Legyél több, mint kutyabarát! – alfa mondat családi vezéreknek

Cikk: 69., Dátum: 2019. október 30., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


A kutya mára széles körben szórakoztató téma lett. Ennek mi nagyon örülünk, hiszen így egyre többen foglalkoznak a sokszor méltatlanul háttérbe szoruló hűséges barátunkkal. Viszont ezzel együtt egy érdekes probléma is megjelent, mégpedig az, hogy ez az oly fontos téma sajnos el is „bulvárosodik”. Úgy érezhetjük, hogy már túlságosan sok az információ és sokszor teljesen ellentmondóak a felületes magyarázatok. Jól jönne néha az „ötletbörze” helyett

egy láthatóan működő gyakorlat is.


Itt egy hétköznapi példa: Remek dolog, hogy nagyon sok helyen jött létre már „szabad kutyafuttató”, használják is a kutyások több-kevesebb sikerrel, mert azért vannak bőven benne napi konfliktusok. Pont ezek elkerülésére és rendezésére írják ki a futtatón is a kötött szabályzatot. Ez azonban sokszor a gyakorlatban nem működik megfelelően. Főleg akkor, ha ennek betartása önkéntes és ezt senki nem felügyeli. Ezért nem tanácsos oda belépni bármikor - bárkinek.


Szerencsére találhatunk ma már „felügyelt futtatókat” is, bár itt is láthatunk előre rögzített szabályzatot. Komoly dolgok ezek, ezért tessék csak figyelmesen elolvasni ezeket még a használat előtt! Ne okozzon váratlan meglepetést később egy kellemetlen eset! Nézd csak meg jól, hogy az okozott kárért ki is felel teljesen? Mert, ha már fizetsz ugye egy felügyeletért, akkor tudnod kell, hogy a pénzedért milyen garanciákat is kapsz előzetesen?


A legjobb talán, ha egy „felelős futtatót” találsz, ahol nemcsak a felügyelt kutyák szaladgálnak szabadon, hanem lelkiismeretes irányítást is találsz. Persze helyenként rá lehet hagyni a házi kedvencekre is a dolgokat, de az se nagy baj, ha olykor egy felelős ember adja a konkrét jelzéseket. Van úgy, hogy jót tehet a játékban egy kis pihentető szünet és van úgy, hogy egy kutya végig a pórázon marad.  Persze a játékot erőltetni mindenkivel soha nem szabad.


Honnan lehet felismerni ezek között a különbséget? - mert ugye ez nagyon is létezik. Ezt megválaszolni a legkönnyebb dolog. Összesen két szóban rá lehet mutatni ennek a lényegére, ezt itt most tőlünk láthatod. Íme:

lelkiismeretesség és felelősségvállalás.

Tény: a kutyának többre van szüksége, mint könnyed barátságra!


Neki egy igazi partner kell, aki szerető gondoskodást és határozott iránymutatást is ad.

Családi vezérnek lenni a sűrű hétköznapokban az különösen felelősségteljes feladat. Ezért először is ismételni kell egy alfa mondatot:

Nyugalom, minden rendben van!

Ezzel a mondattal azonnal több leszel egy egyszerű barátnál, mert stabil támaszt nyújthatsz érzelmileg egy pillanat alatt.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek