"Legyél több, mint kutyabarát!" -

- alfa mondat családi vezéreknek

Num:69 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
30 okt 2019

minden jog fenntatva

mély tisztelettel Szotyinak és Kingának, egyben ajánljuk ezt a cikket minden igaz társnak

Mindenki számára érzékelhető jelenség, hogy a kutya mára széles körben szórakoztató téma lett. Ennek mi nagyon örülünk, hiszen így egyre többen foglalkoznak a sokszor méltatlanul háttérbe szoruló hűséges barátunk témakörével. Viszont ezzel együtt egy érdekes probléma is megjelent, mégpedig az, hogy ez az oly fontos téma egyben el is „bulvárosodik”.

Ma már mindenhonnan kapjuk a kért vagy kéretlen tanácsokat. Úgy érezhetjük, hogy már túlságosan sok az információ és sokszor teljesen ellentmondóak a magyarázatok. Ember legyen a talpán, aki ezek olvasása után a témán eligazodik, vagy inkább a hatásukra teljesen elbizonytalanodik. Jól jönne néha az „ötletbörze” helyett egy láthatóan működő gyakorlat is.


Ez van, a felkapott dogok mindig tömegessé válnak, pont a széleskörű érdeklődés miatt. Ma már bármely "életmód" magazin könnyen írhat vaktában „hozzáértő” tanácsokat. Még akkor is, ha épp csak idézi valahonnan a „szakmai” javaslatokat. De soha nem mutatja meg következetes rendbe a dolgokat!  Ezzel sincs nagy gond, csak helyén kell kezelni a különböző mondatokat. Tényleg jó dolog ez:

Legyen csak látható sok kutyás helyen a barátság!

Van, akinek ez a "jelmondata"! Még akkor is, ha igazából ez csak „üzleti szlogen”, de tartalmában nem nagyon érint mély érzelmeket! Egy üzletnek dübörögnie kell, e nélkül nem termelne tömegesen pénzt, bármi is a megcélzott piac.


Egy témával kapcsolatban mindenkinek megvannak a saját elvárásai és egyéni igényei. Nem szabad azt ráerőltetni senkire, hogy túl komolyan is vegye! Azonban azt is fel kell ismerni, hogy ezt a könnyed érintettséget sem érdemes szigorú elvárásnak tekinteni. Mert a funkciója - amiért létrehozták – soha nem ez! De szerencsére azért mindannyian látjuk a különbséget, hisz az is jól érzékelhető!


Itt egy hétköznapi példa: Remek dolog, hogy nagyon sok helyen jött létre már „szabad kutyafuttató”, használják is a kutyások több-kevesebb sikerrel, mert azért vannak bőven benne napi konfliktusok. Pont ezek elkerülésére és rendezésére írják ki a futtatón is a kötött szabályzatot. Ez azonban sokszor a gyakorlatban nem működik megfelelően. Főleg akkor, ha ennek betartása önkéntes és ezt senki nem felügyeli. Ezért nem tanácsos oda belépni bármikor - bárkinek. Csak kérni lehet, de megkövetelni nem a partnerséget egymástól, mert egy „kutyabarát” az bizony sokféle ember lehet.


Szerencsére találhatunk ma már „felügyelt futtatókat” is, bár itt is láthatunk előre rögzített szabályzatot. Komoly dolgok ezek, ezért tessék csak figyelmesen elolvasni ezeket még a használat előtt! Ne okozzon váratlan meglepetést később egy kellemetlen eset! Tudd pontosan, hogy a felügyelet mit is jelent ezen a helyen. Nézd csak meg jól, hogy az okozott kárért ki is felel teljesen? Mert, ha már fizetsz ugye egy felügyeletért, akkor tudnod kell, hogy a pénzedért milyen garanciákat is kapsz előzetesen? Bizony előfordulhat, hogy a kedvencednek pont egy egyedi foglalkozáson okoz sérülést egy "jól" képzett kutya! Persze az igaz, hogy a „barát” jelleg egy kutyásnak sokféle módon is magyarázható lehet.


A legjobb talán, ha egy „felelős futtatót” találsz, ahol nemcsak a felügyelt kutyák szaladgálnak szabadon, hanem lelkiismeretes irányítást is találsz. Persze helyenként rá lehet hagyni a házi kedvencekre is a dolgokat, de az se nagy baj, ha olykor egy felelős ember adja a konkrét jelzéseket. Van úgy, hogy jót tehet a játékban egy kis pihentető szünet és van úgy, hogy egy kutya végig a pórázon marad. Sajnos mindenért nem járhat finom jutalomfalat. Bár mi azt szeretjük igazán, mikor a játékba magunk is beszállhatunk. Így nem az ebet vonjuk ki egyedül a játékból, hanem - pont ellenkezőleg - egy kicsit mi is „hozzátársulunk”.  Így szó nélkül megértethetjük vele, hogy megérkezett a "játszótérre" egy nagyobb egyed és megváltozott ezzel egy kicsit a „csoportdinamika”. Persze a játékot erőltetni mindenkivel soha nem szabad. Az csak akkor jó, ha ahhoz mindenkinek tényleg „barátságos” kedve is van.


Honnan lehet felismerni ezek között a különbséget?- mert ugye ez nagyon is létezik. Ezt megválaszolni a legkönnyebb dolog. Összesen két szóban rá lehet mutatni ennek a lényegére, ezt itt most tőlünk láthatod. Íme:

lelkiismeretesség és felelősségvállalás.

Ezek a releváns tényezők. Ha ez nincs, akkor önmagában bármely dolog csak vicces marad! De szerencsére az ember szórakozni is szeret. Pont ezért olvasgatja olykor a könnyed cikkeket.

Tényleg fontos dolog a barátság, mi ezt elfogadjuk szívesen! Főleg, ha érzékelhető is ez a viszony kölcsönösen és nem terhelik túl egymást soha idegileg a felek. De egy család az már nagyon más eset, itt mélyebbek az érzések és határozottabbak a vállalt szerepek.

Tény: a kutyának egy családban többre van szüksége, mint barátságra!


Neki igaz társ kell, aki szerető gondoskodást és határozott iránymutatást is ad. Csak arra figyelj nagyon, hogy a kellő higgadtság azért mindkettőben meglegyen. És bizony az sem árt, ha van hozzá minden nap egy kis önzetlen szorgalom.

Családi vezérnek lenni a sűrű hétköznapokban az különösen felelősségteljes feladat. Ezért ebben a posztban először is ismételni kell hitelesen egy nagyon fontos mondatot. Tanuld meg Te is, hátha egyszer egy feszült helyzetben, a gyors cselekvés után elmondhatod:

„Nyugalom, nincs semmi baj, minden rendben van!”

Ezzel a mondattal azonnal több leszel egy ingatag barátnál, mert stabil támaszt nyújthatsz érzelmileg egy pillanat alatt. Ha Tőlünk ezt Te is őszintén elfogadod, akkor ezt személyesen meg is érezheted. Mert ezt érezni is, na az már több, mint fantasztikus dolog.

Aki ezt meg tudja adni, annak valóban kijár tőlünk az igazán mély tisztelet!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58