálni rá az időt! Mert hagyni kell időt, hogy a kutya saját léptékében önmagát fegyelmezze. Most van elég ideje gondolkodni egy kicsit. Ha a kutya leül magától, az már jó. Ha lefekszik bármi féle utasítás és jelzés nélkül, az még ennél is jobb. De ha közben nyugodtan sóhajt is egyet, és ösztönösen le is teszi a fejét, az a lehető legjobb! Pont ekkor engedi el az összes felesleges érzést és irányító akaratot!

A lényeg, hogy amíg a kutya érzelmileg dolgozik, addig az ember pihen. Mikor már elfárad, majd ő is megpihen. Mert ugye mindenkinek jót tesz néha egy kis pihenés. Bár jelen vagyunk, de mégis békén hagyjuk. Tudomást veszünk róla, de mi nem fegyelmezzük. Csak a személyes nyugalmunkat mutatjuk neki, hogy a környezetében pont ezt a nagyon természetes ingert érezze meg. Mi ezt hívjuk „nyugalmazás alapgyakorlatnak”. Ez valóban szükséges dolog!

És miért pont a nyugalom? Mert ez az, ami életben tart. Vicces, mert aki nagyon ideges vagy folyton feszült, az gyorsan megérzi ennek a lényegét. Mert ez pihentető nagyon!

Ha neked ez nem megy így, akkor csak egyetlen egy szót mondj: „Nyugalom!” Többet nem szabad! Ismételgetni sem érdemes nagyon! De az érzés, ami ezt a szót kíséri, az tényleg legyen ugyanez! Ez egy türelemre intő, szeretetteljes fegyelmezés!

A hidegvérű profi ilyenkor szó nélkül elsétál, közönyösen elfogadja a kutya alázatát és megtartja ezt a viszonyt. A mi stílusunk ennél családiasabb. Van, hogy rásimogatunk a családi kedvencre és oldjuk ezzel a mély alázatot. Van, hogy szájába adunk egy játékot. Van, hogy szóban dicsérjük az ebet. Van, hogy kézből jön egy finom falat. És közben mindig mosolígunk egy nagyot. Örül is ennek a kis kedvenc lelke nagyon. Pont úgy, ahogy a miénk szokott.

Mert együtt örülni azt nagyon szeretünk,
ez nekünk egy közös maradék.

Miért? Mert a legjobb barátok között így illő, a legjobb társak között így tökéletes. Nekünk pont így van rendben a viszony. Hisz öröm nélkül senki sem élhet boldog életet.

A szerencse az egészben, hogy a kutya az a fajta lény, aki bárminek tud őszintén örülni. Ezért képes még egy türelmetlen gazdához is szorosan kötődni.

De egy nyugodt létnek van csak igazán valós értelme,
mert egy türelmesen rendezett kapcsolatban létezik tökéletes illeszkedés.

És ebben pont az a jó, hogy egy ilyen kapcsolatban igazán meg is mutathatod saját magad. Mert csak így lehet az élet egy embernek is természetes. Arra figyelj, hogy tényleg az legyél, aki ott legbelül Te vagy. Egy békés pillanatban pedig a fókuszoddal inkább a fényt rögzítsd és ne mindig csak egy sötét tükörbe képzeld bele magad. Ha ez csendben nem megy, akkor nyugodtan hallgass közben egy kis zenét. (pl.: itt)

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58