Érzéssel csináld – tudatos gazda és kutya viszony

Num:72 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
01 dec 2019

minden jog fenntatva

ajánljuk ezt a cikket az összes családi "falkatársnak"


Mára valóban szoros és kölcsönösen befolyásoló-, társas kapcsolatban élünk a családi kedvencünkkel és csakis rajtunk múlik, hogy ezt mennyire mélyen éljük meg lelkileg. Persze az igazán érdekes kérdés ebben az, hogy ezt a mély kapcsolatot mire is alapozzuk meg? Mire kerüljön a hangsúly, a fókuszált figyelem? Mert

a viszonyunkat

alapvetően ez határozza majd meg!

Létezik több olyan hagyományos elmélet, mely szerint egy kutyával a viszonyunkat akár a fizikai dominanciára is lehet építeni, melyben akár -megfélemlítően- szerepet kaphat a "testi fegyelmezés" valamilyen formája is:

Gácsi Márta – kutyaiskola: ”a falkavezér tekintélyét nagyrészt határozott fellépésének, fizikai erőfölényének köszönhette ”  …

Korom Gábor – tükör módszer:  „a büntetés fokozatai közül a fizikai fenyítés az egyik legkevésbé ajánlott, de nem tilos”  …

Cesar Millan – kutyapszichológia:  „a kutyának tisztában kell lennie azzal, hogy mi vagyunk a falkavezérek, és ezt mind tudati szinten, mind testi fegyelemben ki kell nyilvánítanunk” …

Tényleg  „komoly dolog” a testi fegyelem, és olykor előfordulhat, hogya fennmaradás” egyetlen esélye is lehet! De vajon az lenne jó, ha csak ez határozná meg a társas kapcsolatunkat és a viszonyunkban erre kerülne a hangsúly, vagy a legfőbb figyelem?

Mindenképp figyelj, hogy ne ez határozza meg a viszonyt, mert abszolút nem kívánatos, ha egy kapcsolatban, ami összetart az

csak a félelem.

Ha szükség is mutatkozna rá, arra mindig figyelj, hogy

ez semmiképpen se legyen aránytalan, eltúlzott vagy rendszeres!

Tudnod kell, hogy nem kívánatos következményeket, kockázatokat és veszélyeket is jelenthet bárkinek. És különösen nem erényes dolog, ha ezt esetenként mással végezteted.

Számunkra létezik egy családi elképzelés is, mely másra helyezi a fókuszt, mert ugye

a kutyával a közös nyelv nem a beszéd, hanem az érzelem”.

/Nyugalmazas - Családi Kutyaiskola/

Az igazság az, hogy egy családi kutyával szemben nem feltétlenül kell „száz százalékban falkavezérnek” lenni, így nem is szükségszerűen kell hozzá a „totális domináns agresszió”. Valamint egy házi kedvencet nem igazán kell egész életében „teljes függőségben” sem tartani úgy, hogy a létezése minden pillanatában csak az ételt adó gazda legyen az „abszolút meghatározó”.

"Sokszor hallani, hogy a kutyának a kemény falkavezér a fontos. Ezek a hiedelmek a farkasok viselkedésének tanulmányozásából erednek, és a kemény munkakutyákat kivéve a kutyák többségére nem igazán érvényesek."

/Csányi Vilmos/

A szerető család az bizony nem mindenkinek egy "kegyetlen szövetség", ami csak az alfákat szolgálja, akiket mindig is a saját önző "egoizmusuk" hajt. És a családi otthon nem is mindenhol az a "szigorú hely", ahol a "kompetencia területek" egy örökkévalóságig "frontvonalként" fixen rögzítettek lennének, mert nem fog rajtuk soha az idő.

Ahogy a családi kutya sem csak egy "egyszerű ösztönlény", akinek a létezése a mi "könyörületes kegyelmünkön” keresztül értelmezhető.

"a kutyáknál már nincsen meg a farkasokra jellemző kíméletlen harc a rangsor első helyéért"

/Csányi Vilmos/

Persze létezhetnek bárhol szilárd határok, de ezek soha nem lebonthatatlan falak, amik megváltoztathatatlanok vagy végérvényesek.

"a kutya-ember vegyes falka sem hasonlít már a farkasfalkára, sokkal közelebb áll egy emberek alkotta csapathoz"

/Csányi Vilmos/

A kapcsolatunk a saját házi kedvencünkkel ma már szociális jellegű, és pont ezért a rendezett viszonyunk is alapvetően érzelmi alapú. Ezért egy kapcsolatban

az otthoni „társkutyával” mindig a

közösen megélt érzés az elsődleges!

„a kutyák érzékenyek arra, mit éreznek mások”
/Brian Hare/

És hogyan érd el érzelmileg a "tudatos" viszonyt?

Nyugodj meg,

ezt is itt leírjuk - jó érzéssel csináld!

A helyzet az, hogy a gazda és a kutya közötti viszony egy családban akkor tud igazán "tudatos" is lenni, ha annak a legmélyebb alapja az érzelmi tudatosság.

Ehhez néha az is bőven elég nagy segítség, ha csak

1. egyszerűbbé tesszük a dolgokat,

2. nem terheljük túl a családtagokat,

3. türelmesen egy kis időt adunk.

Mert így arra is figyelünk, hogy nem a teher leszünk egy társas kapcsolatban, hanem inkább

a stabil támasz.

Erre alapozva lehet jól működő kapcsolatunk a kutyával, és jól rendezett a társas viszony.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

Korom Gábor: Neked ugatok - ISBN: 9789630657129
Brian Hare - Vanessa Woods: Az okos kutya - A kutyák sokkal többre képesek, mint gondolnád - ISBN: 9786155373282
Gácsi Márta – Ferenczy Tamás: Kutyaiskola  - ISBN: 9636050473
Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek - ISBN: 9789633101513

nyugalmazas.hu - Családi kutyaiskola

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58