Negatív érzetek – félős kutyák

Cikk: 95., Dátum: 2021. április 28., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

félős kutya

Félelem, stressz, szorongás – okok és problémák

Igen gyakran találkozhatunk olyan kutyával, mely valamilyen okból fakadóan stresszel, fél, szorong. Itt most nem a nyomulós, rámenős kutyák pillanatnyi érzelmeire gondolunk (akik azért ugatnak, mert frusztráltak egy elváláskor), hanem azokra az ebekre, melyekre rendszeresen, illetve tartósan jellemző ez a viselkedés. Ezért a legfőbb cél náluk, hogy

növekedjen az önbizalom.

A félelem érzete alapvetően teljesen természetes, sőt szükséges és hasznos is lehet. Egy veszélyes helyzetben kizárólagosan a túlélést biztosíthatja az adott egyednek, amikor „a test és az agy egyaránt önvédelmi módba kapcsol”.

„a szervezet villámgyorsan és tudatos gondolkodás nélkül reagál”

Mikor lehetnek ebből komoly problémák? Sajnos előfordulhat bármelyik kutyánál, hogy rendszeresen, túl intenzíven, illetve túlságosan hosszan éli meg a negatív érzéseket. Nem tekinthetünk el attól a ténytől, hogy a kutya mentális egészségének elvesztése mellett ezek növelik az esélyét a fóbiák kialakulásának, a fizikai elváltozásoknak, a krónikus betegségeknek (gyulladások, emésztési allergiák, daganatok), és végső soron az eb elpusztulásának is. Még akkor is, ha ezek csak kis lépések sorozatával jönnek létre, és mi magunk talán nem is gondolnánk erre egyáltalán.

Sok minden hatással lehet a negatív érzetek kialakulására. Az okok között elsősorban a kutya egyedi genetikája ( gyenge idegrendszere), temperamentuma, örökölt viselkedési reakciói találhatóak, de jelentős befolyással bírhat a környezete, a szocializációs -, nevelési folyamata, egy trauma, egy betegség, a társas kapcsolatai vagy akár a gazdi személyisége is.

A helytelen bánásmód tekintetében ugyanolyan ok lehet a túlságosan kemény jelleg, mint a nemtörődömség, vagy épp az elkényeztetés. Az összes tényezőt tekintve együtt egymást erősítő illetve egymást gyengítő hatással is lehetnek a kutya érzelemvilágára. Ezt mindig csak egyedileg érdemes vizsgálni és kezelni.

„születésüktől fogva hajlamosak a félelemre, a szorongásra és a stresszre”

Van olyan eb, amelyik gyorsan és nagyon könnyen túlteszi magát a negatív érzelmeken és létezik olyan is, amelyik csak lassan és nagyon nehezen képes erre. Persze széles a kettő között az átmenet. Az igazsághoz pedig hozzátartozik, hogy bár lehet egy kutya idegileg bármennyire is stabil, azért a tűréshatár mindig létezik, így túlterhelni bármelyiket lehet. Ez olykor csak egy egyszeri rendkívül erős inger, olykor meg egy szinte észrevehetetlenül kicsi, de folyamatos, illetve rendszeres.

Megelőzés és a probléma kezelése – soha nincs csodaszer

Jó tudni, hogy sokkal egyszerűbb feladat megelőzni a nagyobb bajt! Érdemes első pillanattól kezdve tudatosan fejleszteni a kutya érzelmi intelligenciáját, amiben a fokozatosság, valamint a türelem a különösen fontos kulcstényezők.

„csendes környezetben végzett, lassú, pozitív tréning”

Lehetséges megoldási alternatívák a félelem, a szorongás, a stressz csökkentésére mindig rendelkezésre állnak, de ennek ellenére soha nem szabad elfelejteni, hogy teljes egészében kiiktatni ezeket nem lehet. Sok esetben tüneti kezelés hozhat gyors változásokat, amik viszont csak elfedik a probléma létezését. Ellenben a valódi problémakezelés igazából hosszú ideig tart, apró lépésekkel érhető csak el, vagy épp egy teljes viselkedéskultúra- és életmódváltást igényel a gazditól is. Hisz pont Ő tehet legtöbbet a saját kutyájáért!

Hasznos lehetőségek: a szocializáció, az ellenkondicionálás, a közömbösítés, a gazdagítás, az áthidaló ingerek, a figyelem elvonás (kioltás), a pozitív tréning (differenciált megerősítés), a viszonyrendezés, az engedelmességi gyakorlatok, a napi funkciók, a mozgás, a feloldó játék, a homeopátiás szerek és -ha elengedhetetlenül szükséges- a gyógyszerezés.

„ az esetek nagy többségében csak a szelíd, rávezetéses, jutalmazásos
módszerekkel jutunk előre”

Rengeteg lehetőség közül választhatunk, bármelyik nagyon hasznos segítség lehet önmagában is. De érdemes ezeket kombinálni, cserélgetni, kiegészíteni, komplex módon alkalmazni. Találjuk meg közülük az adott kutya számára legmegfelelőbb lehetőségeket.

A lényeg ebben, hogy mindig tegyünk érte, folyamatosan foglalkozzunk a problémával! Még akkor is legyünk szorgalmasak és kitartóak, ha ez részünkről nehézségekkel, változásokkal és áldozatokkal jár. Soha ne add fel, ne törődj bele tehetetlenül! Ez nem egy sprint, hanem maraton. Egy félős kutyánál teljes élethosszig tart.

Prioritásban a nyugalmazás

Nyilvánvaló, hogy az alkalmazott módszerek tekintetében a jutalmazásos tanítás nagyon fontos tényező, de természetesen a kutya viselkedésében nem hagyjuk állandósulni a „nemkívánatos” elemeket sem. Fontos, hogy a kellő időben tett tiltásokat soha ne cseréljük fel utólagos büntetésekre! Egy megkésett dorgálás kizárólag csak káros lehet egy félős eb számára!

"Soha ne alkalmazz elárasztást" egy félős kutyánál! Ami nagy mennyiségű, vagy huzamosabb ideig tartó rendkívül kellemetlen ingert jelent. Egy rémisztő helyzetet, melybe a félős kutya belekényszerül és nyomasztóan éli meg. Ilyen például ha "egyedül hagyod sokáig egy teljesen ismeretlen helyen", vagy mikor tehetetlenül arra kényszerül, "hogy elviselje egy csomó idegen kutya jelenlétét".

A legfontosabb, hogy a kutyát következetesen

szoktassuk nyugalomhoz.

Egy félős kutya számára a stressz csökkentésére, a negatív érzések és gondolatok elkerülésére az egyik legjobb választás a nyugalmazás.

„ösztönözd arra, hogy nyugodtan viselkedjen”

Nincs annál hatékonyabb és kívánatosabb egy félős kutya számára, ha a közös életünket egyszerűbbé, kiszámíthatóbbá, stabilabbá tesszük és olykor a kutyával együtt mi magunk is a sok kínzó akarat mellett tudatos gyakorlással békésen megnyugszunk néha egy kicsit.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

 

Felhasznált irodalom: Marty Becker: Stresszoldás kutyáknak – 2018 Fear Free ISBN 9786155715037

Patay László: Szelídíts meg! - A hobby állattartás aranykönyve - 1994 • Budapest • ISBN 963 602 605 X

Kutyasuli képek