Számíthatsz rám - klikker helyett

Cikk: 60., Dátum: 2019. március 29., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


A kutya tanításánál van , aki jutalmazásként klikkert használ. Miért? Mert gyors és kíméletlenül hatékony eszköz. Ez az elterjedésének a sikere és egyben ez a komoly veszélye is. De ez utóbbit már nem mindenki érti. Miért? Mert van, aki nem tudja, hogy mit is jelent egy családi kapcsolat.

Aki, a kutyaképzésben túl gyorsan akar végezni, azonnali eredményeket látni, az nem veszi észre, hogy közben felhúz egy köztes, távolságtartó falat önmaga és a kutya közé.

Egy rideg fémhang, egy gépies öröm, egy mesterséges jutalom soha nem mutatja meg őszintén a valódi érzésedet. A türelmetlenség pedig nem biztosít elég időt közösen átérezni a jó érzéseket.

Nekünk nem az idő lerövidítése, nem a feladat makulátlan végrehajtása, nem a mozdulat pillanatnyi rögzítése a legfőbb célunk. Persze a cirkuszi állatoknál még mindig bevett szokás az idomítás, csak az alkalmazott eszköz mára egy kicsit megváltozott. Az ostor helyett jött a klikker, de a szemlélet még mindig ugyanaz:

azonnali eredmény, gyors változás, merev szabályok, rideg eszközök, "poroszos" oktatás mind megmaradt.

Még mindig az eredménykényszer van prioritásban a megélt érzelmek helyett!

Minket meg ami főleg érdekel, az nagyon más.

Az inkább a tartós,

egy élethosszig tartó kapcsolat.

No meg az ezzel járó kölcsönös érzés, ami ott legbelül stabilan, végig megmarad.

Egy bensőséges kapcsolat az nagyon más, nemcsak a technikájában tér el, hanem már a szemléletében is. Nemcsak a távolság kezelésében más, hanem az idő számításában is.

Nemcsak a felületén érinti meg a személyiséget, hanem a mélységében is. Fontos, hogy jó érzéssel csináld!

Néha hozni kell áldozatokat is, néha tenni kell lemondásokat is, néha el kell fogadni a tévedéseket is, néha el kell nézni a hibákat is, néha tolerálni kell a gyengeségeket is, néha ki kell egészíteni a hiányosságokat is.

Tudni kell, hogy egy jó gazdi nemcsak követel, hanem tartozik is! Ekkor nagyon sokkat ér, ha a klikker helyett inkább van

egy türelmes pillantás, egy gyengéd érintés és egy kedves szó.

A kapcsolat minősége lesz ettől teljesen más, mert a tartós együttélést építi fel. Az üzenet, amit kódolunk vele egy kicsit hosszabb, ezért kell hozzá a több idő. Egy társ ezt nem a fülével hallja, és ami rögzül, az nem a pillanat. Ez mélyebbre céloz, és amit bevisz az közvetlenül az érzés maga.

Mert

társak vagyunk

és számíthatunk egymásra. Ezért együtt éljük a közös életet.

"családi kutya, amelyet kedvtelésből, családtagként, érzelmi szükségletből tartunk"

/Csányi Vilmos/

Mi pont ezekből a természetes, őszinte, közvetlen érzéseinkből merítjük a kitartásunkat, a szorgalmunkat és a türelmes viselkedésünket.

 

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek