A póráz – egy kötelező eszköz

Num:78 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
26 feb 2020

minden jog fenntatva

ajánljuk ezt a cikket a szabálykövető kutyatulajdonosoknak

A kutyatartók számára egy igen érdekes, vagy akár nehéz téma a pórázhasználat kérdése. Leginkább azért, mert van ma olyan kutyaképzési módszer az országban, ami kifejezetten előnytelennek ítéli a használatát. Így azok a kutyaiskolák, melyek a teljes oktatási rendszerüket erre a módszerre építik, a képzéseikben nem is nagyon ajánlják a póráz alkalmazását a foglalkozásaik során. Ezzel pedig akár olyan szemlélet és szokáskultúra kialakítására ösztönözhetik a kutyatartókat, ami bizony a ma hatályos jogszabályi környezetben megfogalmazott elvárásokkal szemben ellentétes is lehet.

Ugyanis a póráz használata a jogszabályok szerint sok esetben

egyértelműen kötelező!

"Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni, valamint közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. E körben fontos megjegyezni, hogy legyen a kutyánk bármilyen jól nevelt és szófogadó, az állatvédelmi jogszabályok a póráz használatát közterületen kötelezővé teszik, melynek be nem tartása szankciót vonhat maga után."

"Természeti és védett természeti területen, vadászterületen nem szabad az ebet póráz nélkül elengedni, kóborolni hagyni, ezzel ellentétes magatartás szintén szabálysértésnek minősül."
/Nébih/

Fotó: Nébih

Különösen fontos, hogy a kutyát

felügyelet nélkül közterületre bocsátani, vagy elkóborolni hagyni

szigorúan tilos!

Így Mi azt ajánljuk, hogy jobban jár mindenki, ha a póráz az utcai sétáltatáskor

minden kutyán rajta van!

A póráz egy rendkívül ajánlatos eszköz.

Persze tény, hogy az a kutya, amelyik teljesen szabadon és önállóan dönthet az utcán, azt nem igazán fogja ebben gátolni egy póráz sem. Amelyik pedig amúgy is szigorú kontroll alatt van tartva, azt meg úgy sem fog már több szabadságtól megfosztani egy póráz egyáltalán.

Általában nem is önmagában a póráz szokta létrehozni a problémákat, mint inkább az, hogy a kutya mennyire jól nevelt.

Sajnos van, aki csak a kényelmesség miatt nem használja, pedig a kutyája messze nem kontrollálható még közelről sem. És sajnos az is igaz, hogy van, aki pont önérdekből csinál ebből egy létező problémát, pedig ez sok esetben csak mondvacsinált. Örök igazság: nem vagyunk teljesen egyformák.

A biztonsági oldaláról nézve tudni kell, hogy lehet bármikor olyan helyzet, mikor még egy tanult kutya is megijed, vagy megriad az utcán (pl.: váratlan dolog, erős hang-fényhatás). Ilyen esetekben sokszor azonnal kell a Gazdától egy megnyugtató, közvetlen segítség. Ami lehet épp egy pórázzal való félrerántás, vagy elvezetés, adott esetben pont ez mentheti meg a kutya életét. Ne felejtsd el, hogy még egy szerető szülő is kétség nélkül fogja a gyereke kezét, legfőképpen veszélyes helyeken!

Sajnos ennél még árnyaltabb dolog, ha a kutya kötetlenül mozoghat az utcán, akkor ő maga is lehet egy veszélyes helyzet okozója. És bizony azt se felejtsük el, hogy vannak, akik egyéni beállítódottságuk miatt tartanak a szabadon lévő kutyáktól, még akkor is, ha ez a kutya viselkedéséből egyáltalán nem következik. Így a póráz egy szükséges dolog.

Ha az igazság oldaláról nézzük ezt a kérdést, akkor már lényegesen egyszerűbb.

A pórázhasználat abszolút nem egy eldöntendő kérdés, hanem egyszerűen csak

egy felelős szabálykövetés.

Ez nem olyan bonyolult. Ami valóban kell hozzá az egy kis alázat -mind a gazdi, mind a kutya részéről- még a szabályok betartásában is,

egy jogkövető magatartás.

"ha sétaközben idegen kutyával találkozunk, legbiztosabb először saját kutyánkat pórázra venni, majd felmérni a helyzetet. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy barátságosak lesznek egymással, először csak pórázon engedjük őket ismerkedni.”
/Gácsi Márta/

Megvan a helye és az ideje az elengedésnek és a pórázhasználatnak is! Ezt józanul tudnia kellene mindenkinek, ennyi csak az egész. Semmi értelme az olyan szabálynak, amit mindenki kedve szerint értelmezhet egy kicsit. Ezért van az, hogy a biztonsági öv is egységesen kötelező. Még akkor is, ha kényelmetlen egy kicsit.

Szerencse a póráz kérdésben, hogy már

rég létezik kompromisszumos megoldás is

az eltérő igényeinek kielégítése céljából. Sikeres eszköz, az átlagos kutyatartók körében használata elterjedt, kedveltsége tömeges. Ez a kihúzható, vagy rugós póráz ( pl.: Flexi márka) egy kiváló lehetőség bárkinek, aki alternatívát keres. Ha kell enged, ha kell rögzít, de a használatával talán nem követ el senki jogszabálysértést. Rendkívül előnyös tud lenni, ha eljön a szabad séta ideje, mert még a képzetlen kutyákat is felügyelettel vezetni lehet az utcán vele. Így egy póráz akár még rugalmas is lehet.

Utoljára maradt egy félreértés tisztázása:

A szociális megértéshez egy támogató fizikai kapcsolat mindenkinek nagyon jót tehet, még egy kutyának is, ebben a póráz nem lehet akadály! Egy helyesen használt póráz

erős bizalmi híd,

egy kiváló kommunikációs út, a feltétlen összetartozás eszköze.

Ez persze legfőképpen azon múlik, hogy milyen személyiségeket is találunk a póráz mindkét végén, amiket rendíthetetlenül összeköt. Tehát egy póráz hasznos is lehet.

 

„A kutyák nagyon tudatosan birtokolják pórázukat, és ez számukra nem a korlátozás, a rabság szimbóluma, mint ezt az állatokhoz nem értő, lelkes szabadgondolkodók hiszik, hanem éppen ellenkezőleg,

a szeretet, a gazdához való tartozás jelképe”
/Csányi Vilmos/

 

Ahhoz pedig, hogy egy kutya jól fel tudja térképezni a saját szociális környezetét sokat segíthet egy támogató társ, aki megnyugtatóan mellette van és a személyes jelelétével is erősít. Talán az senkinek se árt, ha néha a környezetünkben lévőkkel empatikusak is vagyunk egy kicsit.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről 193. § (1)

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 17. § (1)

Nébih: Kutyakötelesség - Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz ISBN 978-963-89968-9-3

Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek - ISBN: 9789633101513

Gácsi Márta – Ferenczy Tamás: Kutyaiskola  - ISBN 963 9205 78 8

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58