Engedelmesség vagy felszabadultság - melyik a fontosabb?

Cikk: 90., Dátum: 2020. október 06., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Szerencsére a kutyázás nálunk olyan közkedvelt dolog, mint a foci. Nagyon népszerű, sokan űzik is kedvtelésből és csaknem mindenkinek van saját, egyéni véleménye is a témáról. Ami néha tárgyszerű, olykor meg elfogult. Persze, hisz ez esetben is igaz, hogy a szerető szívünk mindig a hazai csapat felé húz egy kicsit. Ezzel sincs semmi baj, a négylábú kedvencünket ettől még mindannyian imádjuk ugyanúgy.

De egy józan, szakmai útmutatás

egy kívánt eredmény eléréséhez bizony sokunknak "aranyat" érhet a hétköznapok során.

ENGEDELMESSÉG

Nincs olyan hiteles szakmai forrás, ami ne hangsúlyozná az engedelmesség fontosságát a kutyák esetében. Még az oly kevéssé temperamentumos ebeknél is, mint a társasági ölebek szükség van a kellő mértékű szófogadás elérésére. E nélkül bizony sok viselkedés problémával, sőt még pszichikai betegséggel is találkozhatunk. Ezért ennek hiánya, illetve elhanyagolása bizony egy kapcsolat nagyon érzékeny pontja lehet.

„az ember irányít, a kutya szót fogad”

Persze az is tény, hogy nem kell állandóan csak fegyelmezni, felesleges a kutyát folyamatosan az irányításunk alatt tartani. Nincs szükség még a futtatóban is szünet nélkül "dresszírozni" a kutyát. De bárhol és bármikor jöhet egy pillanat, amikor igencsak jól jön, ha a kutya az engedelemhez szoktatva van és nem hagyunk rá a viselkedésében helytelen dolgokat.

Sok esetben az egyedi temperamentum, az agresszióra való hajlam, az ösztönös reakciók már önmagukban is rámutatnak a tudatos irányítás fontosságára és ezt

nem feltétlenül a kutya kora, mérete, vagy fajtajellege határozza meg.

Abban pedig teljesen biztosak lehetünk, hogy ha a kutyánk minden nap kap egy kis cselekvő megerősítést az engedelmes gyakorlásban, attól a kapcsolatunk csak rendezettebb lesz. Sőt még a mentális egészségének is nagyon jót tehet, így kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb is lehet.

FELSZABADULTSÁG

Kétségtelen tény, hogy senkinek nem lehet szabadság nélkül boldog életet élni. Még a szeretett kutyának se szabad. Teljes hiánya súlyosan egészségkárosító hatású lehet. Ezért neki is jár a feloldódásból minden egyes nap egy kellemes adag! Irányítás nélkül sétálni, futkorászni, játszadozni minden eb számára egy tökéletes megoldás lehet.

"a játék váltakozó szereposztással folyik"

De azt is jól észbe kell vésni, hogy ennek a helye nem feltétlenül egy közeli parkban, vagy futtatóban lesz. A csoportos kutyás játék sok esetben csak "dominancia harc", ahol a kis kedvencünk vagy a másik kutyától, vagy éppen az ott felügyelő emberektől épp korlátozó kontrollt, ill. irányítást kap. Így néha jó megoldásként csak az egyedüli kimozgás lehetősége marad, ezért a kutyánk olykor felszabadultan nagy köröket szalad.

Sokszor az egyedi igény, a környezeti terhelés, a gazdi személyes viselkedése már önmagában is meghatározóan rámutat a felszabadultság fontosságára és ezt

sem feltétlenül a kutya kora, mérete, vagy fajtajellege határozza meg.

Ismét teljesen biztosak lehetünk, hogy ha a kutyánk minden nap hagyunk egy kis szabadságot, attól a kapcsolatunk csak tehermentesebb lesz. Sőt ez is igazán jót tehet a mentális egészségének, így kétségtelenül kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb lehet.

MELYIK FONTOSABB?

Igazából egy ilyen kérdésnél határozottan állást foglalni nem lenne túl helyes! Mert jelen esetben mind a kettő

ugyanúgy fontos és egyben célszerű is!

Csak azt kell jól megjegyezni, hogy egyszerre a kettő, egy időben, egy pillanatban a maga teljességében nem létezhet soha! Mert sajnos egymásnak pont ellentétei.

Mondhatnánk, hogy olyan ez, mint a focipálya két különböző térfele, és hol az egyiken - hol a másikon van a labda. De a labda szerencsére kerek, ezért általában gurul. A foci meg azért különösen jó játék, mert mindig van a pályán valaki, akinek pont az a célja, hogy a labda mozgásban is legyen. Így az előbb-utóbb átjut a másik térfélre is biztosan. Hiszen egy egyoldalú játékban senkinek nem lenne tartós öröme.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek